Kahden kilometrin retki tuulten valtaistuimelle: Karhutunturin valloitus, Salla

Sallan erämaissa tulee vierailtua vuosittain, joten aina sen luulee jotenkin jo tuntevansa. Karhutunturi osoitti meille kuitenkin, että alueelta löytyy vielä varmasti lisää salaisuuksia, joista emme ole kuulleetkaan. Ennätyspakkasistaan kuuluisan Naruskan kylän naapurina kohoavalla Karhutunturilla on korkeutta peräti 518,5 metriä merenpinnasta, mutta huipulle johtaa reippaille lapsillekin sopiva reitti.

Reitti 2 km
Kota
Kartta N 7455753 E 593844

Karhutunturin alueella on kaksikin kiertävää reittiä. Näistä pidempi on vähäisessä käytössä, ja sen kävijöille suositellaankin hyviä kartanluku- ja erätaitoja. Me saavuimme paikalle Sallan Tuntsalta tuolloin 7-vuotiaan poikamme kanssa, joten päätimme seurata lyhyempää reittiä. Lähtöpaikalta löytyi puinen opasviitta, ja muutenkin tätä reittiä oli helppo seurata.

Reittiä oli helppo seurata, sillä se on huoltoajon vuoksi leveää soratietä.

Päästyämme itse asiaan eli patikoimaan rinnettä, saavuimme melko pian isolle kodalle. Nälkä kurni jo suonissa, joten pian makkarat tirisivät tikun nokassa. Mainittakoon myös, että kodassa oli selvästi hyvinkin tilaa ihan yöpymistäkin ajatellen.

Makkaran tirinä on soi toisinaan kauniimmin kuin purojen solina.

Soralla päällystetty tie kiemurteli kodalta ylös kitukasvuisten puiden lomasta. Puurajan ohitettuamme tuuli viilensi mukavasti kesäistä hellepäivää ja piti itikatkin loitolla.

Huippua lähestyessämme huomasimme korkeat radiomastot. Karhutunturin laella onkin jonkinlainen tarkkailuasema, eikä parempaa paikkaa sellaiselle ihan hetkessä hakemallakaan löytyisikään. Karhutunturin laelta nimittäin näyttää avautuvan koko maailma.

Huipulla riitti tutkittavaa ja ihmeteltävää.

Pilvet matelivat hitaasti yllämme, kiertäessämme laajaa lakea. Sallan karut erämaat levittäytyivät kaikkiin suuntiin. Vaikutelma satumaailman keskipisteestä oli niin vahva, että intouduimme kertomaan seikkailukertomuksia maisemia ihastellessamme.

Tarinoita tunturin laella.

Tunturille lähtiessämme olimme jo valmiiksi vähän uupuneita päivän aiemmista seikkailuista, mutta Karhutunturin tuulet ja tarinat antoivat lisää virtaa ja loivat niin vahvan kokemuksen, että näin melkein kaksi vuotta myöhemminkin saan kylmiä väreitä paikkaa ajatellessani. Karhutunturin valloitus on aivan ehdottomasti suositeltava kokemus kaikille Sallaan suuntaaville.

Lue lisää

Reitin esittely Sallan sivuilla

Juttua päivitetty 6.6.2019: poistettu tutkimusaseman kuva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.