Hetta-Pallas-retkeilyopas ja kartta räsymatolla.

Kirjaesittelyssä: Hetta–Pallas – Retkeilyopas ja kartta

Kutkuttaako vaellus Suomen vanhimmalla maastoon merkityllä retkeilyreitillä? Syyskuussa 2023 julkaistiin Hetta–Pallas – Retkeilyopas ja kartta, joka palvelee eritoten Hetta–Pallas-vaellusreitin patikointia suunnittelevia, mutta myös Hetan ja Pallaksen alueen päiväretkeilijöitä. Karttakeskuksen julkaiseman retkeilyoppaan on kirjoittanut Laura Hakulinen.

Vaelsin itse Hetta–Pallas-vaellusreitin ensi kertaa syyskuussa 2023 ja lähdin tuolloin matkaan tutustuttuani reittiin ennalta lähinnä luontoon.fi-sivuston kautta. Tietolähteeksi pakkasin taskuun vain maastokartan. Kun nyt sain Retkipaikan kautta luettavaksi Hakulisen tuoreen retkeilyoppaan, tuumasin että se olisi ollut erinomaista luettavaa ennen matkaan lähtöä – olisin tiennyt vielä paremmin, mitä odottaa.

Mitä erityistä on Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa?

Tiesin ennalta, että Hetta–Pallas-vaellusreitti on erittäin suosittu, mutta en sitä, että se merkittiin maastoon jo vuonna 1934. Oppaan alussa esitellään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston historian ja luonnon ohella myös sääntöjä, joita alueella tulee noudattaa. Esimerkiksi reittikartalle merkityistä kansallispuiston vyöhykkeistä onkin hyvä saada tietoa, ettei sääntöjen kanssa tule mokattua.

Kahdeksan vuodenajan luvussa annetaan myös erilaisia retkivinkkejä, joita voi soveltaa muuallakin kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Miten olisi täydenkuun ajan lumikenkäretki?

Toistakymmentä päiväretkivinkkiä

Kaikki Hetan ja Pallaksen maisemiin kaihoavat eivät välttämättä halua tai voi lähteä taipaleelle useaksi päiväksi ja siksi onkin kiva, että oppaassa on kohde- ja reittivinkkejä myös lyhyempiä patikointireittejä etsiville toistakymmentä kappaletta. Päiväretkikohteista annetaan napakasti olennaiset kohteen valintaan vaikuttavat tiedot, kuten lähtöpaikka, pituus, vaativuus, noin-kesto sekä sekä lyhyt kuvaus itse reitistä. Inspiroivat kuvat auttavat myös päiväretkikohteen valinnassa.

Maastopyöräilyreiteistä kerrotaan oppaassa vain lyhyesti, ja talviretkeily jää samaten erityisluonteensa vuoksi oppaassa maininnan tasolle. Se onkin hyvä ratkaisu, sillä näin oppaan sivumäärä pysyy aisoissa ja opus kevyenä.

Painavaa asiaa kevyessä paketissa

Retkeilyoppaan kanssa samassa paketissa tulevan repeämättömän, vedenpitävän ja kevyen (19 g) maastokartan (1:50 000 / 1: 25 000) laidasta löytyy numeroitu lista keskeisistä alueen kohteista ja viittaus kunkin esittelyyn retkeilyoppaassa. Kartta ja opas tukevatkin näin hyvin toisiaan.

Esimerkki retkeilyoppaan kansallispuiston luonto-sivuista, joissa esitellään valokuvin kasveja.

Retkeilyopas antaa kivasti ja kompaktisti tietoa myös alueen kasvistosta, puustosta ja eläimistä. Koska opus painaa vain kohtalaiset 205 grammaa, saattaisin hyvinkin pakata sen rinkkaan iltalukemiseksi vaellukselle. Opasta voi käyttää reissussa myös keskeisten kasvien tai lintujen lajitunnistukseen.

Vaellusreitille!

Vaellusoppaan aukeama, jossa valokuva tunturimaisemasta ja Hetta-Pallas-reittikarttaa.

Retkeilyoppaaseen sisältyvä, Hetta–Pallas-vaellusta käsittelevä osa huomioi kattavasti vaelluksen suunnittelun. Hakulisen reitin varrelta ottamat valokuvat antavat esimakua siitä, miltä upeat tunturimaisemat ja kuljettava polku näyttävät. Turvallisuusosassa muistutetaan erikseen muun muassa siitä, että varusteiden tulisi olla sekä veden- että tuulenpitäviä ja hyvin lämpöä eristäviä. Allekirjoitan! Sääolosuhteet voivat vaihdella tunturissa nopeasti ja yllättävän paljon.

Kirjoittaja esittelee tämän upean 50 kilometrin mittaisen reitin taittamisen neljän päivän taktiikalla. Omalle kohdalleni osui tallaamisen ripeyttäminen sääennusteen vuoksi, vaikka alkujaan olin juurikin suunnitellut noin neljän päivän retkeä.

Esimerkki Hetta-Pallas -retkeilyoppaan sivun reittikuvaustekstistä.

Oppaassa todetaan, että syystalven ensilumi osuu yleensä loka-marraskuulle. Lumi- tai räntäsade voi toki osua kohdalle jo aiemminkin. Onpa vesipisaroita kylmempää tavaraa tullut taivaalta joskus jopa kesällä. Lumisade valkaisi Hetta–Pallas-vaellusreitin vuonna 2023 jo syyskuussa, ja osa vaeltajista joutui sekä tarpomaan reittiä että pystyttämään telttojaan lumihangessa. Hakulisen suosittelemalle varapäivälle voi esimerkiksi tällaisessa tilanteessa hyvinkin olla tarvetta.

Kattava varusteluettelo on hyvä muistilista etenkin ensi kertaa Lapissa vaeltavalle. Lisäisin varusteosioon erityishuomion käsineistä, sillä erittäin vilpoisana syyssateisena päivänä tuli omalla reissulla nähtyä kätösten suojana niin lapselta lainatut kumirukkaset kuin kumiset siivoushanskat. Kestin niukin naukin itse tarpomisen märissä sormikkaissa, kun tiesin, että leiripaikalla voin vetäistä ne toiset, kuivat käsineet käsiini.

Seuraavaa Hetta–Pallas-alueen retkeä odotellessa

Opas ja kartta pysyvät myös reissun jälkeen hyvin yhdessä kartonkikansissa, mikä helpottaa niiden löydettävyyttä seuraavia retkiä ajatellen, ainakin omassa retkeilykartta- ja kirjahyllyssäni. Kartta taittuu helposti vaikka takin tai retkeilyhousujen taskuun.

Hetta-Pallas-retkeilyopas ja kartta räsymatolla.

Omalla syysretkelläni ensilumi vaikutti kulkusuunnitelmiini sen verran, että esimerkiksi haaveilemani poikkeaminen Hetta–Pallas-vaellusreitiltä Outtakan laella sijaitsevalle Struven ketjun pisteelle jäi odottamaan toista kertaa. Oppaalle ja kartalle onkin siis käyttöä tiedossa!

Lue myös

Hetta–Pallas-opas Retkipaikassa

Laura Hakulisen retkitarinat Retkipaikassa

Hetta–Pallas: kesästä talveksi ja takaisin

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on ehkäpä yhdessä Urho Kekkoen kansallispuiston kanssa suosikkikansallispuistoni Suomessa. Siinä mielessä kirja kyllä kiinnostaa, vaikka kyseisen kansallispuiston hyvin tunnenkin. Olisi mukava lukea se läpi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.