Lankarulla- ja vanutehtaan historiaa joenvarsimaisemissa – Kaukastenkosken luontopolulla Hyvinkäällä

Kaukasten kylän asukasyhdistys on rakentanut viehättävän luontopolun talkootyöllä. Joen varressa mutkittelevan luontopolun varrella voi tutustua paitsi seudun moninaiseen luontoon, myös paikalliseen historiaan. Täällä on sijainnut muun muassa kaksi tehdasta, lankarulla- ja vanutehdas.

Kaukasten luontopolku Hyvinkäällä
Päivämäärä: 19.10.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 195
Reitin pituus: 1,3 km
Kohokohdat: Kaukastenkosken maisemat ja alueen historiasta kertovat taulut.
Parkkipaikka: Kaukasten juhlatalon piha, Jokipadontie 6. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Polku on hyvässä kunnossa, mutta ainakin tähän aikaan vuodesta hyvin mutainen. Ei valkoisilla jalkineilla matkaan, sanoisin.
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Päätin käyttää syksyisen iltapäivän pariin luontopolkuun suhteellisen lähellä pääkaupunkia. Ajelin siis Hyvinkäälle Kaukasten (vai Kaukasin – molempia kirjoitusasuja käytetään jopa Wikipediassa) kylään ja aloitin iltapäivän retkeilyt tutustumalla Kaukasten luontopolkuun. Lähtöpaikka on Hyvinkään nettisivujen mukaan Kaukasten juhlatalon pihassa. Navigaattori toi minut Jokipadontielle ja oikean osoitteen kohdalla oli isohko valkoinen rakennus – en ollut ihan varma, olenko oikeassa paikassa, mutta ajoin rohkeasti pihaan ja huomasin talon seinässä tekstin ”Kaukasten juhlatalo”. Auto parkkiin talon eteen ja tutustumaan vieressä näkyviin opastauluihin. 

Kaukasten maisematarinoihin en tänään tutustunut, lähdin kiertämään luontopolkua. Kartta on selkeä ja itse asiassa polun kaikki opasteet olivat melko uuden ja komean näköisiä.

Luontopolun aloituspiste piti kuitenkin etsiä kartan avulla. Se löytyi noin muutaman kymmenen metrin päässä opastauluista, urheilukentän toiselta puolelta. Reitti on merkitty keltaisella, useimmiten keltapäisin tolpin.

Reitin alku on kuin pururataa. Alusta on miellyttävä kävellä, mutta hieman kosteahko näin syksyllä.

Heti 50 metrin päässä on risteys, jossa toinen haara veisi Ali-myllylle. En lähtenyt tutustumaan siihen vaan kurvasin oikealle luontopolkua eteenpäin. Pieni lankkusilta oli lumen peitossa, täällä oli ilmeisesti aamulla satanut vähän räntää ja lunta (toisin kuin Helsingissä).

Reitti laskeutuu Lehmäkosken rantaan. Reitin varrella on kymmenkunta tällaista infotaulua – erinomaisessa kunnossa, kuten sanottu. Tauluissa kerrottiin niin paikallisesta luonnosta kuin seudun historiastakin.

Lehmäkoskella voi piipahtaa aivan kosken rannassakin.

Polku kulkee jonkun matkaa joen länsirantaa pitkin, kunnes siltaa myöten siirrytään itärannalle.

Otin kuvan polusta näillä tietämillä. Syksyn lehti, maahan ehti. Useampikin.

Sillan ylityksen jälkeen saavutaan Pässikoskelle ja Patapyörteelle.

Tässä kohdassa polku kulki kapeahkoa ”pitkospuureittiä” pitkin. Normaaleissa oloissa tässä olisi mukava kävellä, tänään liukkaus hieman epäilytti. Kuljin rauhallisesti ja säilyin sillalla putoamatta, otin kuvan takaisin sillalle päin. Täällä oli myös penkki mukavassa paikassa joen rannan maisemissa.

Mutaista oli. Kuva otettu heti pitkospuuosuuden jälkeen. 

Reitti oli selvästi merkitty. Tolppia ja nuolia oli tarpeeksi.

Vuorossa on parinsadan metrin tieosuus. Takana näkyvä rakennus on täällä sijainneen Vanutehtaan osuuskauppa, alun perin vuodelta 1916. Rakennus ei ole nyt käytössä, vaikka kyltti ”Talvikin valinta” näkyi jo kauas.

Blogin pääkuvassa on kuva opastauluista, joissa kerrotaan koskivoimaa hyödyntäneistä tehtaista – lankarullatehtaasta ja vanutehtaasta, jotka ovat toimineet tässä Kaukastenkosken partaalla. Näillä kieppeillä kerrotaan myös Kaukastenkosken olevan Keravanjoen pisin ja korkein koski, pituutta 170 metriä ja pudotusta 9 metriä. Oli myös mielenkiintoista tietää, että lankarullatehtaan siirtyminen Lappeenrantaan vei nimen mukanaan, siksi Lappeenrannassa puhutaan Kaukaan tehtaista. Nimen alkuperä on siis täällä.  

Pieni joenrantaosuus – nyt taas joen länsipuolella ja lopuksi nousu takaisin juhlatalolle. 

Luontopolun pituus on siis noin 1,3 kilometriä. Aikaa kävelyyni meni noin 30 minuuttia, en pitänyt taukoja matkalla. Tapasin reitillä vain yhden koiranulkoiluttajan – eikä juhlatalon pihassa ollut muita autoja.

Pidin reitistä ja sen infotauluista kovasti, on aina mielenkiintoista lukea juuri luontopolun tienoille liittyviä tarinoita. Kaukasten asukasyhdistys on tehnyt hyvää työtä polun ja sen rakenteiden suunnittelussa ja rakentamisessa! Vuodenaika kävelyyn ei varmastikaan ollut paras ja ajattelin kävellessäni, että toivottavasti minulla on joskus aikaa käväistä täällä myös keväällä tai alkukesällä. Silloin luonto olisi varmasti parhaimmillaan!

Sijainti: N=6718965.031, E=392211.284 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.591979721723284, lon=25.032102367868443

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä Hyvinkäällä:
Niittulahden kierros
Kolmen lammen kierros
Piilolammin luontopolku
Mustan kiven kierros
Suomiehen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.