Tunturisää-sovelluksesta apua sääennusteiden luotettavuuteen retkeilijälle

Tiedote 16.3., Martin Gahmberg. Kuva: Patrick Blom

Uusi kotimainen Tunturisää-sovellus auttaa luonnossa liikkujaa tutustumaan sekä tunturin laen että laakson sääolosuhteisiin. Sovellus on selainpohjainen.

Lapin lumo tuo tuntureille joka vuosi miljoonia luonnossa liikkujia. Luonto on Pohjois-Suomen voimavara ja vetonaula niin henkeäsalpaavien hankien, hurmaavan ruskan kuin keskikesän yöttömän yönkin aikaan.

Olosuhteiden tuntemus on hiihto- ja patikointivaelluksilla erittäin tärkeää. Etenkin talviaikaan kylmyys, tuuli ja vaihtuvat olosuhteet voivat aiheuttaa hiihtäjille haastavat olosuhteet – toisinaan jopa hengenvaaran. Kotimainen Tunturisää-sovellus auttaa luonnossa liikkujaa tutustumaan sääolosuhteisiin luotettavammin tunturin laen ja laakson osalta.

– Vuodenvaihteen Pallas-onnettomuus kosketti meitä ja aloimme tutkia asiaa tarkemmin. Selvitimme, miltä onnettomuushetken sää näytti ennusteissa maanpinnalla ja eri korkeuksilla. Totesimme, että sääennusteet olivat todennäköisesti ennustaneet onnettomuuspäivälle paljon kevyttuulisempaa säätä. Useimmat saatavilla olevat ennusteet kuvaavat ennemminkin olosuhteita tunturien laaksoissa kuin niiden lailla, meteorologi Martin Gahmberg ja eräopas Patrick Blom kertovat.

– Olemme jo vuosia toivoneet, että sääennusteiden luotettavuutta tunturialueilla voisi parantaa. Onnettomuus oli se viimeinen sykäys, joka sai meidät toimimaan. Tässä vaiheessa ystävämme Niklas Schröder ja hänen veljensä Jonathan innostuivat ideastamme. Heidän yrityksensä (akrel.io) ansiosta pystyimme kehittämään ja julkaisemaan sovelluksen ennätysnopeasti. 

Tunturisää-sovellus lisää luonnossa liikkujien ymmärrystä tuntureiden oikukkaista olosuhteista ymmärrettävien ennusteiden avulla.

– Kuvaamme säätä eri korkeuksilla – niin tunturin huipulla kuin laaksossakin – ja ennustamme myös pilvien alarajan korkeuden. Toivomme, että mahdollisimman moni hyötyy tästä maksuttomasta sovelluksesta.

Tunturisään pilottijakso alkaa 15. maaliskuuta 2024. Kevään aikana kerättyjen palautteiden avulla sovellusta kehitetään paremmin toimivaksi viimeistään talvikaudelle 2024–2025.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.