(C) Mikko Lemmetti

Keidas Keiteleen kupeessa — Lossisaari

Retkipaikan ja VisitSavon yhteistyöhön puitteissa sain tilaisuuden poiketa Pohjois-Savossa, Keiteleen kunnassa sijaitsevassa Lossisaaressa. Suuntasin siis matkani Konnevedeltä Vesannon kautta kohti Keitelettä perjantaisena aamuna katseltuani jälleen kerran koko viikon sääkarttaa vähän väliä. Minun piti nimittäin käydä Lossisaaren lisäksi myös läheisellä Hetejärven lintukosteikolla ja sen kahdella lintutornilla.

Lossisaari nököttää keskellä Nilakka-nimistä järveä, likimain Viitasaaren ja Pielaveden puolessa välissä, Sinisen tien (tie 77) varrella. Nimensä Lossisaari on saanut saareen vielä vuoteen 1969 liikennöineestä lossista, joka oli saamieni tietojen mukaan aluksi kapulalossi ja myöhemmin moottorin voimalla toiminut.

Sittemmin maanteitse matka on hoitunut Vuonamonsalmen siltaa myöten. Sillalle on valmistunut myös kevyen liikenteen väylä ja saaren puolelle alikulkutunneli, joten jalan ja pyörällä kulkeminen on turvallista — onhan tiellä paljon raskastakin liikennettä.

(C) Mikko Lemmetti

Silta tuo ja vie Lossisaareen tietä 77 Vuonamonsalmen yli.

Lossisaaren omistaa suurimmaksi osaksi Keiteleen kunta, mutta saaressa toimii aktiivisesti niin ikään Lossisaari-niminen matkailukeskus, jonka yhteydessä on kahvila-ravintola ja huoltoasema. Matkailukeskuksen puolestaan omistaa monessa mukana ollut yrittäjä Erkki Hartikainen (linkki vie juttuun Savon Yrittäjälehdessä 2014). Hartikaisen luotsaama matkailukeskus tarjoaa niin koti- kuin ulkomaisille matkailijoille, kalastajille, autoilijoille ja karavaanareille monipuoliset palvelut.

(C) Mikko Lemmetti

Tasokkaita vuokramökkejä löytyy alueelta runsaasti.

Saaressa on hyvätasoisten vuokramökkien, hotellihuoneiden ja SF-Caravan-luokitellun karavaanialueen lisäksi vajaan parin kilometrin ulkoilureitti, pehmeähiekkainen uimaranta, 9-reikäinen frisbeegolfrata (Lossisaari DiscGolf Park) sekä saaren molemmissa päissä jykevät laavut, joista tällä hetkellä vain ns. eteläpään laavulla on tulipaikka.

Lisäksi tulipaikka löytyy uimarannan uimahyppytornin läheltä sekä keskeltä leirintäaluetta. Myös tenniskentälle pääsee juoksemaan karvapallon perässä.

Uusimmat majoitustilat ovat valmistuneet niinkin äskeittäin kuin vuonna 2014. Lossisaaressa asiakkaita palvelee 7 vakituista työntekijää ja joukko sesonkityöntekijöitä, joita varmasti kesäaikana tarvitaankin. Majoittujia nimittäin riittää, ja hyvin tilaa löytyykin, esimerkiksi vuokramökeissä jopa 60 vuodepaikan verran sekä karavaanareille lisäksi 13 sähköistettyä ja 5 sähköistämätöntä vaunupaikkaa.

Myös talvisaikaan paikalla on tohinaa, sillä esimerkiksi erilaiset komennustyöntekijät ovat ahkeria majoittujia.

(C) Mikko Lemmetti

Laavuilla kelpaa istuskella, kun ne on kunnolla tehty ja siistejä.

Keiteleen kunta on panostanut yhdessä Hartikaisen kanssa voimakkaasti alueen kehittämiseen ja ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksien parantamiseen. Kunnasta on aktiivisesti ollut mukana käytännön töissä kunnan ulkoilualueiden hoitaja Seppo Stranius. Lossisaaren ulkoilualueen kehittämisestä löytyy myös pieni videonpätkä Youtubesta.

Lossisaaren omistaja, Erkki Hartikainen kertoi minulle ystävällisesti matkailukeskuksen taustasta sekä alueen tilasta, joka oli ennen matkailukeskuksen tuloa varsin vaatimaton. Nykyään paikalla käy niin kalastajia, karavaanareita, rahtareita, perheitä ja yksittäisiä matkailijoita kuin satunnaisia ulkoilijoita niin läheltä kuin kauempaakin. Liiketoiminta on koko ajan kasvussa, ja muun muassa vuokramökkien varaustilanne näyttää tulevalle kesällekin erittäin hyvältä.

(C) Mikko Lemmetti

Lossisaaresta löytyy nimikkoveneitä useampikin souteluun ja kalasteluun.

Joimme Hartikaisen kanssa jutustellessamme maistuvat munkkikahvit, ja Lossisaaren munkkeja ei suotta kehutakaan mainioiksi. Hartikainen esitteli sen jälkeen minulle matkailualuetta tarkemmin, ja ennen kuin pääsin tutustumaan minulle varattuun majoitustilaan, kuljimme parin varsin julman kokoisen tulipaikalle kuivumaan jätetyn hauenpään ohi. Kymmenkiloistenkin jättiläisten saaminen Nilakkajärvestä kun ei ole mitenkään harvinaista, siitä olivat kyseiset päät todisteena.

(C) Mikko Lemmetti

Hauki on Kala

Tätä väittämää voi itse kukin kalastusluvan haltija lähteä testaamaan vaikka Lossisaaresta vuokralle saatavilla veneillä. Itse en ainakaan tällä kertaa ollut kalastusvehkein varustautunut, mutta kuten omistajan puheista kävi ilmi, nälkäisille pedoille kelpaisi vaikka kiintoavain, jos siinä vain olisi koukut.

Ja kyllähän niitä haukia saaren matalassa rantavedessä sitten iltasella tuntui olevan, sillä melkoinen loiske kaislikossa kävi. Myös rantakalastuspaikkoja saaressa on, jos ei veneellä tee mieli lähteä vesille.

Satunnaiselle pysähtyjälle tai kuljetusalan työntekijöille Lossisaaressa on kaksi kahden hengen hotellihuonetta, jotka on sattuvasti nimetty Rahtari I:ksi ja Rahtari II:ksi. Itse majoituin ykköshuoneeseen, joka oli viihtyisä pieni huone suihkulla, WC:llä, jääkaapilla ja vedenkeittimellä sekä televisiolla varustettuna.

(C) Mikko Lemmetti

Rahtari-rakennuksessa on ajateltu myös pyörätuolin käyttäjiä.

Samassa rakennuksessa on myös saunakabinetti ja melkoisen näpeän näköinen sauna, jossa saa varmasti pehmeät löylyt. Siitä huolehtii muhkea pilarikiuas.

Samaten löytyvät niin hyvin varustellut rahtareiden keitto-, pesu/WC- ja huoltotilat rakennuksen toiselta puolelta.

(C) Mikko Lemmetti

Saunassa on ykköstason systeemit.

Kun olin saanut vierailtua Hetejärven lintukosteikolla, palasin iltapäivällä takaisin Lossisaareen. Lossisaaressa tarjotaan arkisin lounas noutopöydästä, ja aamupala päivittäin. Lisäksi ravintolassa on pienimuotoinen grillilista, pizzaa, sekä kattava sortimentti suolaisia ja makeita leivonnaisia. Lintujen tiirailu oli sen verran vaativaa touhua, että mikään muu kuin tuhti makkaraperuna-annos ei tullut kyseeseen.

Ja kun vetäisee lautasellisen makkaraa ja ranskalaisia, ainakin meikäläistä alkaa melkein välittömästi väsyttää. Mutta väsyminen ei ollut ongelma eikä mikään, sillä huoneessa oli miellyttävän pehmeä sänky, johon sammahdin vajaaksi tunniksi.

(C) Mikko Lemmetti

Rahtarihuoneet ovat kompaktit mutta viihtyisät.

Nokosten jälkeen olikin sopiva aika lähteä jatkamaan saareen tutustumista, ja reilun puolentoista kilometrin ulkoilureitti sopi alueen tarkasteluun ja luonnon ihasteluun hyvin. Matkailualueen mökit on sijoiteltu riittävän etäälle toisistaan, eivätkä polulla kävelevät ihmiset pääse hiippailemaan kenenkään mökkiläisen rappusten edestä. Saaren ympäri on hyvä kiertää, ja maisemat ovat mahtavat joka suuntaan, sillä vastikään alueelle tehty puuston harvennus tuo ympäröivän vesialueen ja kauempanakin olevat maisemat loistavasti esiin.

(C) Mikko Lemmetti

Hyvin tehty ja hoidettu ulkoilureitti kulkee avoimessa kangasmaastossa.

Saaren eläimistö on monipuolinen, vaikka liikenteellisesti Lossisaari onkin keskeisellä paikalla. Rannalla tosiaan mulahtelivat ison tuntuiset kalat, ja lukuisia vesilintuja telkistä tiiroihin näkyi vähän joka suunnalla. Myös jänöjussit olivat innokkaasti liikkeellä epäilemättä kevättä tassuissaan.

Puista toiseen lenteli tikkoja. Näin hieman ennen kesäsesongin alkua tuntui kuin olisin ollut kauempanakin luonnon keskellä, niin rauhallista saaressa oli.

(C) Mikko Lemmetti

Nilakkajärvi on myös vesilintujen kalaparatiisi.

Pysähdyin molemmilla saaren laavuilla, ja ihastelin kauniita järvimaisemia, katselin pään päällä kaartelevia ja melkein tyynen järven pinnan päällä rauhallisesti uiskentelevia lintuja. Kyllä näillä seuduilla kelpaa matkailla ja mökkeillä sekä liikkua vesillä, pyöräillä tai kulkea jalkaisin. Paljon nähtävää Keiteleen alueelta löytyy niin kulttuuri- kuin luontoihmiselle, esimerkiksi Aholan talomuseossa tai Hetejärven tai Lahnasjärven lintujärvillä.

(C) Mikko Lemmetti

Näkymä Haapasaareen päin illan hämyssä laavulta katsottuna.

Ilta alkoi jo olla pitkällä, mutta halusin vielä istuskella saaren pohjoisemmalla laavulla ja mietiskellä monenlaisia asioita. Viileä iltatuuli järveltä ei latistanut tunnelmaa, mutta lopulta väsymys vei voiton, ja päätin painua pehkuihin.

Nukuin yöni todella levollisesti ja aamulla herättyäni suuntasin aamupalalle, joka viikonloppuisin tarjoillaan kahdeksasta alkaen. Lossisaaressa vaikutuksen minuun tekivät ennen muuta hienot maisemat ja ympäristö, ystävällinen omistaja ja muu henkilökunta sekä vatsan täyttävät leivonnaiset ja ruoka. Seuraavalla kerralla onkin luultavasti otettava mukaan kunnon kalavehkeet, ostettava kalastuslupa ja varauduttava tahtojen ja hauisten taisteluun haukien kanssa.

Teksti ja kuvat (C) Mikko Lemmetti

KARTTA

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7006896  E 466983

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.