Kummitteleva päivätupa Saariselällä: Karvaselän kummituskämppä

Kohde kartalla N 7589821 E 517841

Saariselän keskustan läheisyydessä, vilkkaitten hiihtoreittien varrella nököttää pieni, harmaa tupa. Mökki ei juuri herätä huomiota, ellei satu tietämään, että siinä on jotakin erikoista. Kyseessä on Karvaselän vanha kummitteleva tupa, niin sanottu Kummituskämppä.

Alkuperäinen Karvaselän tupa rakennettiin 1800-luvulla Inari–Saariselkä-postipolun varteen, ja tämä Saariselän lomakylän vieressä nykyisin oleva rakennus siirrettiin aikoinaan sieltä tänne. Tämä talo on myös rakennettu uudelleen, kertoman mukaan alkuperäisen tuvan tuhouduttua tulipalossa.

Aikoinaan vierailijat, jotka yöpyivät tuvassa, kertoivat kokeneensa selittämättömiä tapahtumia, ja 1900-luvun alussa uskottiin, että kauppias Sohvi Tammela oli kummittelun takana. Kauppiaan uskottiin kuolleen, kun hän katosi Kittilän ja Ruijan välimaastoon poikansa kanssa.

Niin tai näin, nykyisellään tupa on oikein sympaattinen, ja seinämässä oleva taulu kertoo hauskasti Karvaselän Kummituksen tuumailuja:

”Voitteko kuvitella miltä iso karhu näyttää kun sen oikein säikäyttää? Ihmisten säikyttäminen ei ole ollenkaan niin hauskaa. Sen sijaan on hauskaa viilettää pitkin tuntureiden rinteitä huimaa vauhtia hiihtäjän suksien kannoilla. Tai kauniina kevätpäivänä leikkiä ”kylmän huokujaa” ja puhaltaa ”turjan” perältä sellaiset pakkashuurut, jotka tuntuvat hiihtäjän luissa ja ytimissä. Lauhan lounatuulen myötä saatan ripotella männyn neulasia latu-uralle hiihtäjien harmiksi!

Koska muuten viimeksi olet kurkistanut suksiesi kannoille…”

Näin päivänvalossa useiden hiihtäjien suksiessa ohi kämppä ei tuntunut kovinkaan kummittelevalta, mutta tarina oli hauska ja hämärtyvässä illassa paikka voisi ollakin hieman aavemainen!

Juttu julkaistu aiemmin Pohjankettu-blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.