Karkalin luonnopuistossa toukokuun kuumana yönä, Lohja

Torholan luolilla lienee moni lukijammekin käynyt. Ne eivät suinkaan ole Lohjan Karkalinniemen ainoa näkemisen arvoinen kohde. Nimittäin jatkamalla tietä vielä Torholastakin eteenpäin, niin pitkälle kuin sitä suinkin pääsee, löytää luonnon aarteen parhaasta päästä.

karkalinluonnonpuisto-2

Perillä odottaa yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista, Karkalin luonnonpuisto. Tällä kertaa suuntasimme paikalle keväisen kukkaloiston perässä, mutta keskikesän vehreys ja syksyn ruska ovat yhtälailla näkemisen arvoisia.

karkalinluonnonpuisto-3

Tähän väliin on syytä todeta, että koska kyseessä on luonnonpuisto, on alueella liikkumista rajoitettu. Karkali on avoinna retkeilijöille, toisin kuin monet muut luonnonpuoistot, mutta liikkumisen tulee tapahtua vain merkattuja reittejä pitkin. Alueen luonto on herkää, eikä kestä kulutusta, jonka retkeily aiheuttaa. Ohjeen mielessä pitäminen ei ole ylivoimaisen vaikea, varsinkin kun polut ovat selket ja mukavat kulkea.

karkalinluonnonpuisto-5

Retkemme osui alkukesäiseen iltaan. Laskeva aurinko punersi horisontissa. Ilma oli vielä reilusti yli 20-asteista, vaikka kello oli jo paljon. Pysäköintialueella emme kohdanneet muita. Liikenteen äänistä ei ollut tietoakaan. Tuulen tyynnyttä ainoa, mutta sitäkin upeampi ääni oli tuhansien lintujen konsertti, joka kantautui korviin joka puolelta. Hetkessä oli jotain hyvin taianomaista.

karkalinluonnonpuisto-6

Kuljeskelimme polkuja parisen tuntia. Tasaisin, varsin tihein välein metsä käski pysähtymään ja näytti parhaat puolensa. Se tarjosi havaittavaa kaikille aisteille ja täytti hetken. Ykstyiskohtia, joihin tarttua, oli niin paljon, ettei tullut mieleenkään ajatella mitään muuta kuin sitä hetkeä ja paikkaa jossa oli.

karkalinluonnonpuisto-4

Vähän väliä puisto levitti eteemme upeaa vuokkoloistoa. Jopa keltavuokkoja, joita aivan joka puolella ei vastaan tule. Karkalin luonnonpuistossa niillekin on sikäli suotuisa ja turvattu kasvupaikka, että siellä täällä niitä voi nähdä jopa mattoina.

karkalinluonnonpuisto-10

Vaikka kukkaloisto ja sen pölyttäjien kevätiltainen surina onkin uskomaton, on oma suosikkini Karkalin metsiessä pähkinäpensaiden tunnelmallinen viheriöinti. Ne kaartavat oksansa lempeästi polun päälle kuin kulkijaa varjellakseen.

karkalinluonnonpuisto-13

Viimein rantakallioille päästyäni aurinko oli laskenut jo aikaa sitten.

karkalinluonnonpuisto-7

Tyynestä vedestä heijastui kuvajainen ja hiljaisessa illassa vesi kantoi ihmisten ääniä jostain kaukaa.

karkalinluonnonpuisto-11

Kulkiessani mietin, kuinka piispa oli luultavasti kävellyt noita samoja polkuja joskus 1800-luvulla pähkinänkeruureissuillaan. Samainen herra oli myös rakennuttanut niemenkärkeen huvimajan. Näköisän paikan oli valinnutkin. Niissä maisemissa kelpasi istuskella, olla vain ja nauttia.

karkalinluonnonpuisto-14

Paluumatkalla valitsin toisen reitin. Jossain kohtaa polkunvarressa, pienen aukon reunalla oli veikeä kivi.

karkalinluonnonpuisto-15

Vaikka se oli vain pyörä möhkäle, oli siinä myös jotain inhimillistä, joka houkutteli kuvaamaan.

karkalinluonnonpuisto-18

Viimeinen pysähdys oli jo parkkipaikan näkyessä, vielä metsän puolella. Siinä lepäsi aloillaan suuri kuusi, jonka vielä kuolleena loisti elinvoimaansa, antoi kodin tuhansille ja taas tuhansille ötököille.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6682884 E 323711

2 replies
  1. Isabel
    Isabel says:

    Täällä pittää retkeillä joka vuosi eri vuodenaikoina. Jokin ihana luonnonvoima tuonne vetää lohjalaista retkityttöä. Aa, että. Tervetuloa sinullekkin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.