Ihana talonpoikaismiljöö omalla pikku kukkulallaan: Kreivinmäen ulkomuseo, Salo

Lähellä kuuluisaa Rikalan linnavuorta kohoaa Salon Halikossa myös toinen, joskin täysin erilainen mäki, jolla kannattaa poiketa. Tämä Wiurilan golfkentän kainalossa kumpuileva Kreivinmäki kantaa harteillaan kaunista vanhaa miljöötä, ja löytyypä metsän reunasta ihan kirjaimellisesti sudenkuoppakin. Kaiken lisäksi Kreivinmäki tarjoaa hienon näköalan kohti Rikalaa.

? Kohde kartalla, N 6700575 E 282223

Kreivinmäen pihapiiriin voi poiketa koska vain. Miljöö näkyy hyvin Salosta Turun suuntaan johtavalle 110-tielle, sijaiten vain lyhyen ajomatkan päässä Salon keskustasta. Tie museon pihalle kääntyy Viurilantieltä ja kiertää mäen takakautta.

SAMU:n kotisivujen mukaan Kreivinmäki edustaa 1700–1800-luvun talonpoikaismiljöötä. Mylly ja yksityiskäytössä oleva myllärin torppa sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Muut rakennukset on siirretty Kreivinmäelle toisaalta.

Pihalle saapuessa katse nauliintuu jo kaukaa ihanaan punaiseen tuulimyllyyn, jonka hyvää kuntoa ja kauniita yksityiskohtia ei voi olla ihailematta. Salossa syntyneenä ja kasvaneena en voinut olla ihmettelemättä, miten tulin tämän myllyn löytäneeksi vasta aikuisiällä, vaikka se kohoaa vilkkaan tien varrella.

Tuulimyllyn jälkeen huomio kiinnittyy ympäröivään maisemaan sekä pihan muihin rakennuksiin.

Pihalla on luhtiaitta ja kaksi tavallista aittaa. Niiden hurmaava tunnelma ja yksityiskohdat vaativat lähempää tarkastelua. On hämmästyttävää, miten hatarilta näyttävien kivitornien päälle aitat on rakennettu. Ja silti ne seisovat tukevasti paikoillaan! Kyllä entisaikoina on osattu taitaen tehdä kivistä ja puusta sekä kestävää että kaunista.

Pihan nurkalla on kiintoisa viitta: Sudenkuoppa. Viitta johdattaa korkeiden lehtipuiden keskelle, josta toden totta löytyy tätä nykyä aidattu kuoppa, jossa näkyy puunpaloja. Kuoppa ei ole paikalla alkuperäinen, mutta herättää ajatuksia. Eivät ole helpolla päässeet sudet entisaikoina Salon seudulla. Nykypäivän susilla asiat ovat omien tietojeni mukaan paremmin, ja Salon alueella tiedetään käsittääkseni olevan ainakin yhden lauman reviiri.

Sudenkuopan taustalla maisemassa kohoaa Rikala (yllä kuvassa). Salon suunnalla on silmiä siristellen nähtävissä myös Halikon komea vesitorni.

Koe lähialueella myös nämä:

Rikalan linnamäki, Salo

Vaisakon suojeltu lehto, Salo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.