Pallas-Yllästunturi kutsuu nauttimaan talvesta – nämä 5 hienoa reittiä sopivat myös aloittelijalle!

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on monen retkeilijän päiväuni. Legendaariselta Hetta-Pallas-vaellusreitiltä tihkuu someen toinen toistaan upeampia kuvia, mutta tästä kansallispuistosta pystyy helposti nauttimaan myös aloitteleva retkeilijä. Keräsimme 5 reittivinkkiä eri puolilta puistoa: Ylläksen tuntumasta, Pallaksen helmoilta sekä Hetan kylän pinnasta. Näillä reiteillä tunnet aidon Lapin lumon – kokeilethan rohkeasti myös vaikkapa lumikenkiä tai läskipyörää!

Yhteistyössä Go Expo Winter

Koe lumikenkäilyn riemu Varkaankurussa

Ylläksen alue tarjoaa lähes loputtoman leikkikentän talviliikunnan ystäville. Aloittaa kannattaa Varkaankurun lumikenkäpolulta, jonka lähtöpiste on Luontokeskus Kellokkaassa. Lumikenkäpolku on 3,2 km pitkä, pääasiassa helppo rengasreitti Varkaankurussa, tykkylumen ja tunturien valtakunnassa.

Varkaankurussa riittää ihmeteltävää. Kuva: Katariina Felixson. Lue Katariinan retkikertomus tästä.

Reitti on merkitty sinisin aurauskepein ja sinisin talvikävely- ja talvipyöräilyviitoin. Reitin varrella voit tulistella kodassa, ja puuceekin toki löytyy. Sääolosuhteet saattavat tehdä reitistä toisinaan myös vaativamman – alkutalvesta ja lumimyräkän jälkeen olosuhteet ovat rankemmat kuin vaikkapa kevättalven kirkkaana pakkaspäivänä. Tarkista reitin ajankohtainen tilanne ennakkoon Kellokkaasta.

Läskipyöräile Kahvikeitaalle Ylläsjärvellä

Talvisen pyöräretken päätteeksi maistuvat kahvit tykkylumimaisemissa. Ylläksellä pääset kokeilemaan fatbikea todella matalalla kynnyksellä. Jos sinulla ei ole omaa läskipyörää, voit vuokrata sellaisen matkailuyrityksistä. Sport Resort Ylläksen lähtöpaikalta alkunsa saava Kahvikeitaan talvipolku on kaunis, puurajan alapuolella kulkeva reitti. Etenkin sydäntalvella ja vielä kevättalvellakin voit ihailla reitin varrella tykkylumisia puita. Näkymä avautuu kauniisti myös Ylläsjärven kylälle. Polun edestakainen pituus on 3 kilometriä ja se on merkitty sinisin aurausmerkein sekä talvipyöräily- ja talvikävelyviitoin. Kahvikeitaalla nautiskelet evääsi nuotion äärellä ja keittelet tietenkin myös kahvit. Jos olet onnekas – ja miksipä et olisi – liittyvät myös kuukkelit todennäköisesti seuraasi, joten muista varata vaikkapa leipää myös heille.

Moni palaa Ylläsjärven maisemiin yhä uudestaan ja uudestaan, eikä ihme. Kuva: Anna Toivonen.

Pallastunturi lumoaa jo luontokeskuksen pihalla

Muoniossa sijaitseva Pallastunturi näkyy eri suunnista komeasti jo kauan ennen sen juurelle saapumista. Luontokeskukselta voi kulkea kurua myöten Taivaskeron suuntaan lumi- tai liukulumikengillä – liukulumikengillä eteneminen on hieman kepeämpää!

Kevättalven taikaa Pallaksella. Kuva: Maarit Tolppanen. Lue Maaritin aurinkoinen retkikertomus tästä.

Maisema aukeaa kirkkaalla ilmalla huiman hienoksi jo kilometrin jälkeen, ja jos suunnistamistaidot epäilyttävät, kannattaa takaisin palata samaa reittiä. Alkutalvesta lumihanki ei kanna, ja liikunta käy todellisesta reisijumpasta. Mutta oletko vielä koskaan kokenut koskaan Lapin hankikantokevättä? Hankikannon aikana eteneminen lumi- tai liukulumikengillä käy melkeinpä leikistä, ja kevätaurinko valaisee upean maiseman kirkkaasti kaikkialla ympärilläsi. Pallaksen luonnosta voi siis nauttia aloittelevakin retkeilijä myös lumella, mutta huolellisuutta on syytä noudattaa, sillä Pallaksella vallitsevat jo aidot ja alati muuttuvat tunturiolosuhteet. Kysy ajankohtaisimmat vinkit Luontokeskukselta paikalle saapuessasi.

Jyppyrän jyrkkä nousu palkitsee

Näköalojen ystävän kannattaa suunnata Hetassa Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihasta kohti Jyppyrää. Jyppyrä on Hetan kylän vieressä kohoava vaara, jonka laella on kota upealla maisemapaikalla – näköala avautuu kohti Ounasjärveä ja Ounastunturia. Edestakaista kävelymatkaa kertyy yhteensä noin 1,6 km, ja matkan voi taittaa lumikengillä. Talven taittuessa kevääksi reitti on kävijöiden ansiosta sen verran kovettunut, että sen voi kävellä jopa ilman lumikenkiä. Hankikantokevään aikana, aurinkoisella kelillä helmi–huhtikuussa Jyppyrän reitti on fantastisen upea taival lappilaisissa metsä- ja tunturimaisemissa.

Hetassa uusi rengasreitti kutsuu Ounasjärven jäälle

Kaipaatko hieman pidempää päiväreissua? Ounasjärven jäällä 18 km pitkä Aurinkokeino-rengasreitti kutsuu ulkoilemaan keskellä kauneimpia Tunturi-Lapin maisemia. Vaihtoehtoja riittää: reitin voi ajella fatbikella, potkukelkkailla, lumikenkäillä, hiihtää tai jopa ihan vain kävellä. Myös koirakaverit saavat tietenkin olla mukana.

Järven jäällä Ounastunturin ja Hetan kylän välissä matka taittuu tasaisesti ilman nousuja ja laskuja. Matkan varrella on 6 levähdyspenkkiä, joista 2 paikalla on myös nuotiokehät polttopuineen. Jäätilanteen vuoksi tälle reitille kannattaa suunnata vasta sydäntalvella tai sen jälkeen. Reitin huoltotilanne kannattaa tarkistaa etukäteen osoitteesta www.tunturiladut.fi. Jos oma fatbike vielä puuttuu, voit vuokrata pyörän alueen matkailuyrityksiltä. Ajankohtaisia vinkkejä alueen luonnossa liikkumiseen kannattaa aina kysyä myös Tunturi-Lapin luontokeskuksesta.

Lisää vinkkejä talviretkeilyyn löydät Go Expo Winter -messuilta, Tule uuteen aktiivisen talviharrastamisen tapahtumaan! Go Expo Winter Messukeskuksessa 3.–5.11. Osta liput tästä. Artikkeli on tehty yhteistyössä Messukeskuksen kanssa. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.