Miten skin-sukset toimivat ja missä niitä voi testata?

Saavun Laajavuoren hiihtokeskukselle, ja pihalle pystytetty teltta on helppo huomata: sen liepeillä käy sellainen kuhina, ettei voi olla ihmettelemättä mitä on tekeillä. Lähestyessäni telttaa hahmotan siitä Salomonin ja Atomicin merkit – tämä olikin skin-suksien testauspaikka!

Olin aluksi vähän hämmentynyt, sillä minulle skin-käsite on tuttu lähinnä hiihtovaellussuksista. Nyt hangella kuitenkin pötkötti ihan tavallisen näköisiä murtsikoita. Kun pääsin itse suksimestarin puheille, alkoi jutun juoni selkeytyä.

Miten skin-suksi toimii?

Skin-sukset ovat kuten tavalliset maastohiihto- eli murtomaahiihtosukset, joissa pitovoiteen tilalla on muutaman kymmenen senttimetrin mittainen luiska karvanauhaa. Karva skin-suksen pohjassa ajaa pitovoiteen asemaa, eli suksi pitää karvan ansiosta. Karvan voisi kuvailla näyttävän vähän siltä, kun suksen pohjaan olisi liimattu luiska velcroa, mutta se on kuitenkin hieman samettisempaa ja pehmeämpää.

Kun suksen pohjassa on oikeasti fyysinen karva, niin se kyllä pitää kelillä kuin kelillä. Luistoa saa lisättyä aina kelin mukaan voitelemalla suksen päätyjä, mutta satavarmaa on, että suksi pitää. Tämä tekeekin hiihtolenkille lähtemisestä jokseenkin helpompaa, sillä hiihtämään lähtiessä ei tarvitse miettiä keliä tai ladun jäisyyttä. Lenkin pääsee aina heittämään, kunhan muistaa ottaa sukset matkaan.

Skin-suksien valinta

Karvapohjan vuoksi skin-suksen valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Skin-suksella nimittäin on olennaista, että suksi on juuri sopivan jäykkä toimiakseen oikein. Jos suksi on liian löysä, painautuvat karvat vasten latua juuri silloin, kun pitäisi liukua. Silloin suksi ei toimi. Voisinkin suositella, että mikäli mietit skin-suksien hankkimista, kannattaa kääntyä aina osaavan suksimyyjän puoleen. Suksea saattaa olla hyvä jopa testata ennen hankintaa. Skin-suksistakaan nimittäin ei ole iloa, jos ne eivät toimi.

Tavallisista murtomaasuksista ei saa tehtyä skin-suksia liimaamalla pohjaan karvaliuskan. Tämmöinen suksi ei luistaisi. Skin-karvasuksissa asia on ratkaistu niin, että taipuisuutta löytyy keskikohdan tuntumilta sen verran enemmän, että karvat pysyvät luisun aikana ilmassa. Näin myös luistoa piisaa. Siis mikäli ajattelit tuunaavasi vanhat sukset karvapohjilla, niin valitettavasti tulokset vanhojen suksien kanssa eivät ole kehuttavia.

Valikoimaa skin-suksissa piisaa, aivan kuin tavallisissakin murtomaan suksissa. Salomonilla ja Atomicilla on omat mallinsa kokeneemmalle tai vasta hiihtoa aloittelevalle hiihtäjälle, ja jokaisessa mallissa on tietysti myös omat mittansa ja jäykkyytensä.

Salomonin ja Atomicin Skini-kiertue

Ja jottei hämmentyisi mallien, jäykkyyksien ja valinnanvaran keskellä niin kannattaa suunnistaa, mikäli on vain mahdollista, Salomonin ja Atomicin yhteiselle testauspisteelle, kuten minä olin nyt Laajavuoressa. Näillä testipäivillä asiantuntijuus ja kokemus kohtaavat sillä tavalla, että oikea suksi löytyy varmasti.

Kiertueen ilmoitetut tapahtuma-ajat ja paikat:

TI 23.1. Oulu klo 15-19, Iinatin kuntorata, Hiirosen urheilupuisto
KE 24.1. Kokkola klo 15-19, Santahaan valaistu latu
KE 24.1. Forssa klo 18-20, Tammelan liikuntakeskus
TO 25.1. Vaasa klo 15-19, Metsäkallion kuntorata
LA 3.2. Kajaani klo 10-16, Vimpelinvaara
SU 4.2. Siilinjärvi klo 10-14, Siilin ladun Laturasti-maja

Huom! Lumitilanteen mukaan voi kiertueaikatauluun tulla muutoksia. Tarkista aina ajankohtaisin tieto tästä Facebook -tapahtumasta.