Sieniretkelle joulukuiseen metsään
Sieniretki lähimetsään ei ole enää pelkästään syksyinen juttu, vaan viime vuosien leutojen talvien tuomisena, talvinenkin. Suppilo- ja kosteikkovahverokausi on etelässä vielä täydessä käynnissä ja metsässä liikkuessaan voikin poimia korillisen herkullisia metsän antimia vaikkapa joululahjoiksi tai -viemisiksi.
Marras- ja joulukuun päivät ovat tänäkin vuonna olleet, etenkin etelässä, kovin harmaita ja sateisia. Joulumieltä voi olla hankala tavoittaa kovin synkkien päivien keskellä. Kaikki odottavat sitä valkoista satavan taivaalta, pientä pakkasta piristämään tunnelmaa ja helpottamaan ulkoiluakin.
Mitä jos kuitenkin pistäisi hommalle hanttiin, pukeutuisi kosteuden pitävään asuun ja painuisi metsään sadekelejä ja harmautta uhmaten?
Syksyinen metsä tarjoaa vielä näin joulukuussakin monta hyvää syytä lähteä retkelle. Erittäin happipitoisen kävelyretken sateen tuoksuisessa metsässä lisäksi saa annoksen liikuntaa, mutta myös luonnon antimia vaikkapa joulukylään viemisiksi.
Sienikori käsivarrelle ja metsään: lämpimät ja sateiset kelit ovat pitäneet suppilovahverokantaa yllä ja metsä tarjoaa vielä aarteitaan. Saattaapa retkeltä löytää vielä kantarellinkin. Suppilo- ja kosteikkovahverot kestävät pientä pakkastakin ja niiden kausi jatkuu säiden salliessa pitkälle.
Suppilo- ja kosteikkovahverot kasvavat tyypillisesti ryppäinä eli kun löytää yhden, löytää todennäköisesti koko joukon. Niitä löytää kosteista kuusi- ja sekametsistä, usein juuri kuusen seuralaisina. Sieni kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa.
Suppilo- ja kosteikkovahverot ovat helppoja ja kiitollisia ruokasieniä, sillä ne voi käyttää suoraan sellaisenaan, jalkoineen päivineen, eikä ryöppäystäkään tarvita.
Sieniretki joulukuussa tuo mukavan ja kaivatun tauon myös joulukiireisiin. Metsässä on tilaa hengittää. Siellä on paitsi rauhallista myös kaunista, ilman sitä luntakin.
Sienien lisäksi retkeilijä bongaa metsässä varmasti muutakin, kuten luonnon omia ”joulupalloja” niityn reunalla kasvavassa villiintyneessä omenapuussa, tai oravan ruokailupaikan kannon päällä.
Evästauon voikin pitää tuon jo hyväksi todetun ruokapaikan luona ja nauttia kupillisen kuumaa glögiä joulupipareiden ja eväsleivän kera. Raittiissa ulkoilmassa kaikki maistuu paremmalta.
Retken jälkeen sienisaaliin voi hyödyntää joululahjoiksi tai -viemisiksi pienellä vaivalla. Lahja on sekä itse tehty että ekologinenkin.
Näin valmistat ihanan lahjan sienten ystäville:
- Tarvitset:
- 2,5 dl suppilovahveroita (kuivattuna)
- 1 dl kuorettomia hirssinjyviä
- lasipurkki (kooltaan esim. pesty fetajuustopurkki)
- jouluista pakettipaperia tai ohutta kangasta
- narua tai lankaa
- joulukortin tai kartonkia
Sienisato kuivataan ensin huolellisesti. Kuivatuspaikaksi valitaan sellainen paikka sisätiloissa, jossa ilma kiertää. Sieniä on hyvä hieman pilkkoa, jotta ne kuivuvat nopeammin ja menevät pieneen tilaan ja istuvat ruokaankin paremmin pieninä paloina.
Kun sienet ovat kuivuneet kauttaaltaan, täytetään lasipurkki lähes täyteen sienillä. Sen jälkeen asetetaan sienien päälle pieni ”katto” esimerkiksi paperisesta muffinivuoasta tai leivinpaperista leikkaamalla. Katon päälle mitataan 1 desilitra kuorettomia hirssinjyviä, joita lahjan saaja voi käyttää valmistaessaan suppilovahverokeittoa (ohje alempana).
Kansi suljetaan ja päällystetään sen jälkeen kauniilla paperilla tai kangaspalalla. Kangaspala sidotaan narulla tai langalla kannen ja purkin ympärille. Naruun on hyvä jättää sen verran siimaa, että lahjan mukaan saa kiinnitettyä hyvän sienireseptin.
Lahjan oheen käy loistavasti sieniä hyödyntävä keittoresepti, jonka avulla joulun jälkeisinä päivinä valmistaa hieman kevyempää tarjottavaa, kun jouluruokia on jo nautittu ehkä yli tarpeenkin. Resepti on lainattu, mutta aavistuksen tuunattu Olga Temosen kirjasta ”Emäntänä Olga, kasvisruokaa läheltä koko perheelle”.
Suppilovahverokeitto
(4 hengelle)
- 2½ dl suppilovahveroita
- 25 g voita
- 1 sipuli
- 1 dl kuorettomia hirssinjyviä
- 1 litra vettä
- ½ pakettia Koskenlaskija-juustoa
- 1 dl kermaa
- 1 pieni, makea paprika
- suolaa, basilikaa, mustapippuria
Tee näin:
Liota sieniä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Paista niitä sen jälkeen hetki voissa, lisää pilkottu sipuli. Lisää seuraavaksi hirssinjyvät ja kuullota hieman. Lisää sitten litra vettä. Anna keiton hautua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.
Kun hirssi on kypsää, lisää juusto, kerma sekä pieneksi pilkottu paprika. Lämmitä keittoa vielä sen verran, että juusto sulaa kunnolla. Lisää viimeiseksi mausteet.
Aivan mukavaahan se on vihreässä metsässä ympäri vuoden kulkea.