Pakurikääpä on tiivistettyä luontoa

WP_000035Onpa tuosta hetkestä kerrottava ihan alkuun, siinä nimittäin nautittiin suun kautta aikamoinen annos taikajuomaa. Taikajuomaa siinä suhteessa, että siitä alkoi melkoinen vallankumous ajatuksen juoksussa. Nuori mies kertoi keränneensä metsästä kääpää eli sientä ja tehneensä siitä teetä, jota varten nyt usutti kaivamaan kuksaani esille.  Kuksa täyteen ruskeaa höyryävää teetä ja hölmistyneenä ihmettelemään, että mistä on kyse. Varoivaisessa hörpyssä piili semmoinen myyntimies, että huonompikin on saanut tämän herran retkuun. Myyntipuhetta ei tarvittu toistaa. Minä ostin, vaikka ostamisen kanssa tällä ei ollut mitään tekemistä. Sillä hetkellä ainoat huolenaiheet koskivat termospullon täysinäisyyttä, mutta tätä oli kuulema lisää. Ja sitä oli saatava.

pakuri 091Termospullossa oli pakurikäävästä uutettua teetä elikkä tikkateetä. Tämä kyseinen kääpälaji riutuu useasti huonovointinsten näköisten koivujen kyljessä, vaikka saattaa se yhtälailla olla jossain muussakin lehtipuussa. Itse olen omani koivuista kerännyt. Kääpä näyttää mustalta patilta puun kyljessä ja sen pinta muistuttaa hiiltynyttä puuta. Kääpää voi maanomistajan luvalla kerätä, sillä sen katsotaan olevan sen verran kiinteä osa itse puuta. Pakuria kannattaa sitten keräämisen jälkeen pilkkoa ja kuivataa, jotta se säilyy ilman muuta sienikasvustoa. Pilkottuja pakurin palasia voi joko jauhaa jauheeksi tai käyttää sellaisenaan kattilassa teen uuttamiseen. Teetä kannattaa hauduttaa, jopa muutama tunti. Haudutuksen ajaksi suosittelen kattilaan lisäämään lakritsijuurta tai kallioimarteen maavartta tuomaan lempeää makeutta teehen. Tietysti hunajaa soveltuu tähän yhtälailla. pakuri 090

Mikä tästä sitten tekee niin ihmeellistä? Tutkimukseen taipuvat ihmiset ovat sitten tarkastelleet tämän koivuja lahottavan käävän sielunelämää hieman tarkemmin. Lista tämän aineen terveysvaikutuksista olisi niin pitkä ettei sen luetteleminen saati lukeminen ole enää edes mieluista. Sanottakoon mitä itse olen siitä ymmärtänyt, että tuohon sienen pahaseen on tiivistetty kahdenkymmenkertaisesti mustikan voimat ja sitä on käytetty mm. syöpälääkkeenä aikojen saatossa. Ikuista nuoruutta se ei kuitenkaan lupaa, vaikka sen väkevyys on luonnossa vertaansa vailla. Vaikka tarviiko sitä kaikkia sienen salaisuuksia paljastaakkaan. Itsekerätty tee kun maistuu hyvältä ja sitä on mukava tarjota pienen tarinan kera. Siinähän sitä on sienellä salaisuutta jo kerrakseen.

Pakuria löytyy varastosta sen verran yli omien tarpeiden, että jos haluat ostaa, niin laita viestiä [email protected]

WP_000037

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.