Mustasaarenkeidas

Etelä-Pohjanmaan Isojoella sijaitseva Mustasaarenkeidas on osa laajaa, Metsähallituksen ylläpitämää, Haapakeitaan soidensuojelualuetta. Retkikohteena tämä on hyvin rauhallinen ja hiljainen. Mustasaarenkeitaan erämaiset suonäkymät mykistävät, ja vähintäänkin rauhoittavat retkeilijän mielen tämän saapuessa Mustasaarenkeitaan näkötornille. Lintubongarille Mustasaarenkeitaan vaikutus saattaa tosin olla täysin päinvastainen.

Mustasaarenkeidas - Suo

Mustasaarenkeidas – Suo

Mustasaarenkeidas sijaitsee hieman sivussa suuremmalta tiestöltä, ja sinne pitää lähteä vartavasten. Saapuminen alueelle vaatii retkeilijältä hieman rohkeutta, sillä tie luonnonsuojelualueelle kulkee parinkin maatilan pihan lävitse. Tie sinällään on ihan virallinen ja yleisessä käytössä, joten mitään varsinaista ongelmaa siihen ei liity. Varmimmin kohteeseen pääsee, kun seuraa Konkarin Loma -nimisen luontomatkailukeskuksen opasteita. Opasteet alkavat tieltä 661.

Tien päässä on pieni parin, kolmen auton pysäköintipaikka, josta asiallisen infotaulun jälkeen voi siirtyä suolle johtavalle luontopolulle. Luontopolkua suositellaan kierrettäväksi myötäpäivään. Luontopolku esittelee opastauluineen alueen metsikköä ja sen kasveja.

Polku on sorapintainen ja helppo kulkea. Aivan esteetön se ei kuitenkaan ole, ja niinpä pyörätuolilla liikkuvat tarvitsevat mukaan avustajan. Lastenrattaat liikkuvat kuitenkin hyvin sutjakkaasti tällä polulla. Kirjoittajan käsityksen mukaan polusta olisi kuitenkin helppo tehdä täysin esteetönkin, lisäämällä kivituhkalla soratun polun leveyttä.

Mustasaarenkeidas - Kivituhkapolku

Mustasaarenkeidas – Kivituhkapolku

Lyhyen metsäisen tepastelun jälkeen silmien eteen avautuu hieno, ja paljon työtä vaatinut, satojen metrien mittainen lankkupolku. Tämä lankkupolku on esteetön, ja erinomaisen mukava tapa retkeiijän päästä tutustumaan suonäkymiin.

Mustasaarenkeidas - Retkeilijä lankkupolulla

Mustasaarenkeidas – Retkeilijä lankkupolulla

Suolla pesii erämaisissa oloissa viihtyviä lintuja, kuten kuikka, kaakkuri ja joutsen. Kosteista allikoista johtuen, alueella pesii useita vesilintu- ja kahlaajalajeja. Aloittelevana lintuharrastajana uskon, että tällä riittää vipinää myös lintujen kevät- ja syysmuuttojen aikaan.

Suunnilleen puolessa välissä lankkupolkua, nousee suon ylle kaksikerroksinen näkötorni. Tornin alempaan kerrokseen pääsee myös pyörätuolilla, mutta ylimpään kerrokseen joutuu jo kapuamaan portaita.

Mustasaarenkeidas - Lintutorni

Mustasaarenkeidas – Lintutorni

Tornista avautuu varsin laajat näkymät koko suolle, ja kiikarit ovatkin retkeilijälle ehdottomat tänne tultaessa. Tornilta löytyy myös järeä pöytä ja pari tukevaa penkkinä joiden ääressä voi hyvillä mielin syödä eväitä ja nauttia hiljaisuudesta, kuten kirjoittajakin teki.

Mustasaarenkeidas

Mustasaarenkeidas

Kierros jatkuu lankkupolkua pitkin takaisin metsikköön, jossa luontopolku jatkuu parin- kolmensadan metrin matkan päättyen takaisin lähtöpisteeseen. Varsinaista yöpymismahdollisuutta ei Metsähallituksen puolesta ole Mustasaarenkeitaalla, mutta naapurissa toimivan Konkarin Loman laavua tai muuta majoitusta kannattaa tiedustella, mikäli mielii jäädä yöksi alueelle. Luontokuvausta harrastavan voi kannattaa kokeilla täällä kuvata suota, joka saattaa auringonlaskun aikaan tai talviöinä olla melkoinen näky.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6886526  E 230241

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *