Onko tässä seuraava matkailun supersivusto? Bookndo laittaa aktiviteetit etusijalle

Aktiivilomailijat kaipaavat matkoillaan toimintaa – monelle meistä ei rannalla makoilu riitä. Yksi haluaa kalastamaan, toinen melomaan, kolmas ratsastamaan ja neljäs kiipeilemään. Matkakohteita vertaillessa riittääkin selvitettävää: miten mieluisten harrastusten pariin kohteessa pääsee, kuka palveluita tarjoaa, milloin, missä ja mihin hintaan? Entä mitä mieltä muut asiakkaat ovat olleet palvelusta?

Tietokoneen äärellä kaikenkirjavia verkkosivustoja selaillessa ja hintoja vertaillessa hurahtaa helposti tunti jos toinenkin.

Liikuntaa rakastava Jenni Alasuutari näki tilanteessa parantamisen varaa. Hän päätti tuoda aktiviteettien sijainti-, hinta- ja saatavuustietodot sekä asiakasarviot helpommin löydettäviksi. Bookndo.com-varaussivusto sai alkunsa loppuvuodesta 2013 ja se avattiin yleisölle aivan hiljattain.

Alasuutari kävi maaliskuussa Kittilässä ja Kolarissa kertomassa matkailuyrittäjille uudenlaisesta varausportaalista.

Alasuutari kävi maaliskuussa Kittilässä ja Kolarissa kertomassa matkailuyrittäjille uudenlaisesta varaussivustosta.

Bookndo.com:in etusivulla valitaan maantieteellinen alue ja se, kuinka monelle ihmiselle etsitään tekemistä. Bookndo etsii palveluntarjoajien ilmoittamat aktiviteetit kyseiseltä alueelta. Aktiviteetin voi varata ja maksaa sivustolla saman tien.

Tällä hetkellä palveluntarjoajia on mukana kuutisenkymmentä, ja palveluja löytyy eri puolilta Suomea. Tarjolla on muun muassa kalastusta, pyörävuokrausta, purjelautailua, laskuvarjohyppyä sekä ratsastusta eri puolilla Suomea.

– Meillä on tähtäimessämme kansainväliset markkinat. Siksi sivusto on esimerkiksi käännetty jo myös venäjäksi, saksaksi, englanniksi, ruotsiksi, viroksi ja italiaksi. Myöhemmin tänä vuonna kielivalikoima laajenee lisää, Alasuutari kertoo.

Parhaillaan on menossa palveluntarjoajien kutsuminen mukaan myymään palvelujaan sivustolla, sekä palvelun tekeminen tunnetuksi suuurelle yleisölle. Suuria kumppaneita tarvitaan, jotta sivustolle saadaan tarpeeksi käyttäjiä.

– Etsimme myyntiin ja markkinointiin tehokasta ja omistautunutta ydintiimiä, Alasuutari vinkkaa.

Tiimiläisiä eri puolilla maailmaa

Sivusto ei ole syntynyt itsestään, vaan matkalla on ollut monenlaista mutkaa. Omistautuneiden ohjelmoijien löytäminen tiimiin oli alkuvaiheessa Alasuutarin mukaan vaikeaa ja erehdyksiäkin tehtiin. Muun muassa pääkaupunkiseudun oppilaitoksista on tiimiin sittemmin löytynyt todellisia helmiä.

Nyt Bookndolla on tiimiläisiä eri kansallisuuksista ja eri puolilta maailmaa. Suomessa työskentelee pääasiassa ohjelmoijia. Tiimiläisten motivoiminen ja parhaiden puolien esiin tuominen jokaisesta ryhmän jäsenestä vaatii taitoa. Alasuutari toteaakin oppineensa yrittäjyytensä aikana johtamisesta enemmän kuin olisi koskaan uskonut.

bookndo

Tekemistä moneen tilanteeseen

Bookndon tähtäimessä ovat yksityiset asiakkaat ja yritykset, sekä paikalliset että matkailijat.

– Sivustoltamme voi etsiä uutta harrastusta tai hauskaa tekemistä joko vain itselleen, kaveriporukalle tai vaikkapa lapsiperheen lomalle. Polttari-, kaveri- tai vaikka lasten synttäriporukoille löytyy paljon vaihtoehtoja, Alasuutari luettelee.

Hänen mukaansa erittäin tärkeä kohderyhmä ovat yritys- ja yhteisöasiakkaat, jotka suunnittelevat vaikkapa virkistyspäiviä, team building –aktiviteetteja tai muita henkilöstö- tai asiakastilaisuuksiaan.

– Ajan säästö on merkittävä, kun ohjelmavaihtoehtoja löytyy moneen makuun yhdestä paikasta ja ne voi varata ja maksaa saman tien verkossa, Alasuutari toteaa.

Palveluntarjoajien liiketoimintaa tukemassa

Suurin osa liikunta- ja ohjelmapalveluntarjoajista on pienyrittäjiä, jotka ovat hyvin kiireisiä. Yrityksen palveluiden lisääminen Bookndo.comiin kestää noin tunnin.

– Tämä ajallinen alkuinvestointi palkitsee palveluntarjoajan myöhemmin, kun asiakkaat voi ohjata verkkoon tekemään varauksensa ja näin aikaa säästyy varausten sumplimisesta ydinliiketoimintaan eli aktiviteettien tuottamiseen asiakkaille, Alasuutari huomauttaa.

Alasuutari tapasi Levillä Johanna Partasen Kinos Safaris -matkailuyrityksestä kertoakseen tälle Bookndon toiminnasta.

Alasuutari tapasi Levillä Johanna Partasen Kinos Safaris -matkailuyrityksestä kertoakseen tälle Bookndon toiminnasta.

Rekisteröitymisen jälkeen Bookndon henkilöstö tarkistaa yrityksen tiedot ja aktivoi tunnukset.

– Kun yrittäjä ensimmäisen kerran kirjautuu sivustolle, hän luo Stripe-tilin, joka toimii kuin pankkitili. Kun asiakas maksaa palvelun, maksutapahtumasta lähtee osa välityspalkkiona Bookndon Stripe-tilille ja loput siirtyvät suoraan palveluntarjoajan omalle Stripe-tilille. Sieltä rahat voi sitten siirtää haluamalleen pankkitilille, kun asiakas on käyttänyt palvelun, Alasuutari avaa.

Palveluntarjoaja lisää haluamansa liikuntapalvelut sivustolle ensin englanniksi ja sitten halutessaan myös muilla kielillä.

– Markkinoimme palveluamme voimakkaasti niin yrityksille kuin ulkomaisille matkailijoillekin. Autamme palveluntarjoajia kääntämällä heidän palvelukuvauksensa tarvittaessa muun muassa venäjäksi, jotta venäläiset matkailijat voivat helposti ostaa palveluja Bookndo.com:sta omalla kielellään, Alasuutari kertoo.

Lisättyään palvelujensa tiedot Bookndo.com:iin palveluntarjoaja lisää palvelunsa tarjolle omaan varauskalenteriinsa Bookndossa. Yrittäjä saa halutessaan helposti Bookndo-varauskalenterin myös omalle verkkosivustolleen.

Sopimusehtoihin on kirjattu kohta, jonka mukaan asiakkaan tulee saada palvelu aina samaan hintaan tai edullisemmin kuin jos hän ostaisi palvelun suoraan palveluntarjoajalta tai jostakin muusta myyntikanavasta.

– Pidän hyvin tärkeänä myös sitä, että esillä ovat aina aidot hinnat, eikä esimerkiksi harhaanjohtavia alkaen-hintoja, Alasuutari kertoo.

Levillä sijaitsevan Immelkartanon matkailuyrityksen Saija Rantakokko lisäsi yrityksen palvelut Bookndo-sivustolle Alasuutarin opastuksella.

Levillä sijaitsevan Immelkartanon matkailuyrityksen Saija Rantakokko lisäsi yrityksen palvelut Bookndo-sivustolle Alasuutarin opastuksella.

Unelman seuraamista perheen ja ystävien tuella

Alasuutari on kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt pitkään IT-alalla. Istumatyö ei kuitenkaan tuntunut hauskalta ja niinpä Alasuutari päätti työllistää itse itsensä.

– Yrittäjänä saan tehdä työtä vaikka päälläni seisten, minun ei tarvitse istua kahdeksaa tuntia päivässä koneella!

Rentoon startup-maailmaan nopeasti kotiutunut Alasuutari sai Bookndolle ELY-keskuksen käynnistämisavustusta, mikä mahdollisti yrityksen perustamisen kattamalla muun muassa vakuutukset sekä tili- ja lakitoimistojen palvelut.

Sen jälkeen Alasuutari on rahoittanut yritystä itse. Bookndon toimitusjohtajan toimen ohessa hän on pitänyt suomen kielen yksityistunteja ulkomaalaisille ja suomenruotsalaisille, jotka haluavat parantaa suomen kielen taitoaan. Siitä työstä Bookndo on saanut tuloja.

Alasuutari kertoo oppineensa paljon itsestään kuluneiden parin vuoden aikana.

– Aiemmin vastoinkäymiset saattoivat ottaa koville. Nyt tiedän, että aivan mitä vain voi tapahtua koska vain, eli vastoinkäymisiä ei kannata jäädä murehtimaan vaan olla luottavaisin mielin ja suunnata katse nopeasti eteenpäin.

Tutustu tästä Bookndo.com -varaussivustoon. Bookndo ja Retkipaikka tekevät yhteistyötä, joten löydät Bookndon aktiviteetit myös Retkipaikasta Helsingin, TurunEtelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Lapin sekä Pohjois-Pohjanmaan omilta sivuilta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *