Huidankeidas – komea kohosuo Honkajoella

Keväisen hellepäivän lämpö on suorastaan tukahduttava, kun talsimme vajaan kilometrin mittaista metsätietä ja polkua kohti suon laitaa ja siellä seisovaa lintutornia. Alkumatkasta maisemaa hallitsee talousmetsä, mutta suoalueen reunan lähestyessä polku sukeltaa eksoottisen lettomaiseen koivikkoon. Suuren avosuon laidan lähestyessä ymmärrän, mistä keidas- eli kohosuot ovat saaneet nimensä: ne ovat koholla kuin pullataikina. Suon reunassa on nimittäin toista metriä korkea rinne, joka erottaa ylävän keidassuon ympäröivästä alavasta metsämaasta.

Huidankeidas Honkajoella, Pohjois-Satakunnassa, kuuluu osana Haapakeitaan soidensuojelualueeseen. Se on yksi Länsi-Suomen laajimmista suoerämaista, kooltaan lähes yhtä iso kuin Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto. Alueelta löytyy kymmenkunta erillistä suoallasta, jotka ovat suurimmaksi osaksi keidassoita. Näistä kahden äärellä on lintutorni: Isojoen Mustasaarenkeitaalla ja Honkajoen Huidankeitaalla. Lisäksi Haapakeitaan laidalta Katselmankalliolta löytyy laavu, autiotupa ja avaria näköaloja tarjoava näkötorni.

Huidankeitaan tornille on parkkipaikalta selvät opasteet.

Huidankeitaan lintutorni on vain muutaman vuoden vanha. Suon laidassa sijaitsi torni ennen nykyistäkin, mutta se purettiin huonokuntoisena uuden tieltä pois. Uudesta tornista avautuu yksi Suomen hienoimmista suomaisemista: allikkoinen Huidankeidas kermeineen ja kuljuineen on sykähdyttävä näky etenkin keväällä. Laajasta panoraamamaisemasta on helppo erottaa allikoiden laidoilla pesivät joutsenet sekä lammilla uiskentelevat sorsat.

Lintutornille lähtiessä kannattaa mukaan varata kiikarit sekä evästä. Lyhyeksikin aiottu visiitti saattaa nimittäin venähtää lintuja tiiratessa. Keväisenä hellepäivänä myös juomaa on syytä ottaa mukaan, sillä tornissa on lämmin. Ilman kiikareitakin allikoiden mosaiikin ihmettelyssä menee aikaa.

Lintutorniin mahtuisi isompikin porukka.

Maisemasta erottaa kiehtovia yksityiskohtia sieltä täältä, ja suon kuivemmat kermit houkuttelisivat kulkemaan kohti kaukaisia metsäsaarekkeita etenkin keväällä, kun paarmat ja muut purevat vielä loistavat poissaolollaan. Huidankeitaalla kulkeminen on kuitenkin kiellettyä 1.4.–15.7. välisenä aikana lintujen pesimärauhan takaamiseksi. Suota on siis ihailtava tornin tarjoamasta lintuperspektiivistä, mikä ei ole lainkaan huono vaihtoehto, sillä suon rakenne avautuu parhaiten juuri yläilmoista.

Pohjois-Satakunta on yksi suomalaisen suotutkimuksen tyyppialueista. Keidassuon nimi tulee alkujaan täältä, ja on levinnyt yleisempään käyttöön kohosuon synonyymiksi. Keidassuo on siis suo, jonka keskiosa on reunoja korkeammalla, ja suo elää pelkästään sadeveden varassa. Koska ympäröivästä maastosta ei tule keidassuolle ravinteita, keidassuot ovat luonnoltaan ja maisemiltaan hyvin karuja. Tässä piilee osa niiden kiehtovuudesta: karun suon maisemassa on jotain pohjoista, erämaista ja suomalaista.

Keidassuon karuus näkyy maisemassa. Kaikki suon ravinteet tulevat taivaalta, mistä johtuen puusto elää paikoin varsin kitukasvuista elämää. Käkkärämännyt ovat kuitenkin kauniita katsella.

Keidassuolla vesi virtaa suon keskustasta reunoja kohti. Veden virtausta vastaan asettuneet poikittaiset kuivahkot harjanteet eli kermit ovat usein kulkukelpoisia, ja tarjoavat reittejä suolle ilman pitkoksiakin. Kermeillä kasvaa käkkärämäntyjä, jotka voivat olla iältään hyvinkin vanhoja. Japanilaisia bonsaipuita muistuttavat männyt kärsivät ravinteiden puutteesta, ja siksi niiden kasvu on hidastunut ja rungotkin ovat usein eri tavoin mutkalla.

Käväisimme Huidankeitaan tornissa toukokuun alkupäivinä 2017. Bongasimme laulujoutsenia, sinisorsia, tavin, naurulokkeja ja kalalokkeja, ja matkan varrella näimme ruskosuohaukan. Tällä listalla tuskin kisoissa pärjätään, mutta mieltä lämmitti tieto, että lähiseudulta oli muutamia päiviä aikaisemmin bongattu muuttohaukka. Lintunsa tunteva ja oikein varustautunut luontoretkeilijä saattaa Huidankeitaaltakin nähdä hyvinkin monipuolisen listan erilaisia lintuja, etenkin alkukesästä.

Joutsen on lintu, jonka erottaa suolta ilman kiikariakin.

Huidankeitaalle on opasteet Siikaistentieltä, paikan osoite on Haukantie 387. Maastokarttoihin merkitty polkulinjaus on poistunut käytöstä ja uusi linjaus kulkee pohjoisempana, parkkipaikan ja polun lähtöpaikan sijainti kartalla. Myös vanha ja huonokuntoinen pitkospolkukierros suolla on poistunut käytöstä, uusi polku on pistopolku suoraan tornille. Paikalla ei ole tulentekomahdollisuutta, mutta tornin juurella on penkit ja tornin kiertävä terassi.

Lisätietoja Haapakeitaan alueesta www.ymparisto.fi sekä www.metsa.fi.

Huidankeitaan sijainti kartalla.  ETRS35FIN tasokoordinaatit N 6883158 E 240745

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.