Pääkaupunkiseudun lähiluontoa – Haukkavuoren perintömetsä Keravalla

Keravan kaupunki on perustanut suojellun metsäalueen Haukkavuoren ympäristöön osana WWF:n perintömetsäkampanjaa. Alueella on Keravan arvokkaimmat lehdot sekä vanhoja lähes luonnontilaisia kuusikoita. Metsässä kulkee noin kolme kilometriä polkuja – uutuutena noin puolentoista kilometrin merkitty luontopolku.

Haukkavuoren perintömetsän luontopolku Keravalla
Päivämäärä: 17.7.2019 ja 7.9.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 71
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Haukkavuori, Keravanjoen ranta
Opasteet ja kyltit: Paikan löytäminen oli suht hankalaa, reitti näkyi melko selvästi.
Parkkipaikka: Kaskelantien laidassa. Toinen parkkipaikka ilmeisesti Vanhan Lahdentien laidassa. Paikka kartalla
Varusteet/jalkineet: Nyt kuivaa, pärjäsin lenkkikengillä. Keväällä varmasti paikoin kosteaa.
Keskivaativa reitti, melko jyrkkä nousu Haukkavuoren huipulle
Yksi tulipaikka.

Kaikki uusiksi! Olin kirjoittanut Haukkavuoren perintömetsästä tekstin ja ohjeita kesällä 2019. Nyt sain viestin bloggari-kollega Essiltä, että Kaskelantien parkkipaikalle (jota en meinannut vuonna 2019 edes löytää) oli tullut opasteita ja sen lähistölle oli tullut myös tulipaikka ja puuvaja. Kappas! Oli lähdettävä tutustumaan näihin uudistuksiin. Samalla totesin, että polku oli merkitty uudella tavalla ja pitkospuuosuudet olivat lisääntyneet huomattavasti. Siitä syystä teksti ja kuvat tällä sivulla taitavat nyt mennä ihan uusiksi. Saatan kuitenkin viitata vanhaan blogitekstiin joissain kohdissa, kuten tässä alussa.

2019: Aikoinaan kuulin Haukkavuoren perintömetsästä ja etsin siitä tietoa netistä. Keravan kaupungin nettisivuilla kerrottiin kohteesta ja annetaan ohjeita Haukkavuoren löytämiseksi joko Kaskelantien tai Vanhan Lahdentien kautta. Löysin hakukoneen avulla myös pdf-kartan, jonka printtasin mukaan. Kartan avulla yritin löytää Kaskelantien parkkipaikkaa. Ajoin kaksi kertaa ohi, vaikka jo ensimmäisellä kerralla arvelin, että pieni hiekkakenttä (max 10 x 10 m) voisi olla se oikea parkkipaikka. Mitään kylttiä paikalla ei ole. Jos lähdet reittiä etsimään, niin navigaattoriin voi merkitä vaikkapa Kaskelantie 176, Kerava – se osuu aika lähelle.

Päivitys 2022: Keravan nettisivuilla on yhä sama kartta. Kaskelantien parkkipaikalle on tullut opastaulu, joten se on huomattavasti helpompi löytää kuin ennen. Lahdentien parkkipaikka on suljettu, mutta tätä kirjoittaessani totesin, että Haukkavuoren alueen eteläpuolelle on tulossa uusia teitä ja Haukannokka-nimisen tien laitaan on tulossa 18 kadunvarren parkkipaikkaa Haukkavuoren luontopolun käyttäjiä varten. Ehkä palaamme tähän asiaan myöhemmin!

Luontopolun kartta on nyt selkeä. Myös kiertosuunta on mainittu taulussa – vastapäivään. Samoin näyttää kulkevan opastaulujen numerointi.

Ensimmäiset metrit kävellään hienon niityn läpi. Se tarjosi syyskuussakin komeaa kukkaloistoa, mm. auringonkukat ja kruunusuvikakkarat kukkivat tosi upeasti.

Niityn ja metsän laidalla on vielä uusi tulipaikka. Puuvaja, joka tässä jäi kuvaajan selän taakse, oli sekin täynnä polttopuuta.

Ympyräreitti alkaa tulipaikan luota. Reitti on merkitty nyt keltaisilla vinoneliöillä. Pitkospuita on tullut todella paljon lisää, katsoin matkamittarista, että peräti seuraavat puolisen kilometriä voi astella melko tuliteriä pitkoksia pitkin. Aiemmin kerroin blogissa (ja muuten: Keravan nettisivuilla olevassa Haukkavuoren luonnonsuojelualueen kartassa kerrotaan näin yhä), että alue pyritään pitämään mahdollisimman luonnontilaisena, edes polkuja ei hoideta.

Reitin varrella on kahdeksan uutta ja hienoa opastaulua. Ensimmäisen aiheena on saukko.

Alkumatkan aikana Keravanjokea – ja mahdollisia saukkoja – voi käydä kurkistamassa muutamassa paikassa polun varrella.

Kolmas opastaulu vahvistaa uuden käytännön, siinä kerrotaan, että metsä on tarkoitus pitää luonnontilaisena, mutta polulle kaatuneet polut katkaistaan kuitenkin kulkemisen helpottamiseksi. Polun alkupuoli kiertelee Haukkavuoren pohjois- ja länsirinnettä, joka on selvästi vanhinta metsää. Kaatuneita puita ja keloja on paljon.

Kuudensadan metrin kävelyn jälkeen polku kulkee hyvin lähellä Keravanjoen mutkaa. Tähän on rakennettu lava, jossa voi katsella virtaavaa jokea ja lukea samalla Keravanjoesta kertovaa opastaulua. Keravanjoki on Vantaanjoen pisin sivuhaara, 65 kilometriä pitkä. Se alkaa Hyvinkään Ridasjärvestä ja päättyy yhtyessään Vantaanjokeen noin 6 kilometriä ennen merta.

Hauska yksityiskohta. Jos puu kaatuu polulle, siitä voi tehdä myös askelman pitkospuiden väliin.

Pitkospuuosuus loppuu. Polku tekee mutkan kohti itää ja kääntyy paluumatkalle – loppuosuus on hieman valoisampaa metsikköä koivuineen, pihlajineen ja riukumäntyineen. Vanhoja punaisia reittimerkintöjä on nähtävissä monin paikoin. Niitä tarkkailemalla voi kävellä koko kolmen kilometrin polkuverkoston ympäri. Keltaiset merkit kuljettavat siis noin puolentoista kilometrin luontopolkua pitkin.

Kun seitsemän opastaulua on nähty (seitsemännen aiheena on linnut), voi risteyksessä kääntyä oikealle ja oikaista parkkipaikalle, mennä suoraan ja katsastaa vielä kahdeksannen luontopolkutaulun (lepakot) tai kurvata vasemmalle Haukkavuoren laelle. Valitsin ensin viimeisen vaihtoehdon ja käväisin Haukkavuoren laella. Ei muutoksia edelliseen käyntiin, Lainaus edellisestä blogiteksistä: Nousu on jyrkähkö ja jopa hieman haasteellinen. Huipulla ollaan kartan mukaan noin 66 metrin korkeudella. Ympäröivä metsä on kuitenkin niin korkea, että varsinaista kauas kantavaa maisemaa täältä ei näe.

Palasin risteykseen ja päätin vielä käväistä kahdeksannella opastaululla, sen aiheena oli lepakot.

Rastitaulun jälkeen polku palaili alkumatkan pitkoksille. Kurvasin oikealle ja palasin parkkipaikalle. Matkaa kertyi hieman yli puolitoista kilometriä, käytin siihen aikaa noin 30 minuuttia. En tavannut syyskuisena arki-iltapäivänä muita kävelijöitä.

Haukkavuoren luontopolku on nyt melko helppo kävellä ympäri. Korkeuseroa on parikymmentä metriä, Haukkavuoren laella käydessä vielä toinen mokoma lisää. Nousu mäen päälle on paikoitellen hieman hankala, mutta ihan hyvin kuljettavissa.

Loppuun vielä kukkaloistoa edelliseltä reissulta 2019. Parkkipaikan vieressä oleva niitty oli kiva silloin, niin nytkin.

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Sijainti: N=6699994.000, E=397798.000 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.421543779006086, lon=25.143254041839256

Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Seittelinreitti Tuusulassa
Vanhankylänniemi Järvenpäässä

Jotain korjattavaa, lisättävää, muutoksia, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

3 replies
 1. Janne
  Janne says:

  Käytiin kiertämässä tuo lenkki , se on ihan kiva. Hyvää myös että ei ole mikään mannerheimin tie vaan pitää katsoa mijin astuu. Me könyttiin haukkavuorelle reittiä mikä oli merkattu keltaisella tosin se yhtyy punaiseen ennen eteläistä parkkipaikkaa. Mahtoiko olla sama reitti mitä sinä kuljit ?

  Vastaa
  • Mika Markkanen
   Mika Markkanen says:

   Olisinkohan edes huomannut keltaisia merkkejä? Läksin nousemaan sieltä joen rannasta ja siinä oli ainakin yksi hankala paikka, jossa piti oikeasti ”könytä”, kuten kirjoititkin. Katsoin kaikki valokuvani ja huomasin niissä vain niitä punaisella merkattuja puita. Ehkä en löytänyt koko keltaisella merkittyä reittiä! (Käynpä etsimässä sen, jahka kerkeän!)

   Vastaa
 2. Elena
  Elena says:

  Sinne on tehty uudehko (2020, 2021?) yhden kilometrin mittainen reitti joka on merkitty keltaisilla salmiakeilla. Tällä reitillä on tosi runsaasti pitkospuita, ja erityinen katselulava keravanjoen rannalla. Punainen reitti erkaantuu siitä pitkospuujakson jälkeen jatkaen suoraan kun keltainen lähtee vasemmalle. Lähellä Lahdentietä tehdään suuria maansiirtotöitä, ehkä laajennetaan sitä parkkipaikkaa samalla?

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.