Ruovikon reunaa, kulttuurimaisemaa ja viitasammakoita – Kirkkojärven luontopolku Haminassa

Kirkkojärven luontopolku sijaitsee aivan Haminan keskustan tuntumassa. Reitti kulkee lajirikkaan kosteikon ympäri ja on pituudeltaan reilut 5 kilometriä. Matkan varrella voi lukea luontotauluja, jotka kertovat alueen historiasta ja luonnosta.

Kirkkojärven luontopolku Haminassa
Päivämäärä: 2.5.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 216
Reitin pituus: 5,2 km
Kohokohdat: Kirkkojärven luonto
Parkkipaikka: Jätin auton Rantakadun varrelle, luontopolkutaulun lähelle. Keskustastakin on lyhyt matka, jos ei tule autolla lähtöpaikalle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Opastus aika vähäistä. Kartta ehdottomasti tarpeen.
Varusteet/jalkineet: Hyvät kävelykengät, reitti on suureksi osaksi hiekka- tai asfalttipäällysteistä tietä.
Helppo reitti (Ei korkeuseroja, hyvä kävelyalusta)
Ei tulipaikkaa

Kotkan ja Haminan retkeilypäivä ja toinen kohde. Ajelin Haminaan ja päätin kävellä siellä Kirkkojärven luontopolun. Kaupungin nettisivu ei kerro ihan tarkkaan lähtöpaikkaa tai parkkipaikkaa, mutta päätin ajella Rantakadulle ja katsella, mitä sieltä löytyisi. Näin ensimmäisen luontopolun taulun ja löysin sen vierestä pienen hiekkakentän – vai pitäisikö sitä sanoa hiekkaympyräksi, kadun laidassa on nimittäin pari koivua ja niiden ympäri kulkee pieni ”hiekkatie”, johon uskaltauduin jättämään auton. Joku fiksumpi saa mielihyvin kertoa, mihin auto on parempi jättää, jos lähellä on hyvä pysäköintipaikka. 

Anyway, luontopolun ykkösrasti kartan mukaan on juuri tässä. 

Paikalta löytyykin kyltti jossa on tervetulotoivotus luontopolulle.

Luontopolun oli mielestäni tarkoitus kulkea järven rantoja pitkin sen ympäri, mutta tässä kohtaa ajattelin luontopolun kulkevan kartan mukaan tietä pitkin, joten lähdin käppäilemään reittiä myötäpäivään, järven etelärannan suuntaisesti (kohti länttä/luodetta).

Harvalla luontopolulla saa samalla seurata pesäpalloharjoituksia. Polku kulkee aivan pesäpallostadionin ohi ja taisipa olla Haminan Palloilijoiden harjoitukset menossa.

Ensimmäinen kilometri oli kävelyä asutuksen ja pesäpallostadionin laidalla. Sen jälkeen matka jatkui melko leveää hiekkaväylää pitkin aivan ruovikon reunassa. Ranta on koko matkan ajan täynnä ruovikkoa, avovettä on hyvin vähän näkyvissä.

Kirkkojärven lintutornille oli matkaa noin 1,8 km. Kiipesin torniin ja katselin kiikarilla läheisiä vesialueita. Maisema lintutornista kohti Haminaa oli muutenkin kaunis. Muutamia merihanhia ja joutsenia oli näkyvissä, mutta ei tänään mitään sen erikoisempaa. Jännittävämmän luontokokemuksen koin hieman lintutornin jälkeen, kun kuuntelin sammakoiden pulputusta reitin laidalla. Tunnistin äänen viitasammakon ääneksi – niitä en ollut aiemmin elämässäni kohdannut (tai tunnistanut). 

Lintutornin yhteydessä on vielä infotaulu, jossa on paljon tietoa Kirkkojärvestä ja kosteikoista yleensä.

Matka jatkui. Hieman yli kahden kilometrin kävelyn jälkeen (viitasammakoiden pulputuksen kohdalla) oli myös istuskelupenkki, joita oli muutamassa paikassa reitin varrella. Tämän jälkeen poistutaan joksikin aikaa Kirkkojärven rannasta. 

Näillä kieppeillä kerrottiin Kirkkojärven (entisen Vehkalahden) historiasta ja sen kunnostuksesta lintujärveksi.

Näillä seuduilla voi halutessaan tehdä pienen piston Haralinmäen Tornikalliolle. Jätin sen aikataulusyistä väliin. Sain myöhemmin ystävällisen palautteen ja vinkin tästä mukavasta pistoreitistä. Kiitos Matti Heino! Sain myös pari kuvaa tuon muutaman sadan metrin reitin varrelta – tarjolla on mm. siirtolohkare ja näköalapaikka.

Seuraavat pari kilometriä kuljetaankin sitten kulttuurimaisemassa, teitä, katuja ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Opasteita on melko vähän (oikeastaan bongasin vain yhden nuolen koko matkalla) – kartan seuraaminen on välttämätöntä.

Kolmen kilometrin kohdalla siirrytään hetkeksi asfaltille. 

Hauska yksityiskohta matkan varrelta. 

Reitti kääntyy Nopasenmäentielle (ei opasteita) ja käväisee taas Kirkkojärven rannan tienoilla. Luontopolun seitsemäs rasti kertoo Pampyölistä (tällä paikalla sijainnut Vehkalahden kirkonkylä) sekä piha- ja piennarkasveista. 

Nopasenmäentieltä käännytään Simonkadulle. Mietin, onko lintukyltti myös reittiopaste. Ainakin se opasti minut kohti järven rantaa. 

Vielä muutama sata metriä rantametsässä. 

Kunnes palasin lähtöpaikalle. Ja nyt yllätyin: huomasin jonkun ulkoilijan tulevan ruovikosta ja totesin yhtäkkiä, että olin kävellyt reitin ensimmäiset metrit väärin. Ykkösrastin kyltti oli lähellä tietä ja luulin, että reitti kulkisi siitä, mutta ei – tämä sinulle tiedoksi, polku lähteekin muutaman kymmenen metrin päästä ykkösrastista lähempänä järven rantaa. Ensimmäiset pari sataa metriä olisikin pitänyt kulkea tässä maisemassa, aivan rantaa pitkin.

Yhteenveto: Kävelyä noin viisi kilometriä, aikaa meni noin tunti ja kaksikymmentä minuuttia. Kävely oli tänään verrattain nopeaa, kun suuri osa reitistä kulki teitä pitkin. Mielessäni kävi, eikö reittiä voisi saada myös pohjoisrannalla kulkemaan järven rantaa pitkin – tieosuudet olisivat olleet ihan mahdottomia ilman karttaa. 
En kutsuisi tätä ihan perinteiseksi luontopoluksi, vaikkakin luontopolkumaiset infotaulut olivat hyviä ja kiinnostavia. Ne olivat ehdottomasti parasta osuutta luontopolussa, samoin kuin varsinaiset polut Kirkkojärven etelä- ja itärannalla. Joka tapauksessa mukava kävely – ja hieno paikka lintujen ja viitasammakoiden tarkkailuun!

Sijainti: N=6714828.822, E=511422.089 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.569290215534096, lon=27.20894767583503

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Horessootin polku Haminassa
Santalahden luontopolku Kotkassa
Portimon polut Haminassa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.