Ratsastusvaellusta ja rantamökkejä – Merikarvialla pääset molemmille

Merikarvialla vieraillessani sain hyvin kattavan käsityksen alueen monipuolisista harrastusmahdollisuuksista, joista passaa matkailijan valita, eikä aika käy pitkäksi. Hevosista ja ratsastuksesta pitäville järjestää rauhallisessa maalaisympäristössä Viikilän Hevostila esimerkiksi ratsastusvaelluksia, joita voivat tilata vaikkapa yritykset TYKY-päiviinsä tai muutenkin virkistyksen vuoksi.

Koska vaelluksista suuri osa tehdään metsämaastossa ja vaelluksilla myös ravataan ja laukataan, ne on pääasiassa tarkoitettu kokeneemmille ratsastajille, jotka pystyvät hallitsemaan ratsunsa vaihtelevissa tilanteissa ja erilaisilla alustoilla. Retken vetäjänä toimi Viikilän Hevostilan emäntä Henna Viikilä.

Valmiina lähtöön! Kuvassa alkaen vasemmalta:

Valmiina lähtöön! Viikilän tilalla hirnahtelee lähes 20 hevosta.

Kokonaiskestoltaan noin kuuden tunnin vaelluksella on niin sanottu puolimatkan krouvi Viikilän Hevostilan yhteistyökumppanin Niittyniemen tilalla. Niittyniemessä ratsut pääsevät vapaasti laitumelle lepäilemään ja ruokailemaan, ja ratsastajille puolestaan tarjotaan heidän tarvitsemaansa ravintoa. Ruokailuun vaellusratsastajat voivat valita perinteisen grillimakkaran paiston tai vaikkapa keittolounaan. Vaellusratsastuspaketin tarkempi sisältö selviää Hevostilan tai Niittyniemen sivuilta.

Mutta ennen ratsastusvaelluksen alkua hevoset täytyi tietysti harjata, satuloida ja laittaa paikoilleen kaikki muutkin tarvittavat vermeet. Koska itsellä ratsastuskokemus rajoittuu toistaiseksi vain viime kesäiseen rauhalliseen käyntiratsastukseen Keiteleellä, oli kaikkien kannalta viisainta, että kokeneemmat ratsastajat lähtivät reitille ja allekirjoittanut toimi dokumentoijana.

Joukko saapumassa pellolle.

Joukko saapumassa pellolle.

Yritän palauttaa mieleeni, miltä tuntuu keikkua täysikokoisen suomenhevosen selässä, kun askellaji muuttuu raviksi tai laukaksi. Se tuntuu nimittäin aika jännältä, etenkin vasta-alkajalla ja kun oma päävärkki keikkuu kolmessa metrissä. Mutta tällä seurueella olikin jo pidempiaikainen kokemus maastoratsastuksesta, eikä kenelläkään ollut vaikeuksia pysytellä oman ratsunsa selässä. Ratsastusreitin maasto kun vaihtelee tavallisesta soratiestä epätasaisiin metsäpolkuihin ja -teihin, ja reitillä on myös vähintään yksi hypäten ylitettävä oja.

Pellolla polleihin saatiin jo mukavasti vauhtia.

Pellolla polleihin saatiin jo mukavasti vauhtia.

Ratsastajilla tuntui olevan sateesta huolimatta hauskaa, eivätkä ratsutkaan pistäneet näköjään pahaksensa, kun pääsivät pellolla kunnon vauhtiin niin, että harjat vain hulmusivat. Peltoilottelun jälkeen tahti rauhoittui taas hetkeksi, kun letka siirtyi kapealle metsätielle, jonka ajamisesta matalamaavaraisella autolla ei kannata ajatellakaan. Hepoilla sen sijaan maavaraa olisi piisannut vaikka vielä minkälaiseen maastoon.

Vaellusratsastus on hikistä touhua, mutta viileä sää helpottaa.

Vaellusratsastus on hikistä touhua, mutta viileä sää helpottaa.

Vaellus jatkui metsäpolkujen kautta, ja seuraavaksi kohtasimme ratsastajat mahtavan kiviaidan luona. Sitä ennen kavioiden kopse ja iloinen puheensorina kuuluivat jo kaukaa, mutta niin hyvin olivat hevoset ratsastajineen piilossa puiden suojissa, että hännänkään vilausta ei näkynyt. Leveä aita on erikoinen ilmestys jo itsessäänkin, mutta Merikarvialta löytyy myös muita hienoja kiviaitoja ja etenkin ns. tonttukiviä. Niille emme tällä kertaa menneet, mutta niistä voi lukea lisää vaikkapa tästä Kansanperinne-blogin linkistä.

VIIKILA_NIITTYNIEMI_MG_7632

Kauan eivät hepat jaksaneet poseerata (vai kenties ratsastajat), kun matka taas jatkui.

Niittyniemi

Ratsukot kirmasivat pienen juomatauon jälkeen taas matkoihinsa, ja lopulta saapuivat pidemmälle tauolle Niittyniemeen, jossa vaellusratsastuksen heppaparkin ohella toimii muun muassa eläinhoitola ja eläintarvikemyynti. Niittyniemen emännällä Kati Niittyniemellä on lisäksi vuokramökkejä, joita voivat vuokrata esimerkiksi Merikarvianjoelle tulevat kalastajat tai muutkin matkailijat.

Huh, kohta saavat sekä pollet että ratsastajat levähtää ja ruokailla!

Huh, kohta saavat sekä pollet että ratsastajat levähtää ja ruokailla!

Hevosille on Niittyniemessä omat laitumensa, joilla ne saavat vapaasti jäähdytellä ja tehdä mitä nyt hevoset sitten vapaa-ajallaan tekevätkin. Joukko jaettiin kahteen osaan: kolme heppaa pääsi isommalle laitumelle jaloittelemaan ilman satuloitaan, ja kaksi pollea saivat oman pienemmän aitauksen käyttöönsä.

Kuvassa vasemmalla Niittyniemen omistaja Kati Niittyniemi ja oikealla Viikilän Henna. Ja taustalla tietysti hepat.

Kuvassa vasemmalla Niittyniemen omistaja Kati Niittyniemi ja oikealla Viikilän Henna. Ja taustalla tietysti hepat.

Porukalle oli valmistettu maittava lihasoppa, joka sateen vuoksi tarjoiltiin tällä kertaa sisätiloissa. Muutenhan tarjoilut olisi voinut järjestää vaikkapa pihalla tunnelmallisen Merikarvianjoen rantamilla, joilla sijaitsevat myös Niittyniemen mökit. Niitä on monikin kalastaja ihmetellyt, että voiko näin lähellä jokea olla niin hyvää majoituspaikkaa olemassakaan.

Kalastajat ja majoittujat saavat nauttia mm. tällaisesta maisemasta.

Kalastajat ja majoittujat saavat nauttia muun muassa tällaisesta maisemasta.

Ruokailun ja lepotauon jälkeen ratsastajat laittoivat taas kukin omat hevosensa valmiiksi ja alkoivat suunnata takaisin kohti Viikilää. Minä jäin Niittyniemen emännän ja ”Purolomien” Jussin kanssa kiertämään paikkoja Merikarvian Alakylässä Puukosken ympäristössä.

Mökeillä voi majoittua myös talvella, ja piha-alueet ovat isot.

Mökeillä voi majoittua myös talvella, ja piha-alueet ovat isot.

Jos ratsastuksen, kalastuksen ja mökkeilyn lisäksi vielä haluaa erilaista toimintaa, Niittyniemi järjestää myös paintball– eli värikuulapelejä, joita varten löytyvät niin värikuula-aseet kuin tarvittava
suojavarustus suojamaskeineen ja -haalareineen. Haalareita muuten tarvitsimmekin – ei värikuulasotaa – vaan luolantutkimusta varten myöhemmin, sillä Niittyniemen lähistöltä löytyvät esimerkiksi niin sanotut Sikarounikot kuin lukematon joukko muinaisjäännöksiä ja jännittäviä paikannimiä, kuten Viinakorpi tai Kuolemanahde.

Viikilän Hevostila puolestaan järjestää ratsastusvaellusten lisäksi erilaisia hevosiin liittyviä leirejä, kursseja ja Viikilän Hevostila Cupin vuosittain. Vaikka tässä jutussa mainittu ratsastusvaellus olikin tarkoitettu kokeneille ratsastajille, myös he, joilla ei ole aiempaa ratsastuskokemusta, voivat päästä ratsastamaan. Silloin ei mennä vaativassa maastossa tai käytetä nopeampia askellajeja, ennen kuin taidot ovat riittävät.

Viikilästä löytyvät myös nämä upeat hääkiesit.

Viikilästä löytyvät myös nämä upeat hääkiesit, joita voi myös muuten tilata hevosineen, mikäli on semmoinen tapaus päässyt käymään, että naimisiin pitäisi mennä.

Parhaat fiilikset olisi toki saanut ottamalla osaa itse ratsastukseen, koska onhan hevosen selässä toki aivan erilaista liikkua kuin esimerkiksi pyörän satulassa tai jalkaisin. Tottumattoman kannattaa kuitenkin nousta niin sanotusti tyvestä puuhun ja opetella pysymään ratsailla peruskäynnissä sekä ohjaamaan ratsuaan. Itse meinasin viime kesänä lipsahtaa satulasta kerran silloin, kun lähdettiin lyhyelle raville, ja toisen kerran juurakkoisella polulla, kun ratsuni haki vähän kavion paikkaa juurten välistä.

Muutoinhan Viikilänkin hevoset ovat rauhallisia ja turvallisia kumppaneita ja tottuneita monenlaisiin maasto-olosuhteisiin ja tilanteisiin. Kysyin hevostilan emännältä, miten autoilijat suhtautuvat hevosiin näillä kulmilla, ja vastaus oli, että pääasiassa asiallisesti. Ainahan toki joku saattaa yllättyä hevosista tiellä, mutta yleensä ottaen isokokoiset eläimet ja huomioliivein varustautuneet ratsastajat havaitaan jo kaukaa ja riittävän ajoissa.

Vaellusratsastusreitin sorateillä on rauhallista.

Vaellusratsastusreitin sorateillä on rauhallista.

Ratsastusvaelluksen alusta alkaen taivaalta tuli vettä välillä hiljaa ja välillä vähän lujempaa, mutta taukoakin sateessa oli ainakin nimeksi. Meillä oli Niittyniemessä sopivasti aikaa jutustella ratsastajien lähdettyä, ja kokeilimmepa vielä leipien heittämistä joen rannalla silloin, kun meidän ei tarvinnut etsiä suojaa sateelta.

Onneksi niin ratsastajia kuin kalastajiakin ajatellen sää alkoi iltaa kohti poutaantua ja parantuikin sitten koko viikoksi, jolloin niin hevosen ohjaksissa kuin perhovavan varressa oli huomattavasti enemmän kesäloman tunnelmaa.

Normaalistihan Niittyniemenkään omistajalla Kati Niittyniemellä ei ole leipien heittelyyn aikaa, sillä hän pyörittää kaiken lisäksi myös Ravintola Rantahuonetta Merikarvian Krookan satamassa.

Normaalistihan Niittyniemenkään omistajalla Kati Niittyniemellä ei ole leipien heittelyyn aikaa, sillä hän pyörittää kaiken lisäksi myös Ravintola Rantahuonetta Merikarvian Krookan satamassa.

Viikilän Hevostila ja Niittyniemi toimivat siis omien toimintojensa lisäksi tiiviissä yhteistyössä, ja vaellusratsastukset ruokailuineen ovatkin heidän pääjuttunsa yhdessä. Yhteystiedot heille ovat: Henna Viikilä, puh. 040 563 5555 | [email protected] | www.viikilanhevostila.com ja Kati Niittyniemi, puh. 050 468 7557 | [email protected] | www.niittyniemi.fi

PAIKAT KARTALLA: Viikilän Hevostila | Niittyniemen Lomamökit

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.