Joko tunnet Helvetinjärven kansallispuiston?

Pirkanmaan Ruovedellä sijaitsevan Helvetinjärven kansallispuiston ehkäpä erikoisin piirre ovat kaksi rotkolaaksoa sekä rotkojärvien jono, joka jatkuu silmänkantamattomiin. Puistossa kasvaa monimuotoista metsää ja kalliokasvustoa. Luonnontilaiset suot, salometsät, jylhät kalliot ja laaja eläinkunta tuovat luontoretkeilijälle sitä rauhaa, mitä voi kuvitella saavuttavansa retkiltään. Tässäkin puistossa viihtyy pitkään ja sillä on annettavanaan upeita elämyksiä.

Haukanhiedan P-alue

Haukanhiedalta lähtevä reitti on ollut lähes poikkeuksetta oma vaellusreittini tässä jylhässä kansallispuistossa. Jo alkumatkasta upea, kansallispuistomainen tervetulorakennelma toivottaa kulkijan lämpimästi tervetulleeksi tähän kauniiseen kansallispuistoon.

Reitti lähtee Haukkajärven kaakkoisrannalta kohti pohjoista ja etenee pitkin mäennyppylöitä ja rotkolaaksojen pohjia. Paikkapaikoin reitti on jopa haasteellinen, joten sen kulkemiseen kannattaa varata aikaa. Jyrkimmissä kalliopaikoissa on kauniisti luontoon sopivat portaat, ja niissäkin jyrkimmissä levähdyspaikat portaiden puolessa välin.

Helvetinjärven kansallispuisto

Saapuminen: Haukanhiedan parkkipaikka (puiston länsiosassa, karttalinkki ylempänä) tai Kankimäen parkkipaikka (Helvetinkoluntie 775, Ruovesi) jossa myös matkailuajoneuvoparkki

Tulipaikkoja:

  • Heinälahti (jo ennen Haukanhiedan parkkipaikkaa, ohjeistettu kyltein) Myös käymälät.
  • Haukanhieta, jossa myös varattavissa oleva Hiedan maja ja mahdollisuus telttailuun, sekä upeat hiekkarannat Haukkajärven rannalla (pääkuvassa). Myös keittokatos, vesipiste sekä käymälät.
  • Iso Ruokejärvi, jossa mahdollisuus telttailuun.
  • Helvetinkolu, jossa myös taukotupa.
  • Luomajärvi, jossa myös telttapaikka sekä käymälä.
  • Luomanlahti, jossa keittokatos ja käymälä.

Kansallispuiston virallinen kartta: Luontoon.fi (pdf)

Myös nähtävyyksiä ja kuvattavaa on reitillä niin runsaasti, että varmasti tulee tarve ottaa kuvia muistoksi retkestään. Helvetinjärven kansallispuistossa voi myös retkeillä kartan ja kompassin avulla itsenäisesti merkittyjen reittien ulkopuolella, kunhan huomioi kulloinkin voimassa olevat rajoitukset sekä sen, että sulan maan aikaan reiteillä pysyttely säästää maastoa kulumiselta.

Niin Haukanhieta kuin reitin varrella sijaitseva Iso Ruokejärven leiritymisaluekin ovat monen alueelle suuntaavan suosiossa, sillä molempiin voi telttansa pystyttää. Usein olen kuullutkin että on majoituttu teltalla Iso Ruokejärven rannalle ja siitä käyty tekemässä omatoimisia retkiä tämän kansallispuiston eri kolkkiin.

Helvetinkolu, johon reitit eri suunnista tulevat, on ollut matkailunähtävyys jo 1800-luvulta alkaen. Nuo maisemat ovat olleet monen tunnetun taidemaalarin innostuksen lähteenä. Helvetinjärvellä, jonka rannalla myös Helvetinkolu sijaitsee, on oma tarinansa, joka kuuluu näin;

Tarina kertoo, että Ruokkeen isäntä otti omin luvin Sipilän merrasta hauen. Siitä sukeutui kiivas taistelu, jota käytiin niin sanoin kuin aseinkin. Kahakan jälkeen Sipilän noita tuhisi Ruokkeen äijälle: ”Tästä Helvetinjärvestä ei tule haukia niin kauan kuin minun kynteni ovat pehmeät.” Näin tapahtuikin, ja vasta aikojen kuluttua kävi hauki seuraavan kerran kenenkään pyydykseen.

Ote alueella toimivan Ylä-Tuuhosen maatilan FB-päivityksestä

Puiston yhtenä erikoisuutena on talvisin jääkiipeilyseinämä Iso Helvetinjärven toisessa päässä. Tuonne suositukseni on ettei mennä yksin ja mennään oikeilla varusteilla varustautuneena loukkaantumisvaaran ehkäisemiseksi.

Sijainti: N=6881369.425, E=332822.348 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *