Tsahkaljärvi – ja ne Saana-maisemat. Maagista!

Tsahkaljärvi ja sen lähistöllä virtaava Tsahkalputous ovat mainio retkikohde Kilpisjärvellä, kun Saana ja Kitsiputous on jo koluttu. Tsahkaljärvelle kulkee leveä ja sorastettu polku sekä Kilpisjärven luontokeskukselta että Kilpisjärven kyläkeskukselta. Ympyräreitistä tulee noin kolmen kilometrin mittainen, kun kävelet maantietä pitkin luontokeskuksen ja kyläkeskuksen välin.

Tsahkaljärven polku Kilpisjärvellä (Enontekiöllä)
Päivämäärä: 17.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 322
Reitin pituus: 3,3 km. Oma reittini oli vain noin 2 km (kyläkeskukselta Tsahkaljärvelle ja takaisin).
Kohokohdat: Tsahkalputous ja Saana-maisemat
Parkkipaikka: Kilpisjärven luontokeskus tai Kilpisjärven kyläkeskus. Kyläkeskus kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Leveä sorastettu polku, ei erikoisvaatimuksia
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Viimeinen aamu Kilpisjärvellä ja kun sattui kaunis ja aurinkoinen hetki, niin halusimme vielä kävellä yhden lyhyen reitin. Tsahkaljärvelle oli vain noin kilometri majapaikastamme (Arctic Polar Holiday Village, todella keskeinen sijainti ja mukavat mökit, suosittelen) ja päätimme lähteä kävelemään sinne. Emme kävelleet koko Tsahkaljärven polkua – tuntui mukavalta tehdä lyhyt kipaisu kyläkeskukselta ylös järvelle.

Opasteet löytyvät kyläkeskuksen (jossa sijaitsee mm. K Market, Alko ja Nesteen bensa-asema sekä ravintola Kilpis) takaa. Reittimerkintänä ovat tälläkin Kilpisjärven reitillä oranssipäiset puutolpat.

Polku on todellakin leveä ja hyvin sorastettu. Nousua on jonkin verran, mutta mielestäni varsin kohtuullisesti. Kilometrin matkalla noustaan noin viitisenkymmentä metriä.

Saana-maisemia saa ihailla useassa kohdassa. Pari päivää aiemmin oltiin käväisty huipulla, tänään oli mukava ihailla Saanaa vain tästä vinkkelistä. Olipa totisesti kaunis aamu!

Luontopolkumies ja Saana.

Tsahkalputoustakin sai ihailla useammasta vinkkelistä. Ensin olimme könkään alapuolella ja kuvasimme sitä sieltä.

Polku nousee putouksen päälle. Tässä on risteys, josta matkaa voi jatkaa suoraan, kohti Saanajärveä – tai kurvata kohti Tsahkaljärveä, jonne me olimme siis menossa. Matkaa enää sata metriä.

Tsahkaljoki ylitetään tässä siltaa pitkin. Luin luontoon.fi -sivustolta, että sillan leveys on 115 cm, se tieto lienee tärkeä esim. lastenvaunujen kanssa kulkevalle. Reitti oli kyläkeskukselta aina Tsahkaljärvelle asti lähes esteetön. Tsahkalputousta voi nyt ihastella sillalta käsin.

Meidän reittimme kääntöpiste oli Tsahkaljärven laavu, jonne istahdimme aamukahville. Lähellä on myös vuokrattava kota ja tupa. Ainakin yksi teltta oli pystytetty niiden lähistölle, joten annoimme teltassa mahdollisesti vielä nukkuvien retkeilijöiden olla rauhassa ja pysyttelimme laavun luona. Laavulta on hieno maisema Tsahkaljärven yli kohti Saanaa.

Aamukahvien jälkeen palailimme liikekeskukselle. Kävelyä kaksi kilometriä, aikaa kului noin tunti. Tapasimme vasta loppumetreillä muutaman koiranulkoiluttajan, siihen asti kävelimme yksiksemme. Täällä on varmasti huomattavasti rauhallisempaa kävellä kuin Saanan polulla.

Reitti ei ole kovinkaan vaikea – polku on todellakin leveä ja pinnaltaan tasainen, eivätkä nousut ole liian jyrkkiä. Kävely tuntui kahden edellisen päivän kivikoiden jälkeen todella helpolta. Tsahkaljärven kävely sopii mukavasti välipalaksi muun kävelyn lomassa – ja Saanan profiilin ihailuun!

Sijainti: N=7668555.898, E=255671.154 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=69.016472, GEO:lon=20.873797

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Saanan polku
Mallan polku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.