Pitkospuut jatkavat siitä mihin raiteet päättyvät – 6 vinkkiä lähiluonnon löytämiseen

Yhteistyössä Salomon

Nykyajan seikkailunhakuisuus virheellisesti korostaa, että kaikki kiinnostava ja jännittävä olisi haastavan matkan päässä. Tämän käsityksen muuttamiseksi Salomon järjesti Women’s Urban Outdoor & Wellness -tapahtumassaan iltaretken Helsingin Lammassaareen, jossa osallistujien kanssa keskusteltiin paljon lähiluonnosta ja sen löytämisestä.

Listasimme tähän juttuun kuusi parasta illan aikana kuultua vinkkiä, kuinka kuka tahansa voi inspiroitua tutustumaan omaan lähiluontoonsa!

1. Merkkaa seikkailu kalenteriin

Monilla on tapana kirjata tärkeät ja muistettavat menot ylös kalenteriin. Voit tehdä selkeän arvovalinnan rinnastamalla luontoseikkailun ryhmäliikuntavuoroon, autonhuoltoon tai passikuva-aikaan. Ja on itse asiassa aika vaikuttavaa selittää kavereille, mitä ensi torstain “Seikkailu!”-merkintä oikeastaan tarkoittaa.

Laita lähiluonto kesän bucket-listalle.

2. Asennoidu luontoseikkailuun pelinä

Tiedättekö ne videopelit, joissa maailma on aluksi musta, mutta alueita tutkimalla kartta avautuu ja tulee näkyväksi? Art imitates life. Tunnetko sinä lähiluontosi jokaisen kiven, kumpareen ja kolon? Haasta itsesi tutkimaan ympäristöäsi ja anna itsellesi sopivia arvonimiä aina, kun tunnet tutustuneesi alueeseen paremmin. Nimim. Level 3 Ranger – huhhuh!

Hyvinvointidata on helposti saatavilla.

3. Lapsi mukaan havainto-oppaaksi

Lapset ovat erinomaisia luonnon havainnointioppaita. Jokaisella meillä on kyky huomata asioita, mutta tietyssä aivojen kehitysvaiheessa alamme pyrkiä myös määrittelemään ja lokeroimaan havaintoja. Yritä päästä tästä välillä eroon ja koe luonto lapsen silmien ja mielen kautta, ikään kuin ensimmäistä kertaa. Kilometrien suorittamisen ja termien oikeaoppisen käytön sijaan voit(te) vain vertailla vihreän eri sävyjä ja lehtien muotoja sekä laskea leppäkertun pilkkuja. Luonto on joka päivä erilainen.

4. Mahdollista spontaani seikkailu monikäyttöisellä vaatetuksella

Luonnossa piipahtamista varten ei tarvitse hankkia lajispesifejä varusteita, vaan on tärkeää suosia kestäviä ja monikäyttöisiä varusteita, esimerkiksi kenkiä. Kun on jo aamusta alkaen pukeutunut niin, että voi samoilla popoilla suoria toimistosta pitkospuille ja kirjaston kautta kotiin, tekee elämän itselleen merkittävästi helpommaksi ja mukavammaksi. Eikä vieläkään ole olemassa kunnon repun voittanutta katu-uskottavaa kantohärveliä.

OUTline-popoilla voi rymistellä suoraan toimistosta poluille.

5. Tee aktiivinen päätös poiketa polulta

Tämä on vahvasti kytköksissä edellisiin kohtiin. Hakemalla uutta perspektiiviä tutuille lähipoluille saamme enemmän irti ympäristöstämme, ja voimme kokea seikkailun tuntua. Polulta poikkeaminen aktivoi kehoa ja aivoja keskittymään hetkeen. Ihmisillä on sisäänkoodattu halu kulkea valmiiksi tehtyä uraa, ja tiedostettu polulta poikkeaminen saattaa tuntua aluksi vieraalta. Ota vaikka tavoitteeksi hypähtää 20 kivelle seuraavan iltaseikkailusi aikana!

Huomioithan, että polulta poikkeaminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin vain niillä alueilla, joissa sitä ei ole erikseen kielletty.

Aiheuta kaveripiirillesi positiivista ryhmäpainetta lähteä ulos!

6. Vie ystäväsi oikeasti ulos

Salomonin Outdoor Ambassador Marita Alatalo kertoi ottaneensa kaveriporukassaan aktiivisen roolin ja sopii tapaamisia jonnekin ulos. Ottakaa tekin kevätauringosta kaikki irti, ja menkää olohuoneen sijasta takapihalle tai kahvilan sijasta lähipoluille.

Salomonin Women’s Urban Outdoor & Wellness ”luokkaretki”.

Lopuksi on todettava, että itselleni oli hyvin herättävä kokemus lähteä ihan oikealle seikkailulle – siirtyen siis vain Vallilasta Arabianrantaan. Etenkin ulkopaikkakuntalaisena sitä harvoin tulee edes ajatelleeksi, mihin kaikkialle ratikalla voi Helsingissä päästä! Kaikki raiteet kun eivät vie Kamppiin.

Teksti: Karoliina Säkö

Kuvat: Antti Huttunen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.