”Suon yli että heilahtaa.” – Tuntemattoman polku Virolahdella

Virolahden bunkkerimuseon pihasta voi lähteä luontopolulle, jonka teemana on Aku Louhimiehen elokuva Tuntematon Sotilas. Mukavassa maastossa kulkevan reitin varrella on kuvia ja tunnettuja lausahduksia elokuvasta – sen lisäksi voi tutustua Salpalinjan korsuihin ja panssarikiviesteisiin.

Tuntemattoman polku Virolahdella
Päivämäärä: 20.7.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 336
Reitin pituus: n. 5 km
Kohokohdat: Mukava luonto ja kävelyalusta sekä hienot Tuntemattoman Sotilaan taulut
Parkkipaikka. Bunkkerimuseon piha. Vaalimaantie 1318. Runsaasti tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Maastopuku. Tai ehkä ihan tavalliset ulkoiluvarusteet.
Keskivaativa reitti, jopa helppo.
Yksi tulipaikka

Etsin hakukoneesta Virolahden luontopolkuja, koska ajattelin ajella sitä kautta kohti pääkaupunkiseutua. Virolahden nettisivuilla mainitaankin Bunkkerimuseolta lähtevät kaksi eri polkua, Erämaan polku ja Tuntemattoman polku. Päätin käväistä tutustumassa jompaan kumpaan. Ajelin Vaalimaantietä, jossa on hyvät opasteet bunkkerimuseolle. Pysäköintialue on laaja ja siellä oli hyvin tilaa. Ihan pysäköintialueen laidassa on jo värikoodeja eri reiteille. Tuntemattoman polku olisi merkitty turkoosein merkein ja Erämaan polku tummalla pinkillä.

Kävelin museorakennuksen luo ja tutkin siellä olevaa opastetta. Retkeilyreittien kartta on keskimmäisen opastaulun alaosassa. Näyttäisi siltä, että Tuntemattoman polku lähtisi museolta itään ja sitten pohjoiseen, Erämaan polku sen sijaan parkkipaikan luota länteen ja etelään, Vaalimaantien toiselle puolelle.

Yritin löytää Erämaan polun ensimmäisiä opasteita. Kartan perusteella näytti, että reitti saattaisi kulkea museolle tuovaa hiekkatietä hetken matkaa. Kävelin satakunta metriä enkä nähnyt mitään värimerkkejä. No, tämä ratkaisi asian. Tuntemattoman polulle oli nuoli ihan opastaulun vieressä.

Ja lähtöpiste on todellakin aivan muutaman metrin päässä. Nettisivun mukaan kulkusuunta on vastapäivään – tässä on luonnollisesti helppo lähteä juuri nuolen ja aloitustaulun aloittamaan suuntaan. Reitin pituudeksi ilmoitetaan siis 4,5 km.

Aloitus leveää ja mukavaa kangasmaastossa kulkevaa polkua pitkin. Värimerkinnät esitellään ensi metreillä, turkoosi tolppa ja maalimerkki viittaavat juuri Tuntemattoman polun reittiin.

Maalimerkkejä on riittävästi. Tässä turkoosi ohjaa Tuntemattoman polkua pitkin, tummempi sininen on 43 kilometrin mittaisen Salpapolun tunnusväri.

Reitin ensimmäinen nähtävyys on noin 300 metrin kohdalla oleva kahdenkymmenen miehen korsu. Korsussa on käytössä ”liikennevalo” – voit kääntää valon punaiselle, kun menet sisään. Tarkoitus on, että vain yksi henkilö tai seurue menee sinne kerrallaan. Hauska idea!

Matka jatkuu. Reitin varrella näkee moneen kertaan panssarikiviesteitä, tässä kuljetaan ensimmäisen kerran kiviesteen läpi. Tuntematon Sotilas -elokuvan taulujen kuvien ja tekstien paikkoja on varmasti suunniteltu hyvin – tässäkin ”Mennään suon läpi että heilahtaa” -teksti oli juuri ennen pitkää suo-osuutta.

Polku kulkee Suurisuon läpi. Tässä on todella mukava tallustella. Alusta on mukavan pehmeä ja reitti on helppokulkuinen. Bonuksena: mustikanvarvut ovat mukavalla korkeudella polun vieressä, tästä sai välipalaa melkein kumartumatta.

Suo-osuutta olikin melkein kilometri – ja jälkeenpäin katsottuna reitti näyttää miltei viivasuoralta, suon läpi käveltiin jotakuinkin suoraan pohjoiseeen. Suon jälkeen kurvataan oikealle (itään) melko matalaan taimikkoon.

Aloin olla reitin puolivälissä ja kaipasin taukoa. Penkkejä ei löytynyt, mutta panssarikivieste tuli mukavasti vastaan kahden ja puolen kilometrin kohdalla, joten istahdin yhden kiven päälle kahvitauolle. Heti kivikon jälkeen otin retkiselfien seuraavan taulun kohdalla.

Samassa kohdassa oli taas korsu, joka ohitettiin parinkymmenen metrin päästä. Polun pohjoislaidalla on kaiken kaikkiaan kolme korsua.

Kävelyä takana 2,7 km. Tässä ollaan hyvin lähellä moottoritietä, liittymän kyltti näkyy puiden takaa.

Nyt polku tekee käännöksen kohti länttä. Samalla palataan taas Salpapolun kanssa samalle reitille, puissa on sekä turkooseja että tummansinisiä merkkejä. Suo- ja taimikko-osuudet ovat ohi, nyt kuljetaan taas mukavassa kangasmaastossa.

Joku oli kyllä asetellut kiviä tämän polun reunalle, vaikka Rokka ei olisikaan sitä tehnyt.

M.O.T.

Kävelyä takana mittaukseni mukaan 4,8 km. Polun päätepiste lienee tässä, kun jo toinen ”Aika velikultia” -kyltti tuli vastaan.

Heti viimeisen taulun jälkeen on tarjolla myös hyvä taukopaikka.

Bunkkerimuseolle oli vielä parisataa metriä. Viimeiset metrit voi kulkea vaikkapa juoksuhaudan läpi.

Kierros päättyi bunkkerimuseon pihaan. Noin viisi kilometriä kävelyä, aikaa meni tänään tasan puolitoista tuntia. Tapasin reitillä kaksi muuta kävelijää ja koiran.

Reitti oli oikein mukava kävellä ja pidin sitä melko helppona. Korkeuseroa lienee viitisentoista metriä eikä reitillä ole yhtään rankempaa nousua. Mukava kävelyreitti, jonka varrella on paljon nähtävää. Palaan paikalle ja asiaan, kun saan lisätietoa Erämaan polun reitistä.

Sijainti:  N=6715373.780, E=532615.689 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.573644, GEO:lon=27.599597

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Kirkkojärven luontopolku
Horessootin polku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.