Oletko kuullut tästä porukasta? Puussa kahvittelevat geokätköilijät vievät retkeilyn uusiin ulottuvuuksiin

Geokätköilystä se kaikki alkoi. Vantaalla asuva Jarkko Lahti on harrastanut retkeilyä koko ikänsä, ja myös geokätköily oli ajan mittaan vienyt miehen mennessään.

Erityisesti Jarkkoa kiehtoivat puiden latvuksissa olevat kätköt. Muutamia vuosia sitten hän kuitenkin huomasi harmikseen, että suuri osa lähialueiden kiipeiltävistä kätköistä oli tullut jo koluttua läpi. Eikä puhuttu edes ihan lähinurkista, vaan 200 kilometrin säteestä.

Piti keksiä uusi syy nousta puuhun.

– Aloimme kätköilyporukkani kanssa käydä puussa kahvilla, Jarkko kertoo.

kuva-ari-huhtanen-1

Jarkko Lahti. Kuva: Ari Huhtanen

Kahvia ei puussa sentään alettu keitellä, vaan Jarkko ja hänen ystävänsä alkoivat viikottain pakata sumpit termariin ja kiivetä puuhun siitä nautiskelemaan.

– Laitettiin musa soimaan ja pidettiin rentoa meininkiä, ei siinä sen ihmeellisempää, Jarkko kuvailee.

Puussa kahvittelevat geokätköilijät -ryhmä perustettiin Facebookiin. Alkuun sisäpiirin juttuna pysynyt ryhmä on sittemmin saanut Facebookin kautta myös uusia jäseniä.

Aktiiviporukka kahvittelee puissa nykyään viikoittain. Mikä latvuksissa kahvittelussa viehättää?

– Se, että saa rentoutua noinkin älyttömässä paikassa. Siinä jännitys ja rentoutuminen yhdistyvät hienolla tavalla, Jarkko kuvailee.

Ylhäällä puussa kannattaa riippumatossa tietenkin hiukan herkutella. Sen tietää myös tiimin nuorempaa jäsenistöä edustava Luukas Saari.

Ylhäällä puussa kannattaa riippumatossa tietenkin hiukan herkutella. Sen tietää myös tiimin nuorempaa jäsenistöä edustava Luukas Saari. Kuva: Petri Lintunen

Pian harrastusta alettiin viedä vielä askeleen pidemmälle. Jarkko oli aiemmin päätynyt hankkimaan majoitteekseen riippumaton, joka oli osoittautunut käteväksi majapaikaksi Pohjois-Norjan kivikkoisissa maastoissa. Miksi ei siis virittäisi riippumattoa puunlatvoihin?

Niinpä puussa kahvittelevat geokätköilijät löysivät pian itsensä ampumassa kiinnitysköysiä puihin Big Shot -ritsalla, aikeenaan kölliä pian yläilmoissa. Ritsalla ammutaan kahteen puuhun narut, joilla sitten vedetään kiipeilyköydet ylös.

Big shot -ritsa, jolla ohut naru ammutaan puuhun. Narulla vedetään sen jälkeen puuhun kiipeilyköysi, jota pitkin puuhun noustaan. Ritsan alla on kuutio, josta naru pääsee ammuttaessa purkautumaan vapaasti. Kuva: Ari Huhtanen

Big shot -ritsa, jolla puuhun ammutaan ohut naru. Narulla vedetään ylös puuhun kiipeilyköysi, jota pitkin puuhun noustaan. Ritsan alla on kuutio, josta naru pääsee ammuttaessa purkautumaan vapaasti. Kuva: Ari Huhtanen

Osuva ammunta on aikaavievää, jotta köyden saa riittävän tukevaan paikkaan. Sen onnistuttua homma sujuu kuitenkin sukkelaan.

– Puunlatvojen välille viritetään poikittainen köysi, ja riippumatto asetetaan siitä roikkumaan kitkasolmuja hyödyntäen, Jarkko selittää.

Eetu Saari (vas.) ja Niklas Lehto virittelemässä riippumattoa Espoon Karhusaaressa syyskuun alussa. Kuva: Ari Huhtanen

Eetu Saari (vas.) ja Nikolas Lehto virittelemässä riippumattoa Espoon Karhusaaressa syyskuun alussa. Kuva: Ari Huhtanen

Kun liikutaan korkeuksissa, ei kannata ottaa oppia kantapään kautta. Jarkon porukka pelaakin täysin varman päälle. Riippumatossa kölliessä valjaat ja turvaköysi takaavat turvallisuuden joka hetki, jotta kukaan ei putoa maahan vaikkapa kesken yöunien.

– Minulla itselläni ei ollut muuta kiipeilytaustaa, kuin mitä olin geokätköjen perässä kiipeillyt. Mutta ryhmässämme on myös kouluttautuneita kiipeilijöitä. Me otamme kiipeilyn aina rauhassa ja varman päälle, mitään läheltä piti -tilanteita ei haluta syntyvän, Jarkko kertoo.

Puussa kahvittelevien geokätköilijöiden aktiivit kokoontuvat latvuksiin rentoutumaan melkeinpä viikottain. Kuvassa Petri Lintunen (vas.), Nikolas Lehto, Jarkko Lahti, Timo Liukkonen sekä alinna Eetu ja Luukas Saari. Kuva: Ari Huhtanen

Puussa kahvittelevien geokätköilijöiden aktiivit kokoontuvat latvuksiin rentoutumaan melkeinpä viikottain. Kuvassa Petri Lintunen (vas.), Nikolas Lehto, Jarkko Lahti, Timo Liukkonen sekä alinna Eetu ja Luukas Saari roikkuvan kahvipöytänsä kanssa. Kuva: Ari Huhtanen

Korkeimmillaan Jarkko on nukkunut 15 metrissä Espoon Karhusaaressa, joka on yksi ryhmän suosikkipaikoista tukevien mäntyjensä ja merimaisemiensa ansiosta. Kahvit on tullut juotua muutamaankin otteeseen jopa 25 metrissä.

– Sen korkeammalle taitaa Suomen olosuhteissa olla hankala puita pitkin päästä, Jarkko miettii.

Ryhmän kanssa on mahdollista päästä kokeilemaan vaikkapa latvuskahvittelua. Jarkon mukaan kiipeilyvarusteita löytyy tarvittaessa lainaksi.

Puussa kahvittelevat geokätköilijät -ryhmän FB-sivu löytyy tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.