Valkeajärven upouusi luontopolku Kokemäellä, Satakunnan sydänmailla

Kirpeänä ja aurinkoisena pakkaspäivänä ei liene mitään parempaa kuin suunnata ulos nauttimaan raikkaasta ilmasta ja luonnosta. Satuin olemaan juuri tuollaisena päivänä käymässä vanhalla kotiseudullani sukulaisvierailulla nuorimman lapseni kanssa. Olimme nähneet jonkinlaisen vilahduksen somevirrassa Kokemäellä sijaitsevasta uudesta luontopolusta, joka herätti tietysti heti kiinnostukseni. Korpimaisessa maastossa, rämesuolla sijaitseva Valkeäjärvi vaikutti oikein sopivalta kohteelta päiväretkelle juuri perheen nuorimmaisen kanssa.

Lähtöpaikka kartalla

Rengasreitti 1,6 km

Laavu

Pyöreät jäjet lumessa. Onkohan tässä supikoira loikannut?

Metsäjärven ympäri maisemista nautiskellen

Valkeajärven rengasreittimäisesti kiertävä, alle kahden kilometrin mittainen luontopolku on paikallisen Teljän Ladun projekti ja myös ylläpitämä. Aiheesta voi tutkia lisää Teljän Ladun sivuilta ja myös Facebookista, sillä ainakin osittain kohde on vielä rakennusvaiheessa. Rakenteita on kuitenkin jo sen verran, että perheen pienempienkin kanssa reitin kiertää helposti. Pitkokset järven ympäri ovat tuliterät ja uutuuttaan hohtava laavukin löytyy läheltä järveä. Ainoastaan tulipaikka uupuu vielä, jota myöten paikalla ei ole myöskään vielä virallista puuhuoltoa. Huussi kuitenkin löytyy aivan laavun takaa.

Uusi silta ylittää metsäojituksen näppärästi.

Pitkokset jäätyneellä rämesuolla Valkeajärven ympärillä.

Tuliterät pitkospuut kiertävät Valkeäjärven pienen suojärven ympäri, ja matka on tosiaan kokonaisuudessaan alle kaksi kilometria. Näin ollen ainakin kävelemään oppineet lapset voivat kiertää reitin helposti, mutta lastenrattailla en maastoon silti lähtisi. Sen verran parkkipaikalta on ihan perinteistä metsäpolkua rakenteiden alkuun.

Nyt oli kuitenkin mitä parhain talvikeli ja oma lapseni sen verran iso, että nuoresta herrasta ei näkynyt kuin keltaiset toppahousut pusikosta, kun äiti ja sukulaistäti jäivät könyämään kauas taakse. Lumi kimmelsi auringossa kauniisti ja metsäinen Valkeajärvi olikin saanut peitokseen upean lumihunnun. Jossain puun latvassa lehahti iso, musta lintu. Kenties korppi oli katsellut menoamme ylhäältä männiköstä?

Lähiluonto voi myös olla elämys

Lumihuntuinen Valkeajärvi.
Piilokuvassa tosi nopea lapsi keskellä metsää. Löydätkö?

Toimin itse toiselta ammatiltani eräoppaana, ja monesti kursseillani korostan ihmisille myös lähiluonnon ja siinä retkeilyn tärkeyttä. Lähes kaikkialla Suomessa luonto on jokseenkin lähellä, mutta näin ei suinkaan ole kaikkialla maailmassa tai edes Euroopassa. Lisäksi laajat jokamiehen oikeudet antavat meille loistavat mahdollisuudet retkeillä hyvin laajoilla alueilla maassamme.

Aina ei tarvitse lähteä kauas kokeakseen elämyksiä luonnossa, vaan kauniina päivänä, juuri Valkeajärven tapainen pieni luontopolku voi olla ”se juttu”, joka antaa koko porukalle hyvän fiiliksen koko loppupäiväksi. Vaikka itse harrastan vapaa-ajallani myös pitkiä ja vaativia vaelluksia erämaaolosuhteissa, myös tälläiset pienet ja sympaattiset paikat sykähdyttävät sydäntäni lämpimästi. Monesti joudun myös itselleni muistuttamaan, että luonnossa oleskelun ei aina tarvitse olla kauheaa raastoa korkealla sykkeellä, vaan voi ihan vaan nautiskella tasaisella tahdilla. Valkeajärvi piirtyikin mieleeni rauhallisena luontokokemuksena, jonka kaunis talvipäivä vielä kietoi kiiltelevään lumikuuraan. Myös lapseni ja sukulaiseni olivat paikasta oikein mielissään.

Uusi laavu odottaa evästelijöitä.

Valkeajärvellä kasvaa näköjään lapsia puissa.
Eipä olisi juuri kauniimpaa talvipäivää voinut toivoa.

Lumen narskuessa jalkojen alla saavuimme lopulta polkua pitkin Valkeajärven laavulle syömään eväitämme. Juuri pakasta vedetyn näköinen laavu tarjosi hyvän levähdyshetken eväiden esille kaivamiseen. Virallista tulipaikkaa laavulla ei vielä näkynyt, mutta jonkinlaiset vanhan tulipaikan jämät maassa näyttivät olevan. Ilmeisesti tulipaikka kuitenkin on rakenteilla tulevaisuudessa, jolloin paikalle aletaan tekemään myös puuhuoltoa. Alueen rakenteiden kehitystä voikin seurata Teljän ladun Facebook-sivuilta.

Aurinko paistoi kirkkaasti männyn oksien lävitse, kun suuntasimme kulkumme takaisin kohti lumista parkkipaikkaa. Olimme kaikki todella tyytyväisiä pikku retkeemme mummolan lähiluontoon ja suosittelemme lämpimästi sitä muillekin. Varsinkin niille, kellä on pieniä lapsia mukana, sillä Valkeajärvi on aivan hyvin tehtävissä oleva reitti melko pienellekin lapselle, joka osaa kävellä, tai aikuiselle, jolla on lapsen kantorinkka selässään. Satakunnan sydänmailta löytyvä, sympaattinen, pieni helmi nimeltä Valkeäjärvi todellakin yllätti meidät kaikki talvisen suon kauneudellaan.

Sijainti: N=6809116.040, E=255958.237
(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.