Haluatko pitää retkellä koirasi irti? Koirametsissä voit toteuttaa haaveesi luvan kanssa!

Moni retkeilevä koiranomistaja haaveilee mahdollisuudesta pitää oma karvaturri vapaana kirmaamassa metsäympäristössä, mutta Suomessa tämä ei ole sallittua yleisesti missään, sillä koiran vapaana kulkemiseen tarvitaan kiinnipitoajan ulkopuolellakin aina maanomistajan lupa. Viime vuosien aikana tähän haaveeseen on kuitenkin kehitetty ratkaisu, joka palvelee useimpien toiveita täydellisesti! Eri puolilta Suomea löytyy ”koirametsiä”, joista voi maksua vastaan varata yksityisen retkeilyalueen itselleen ja koiralleen, eikä muiden häiriöistä tai hihnasta tarvitse huolehtia.

Suomen järjestys- ja metsästyslaki kertovat yksiselitteisesti, että koiraa saa pitää irti vain maanomistajan luvalla. Esimerkiksi kansallispuistoissa koirat taas on poikkeuksetta pidettävä kytkettyinä. Ei siis riitä, että koira on kiltti, välittömästi kytkettävissä tai irti vain hetkellisesti valokuvauksen ajan.

Vuoreksen koirametsän portista ei voi erehtyä.

– Kennelliitto toivoo luonnollisesti, että kaikki koiranomistajat kunnioittavat lakia, joka edellyttää koiria pidettävän kytkettyinä aikana, jolloin luonnoneläimille halutaan turvata pesintärauha. Koiran laskeminen irti luontoon muulloinkin edellyttää maanomistukseen sidottua oikeutta määrätä asiasta. Haluamme muistuttaa myös siitä, että rakennetuilla alueilla (lenkkipolut, ladut) alueen haltija päättää siitä, ovatko koirat alueella sallittuja, kertoo Esa Kukkonen Kennelliitosta.

– Koirametsien kohdalla tämäkään ei ole ongelma, koska alue on suljettu ja tarkoitettu nimenomaan koirille.

Koirametsissä aidattu metsäalue vuokrataan ykistyiskäyttöön, jolloin käyttäjillä on maanomistajan lupa pitää koiraa alueella vapaana. Kuva Haukkumaasta.

Kun on kysyntää, löytyy jossain kohtaa myös tarjontaa ja Suomeen onkin syntynyt alueita, joilla maanomistaja antaa luvan pitää koiran vapaana. Koirametsä on konsepti, jossa kuka tahansa voi vuokrata maa-alueen käyttöönsä sovituksi ajaksi itsensä ja koiransa retkeilykäyttöön. Tällainen erityiseen käyttöön otettu maa-alue on yksityisessä omistuksessa, ja usein tarjolla on myös muita retkeilyrakenteita tai -palveluita.

– Koirametsien toimintaa säätelevät yleiset yritystoimintaa ja maanomistusta koskevat lait ja asetukset, tietää Kennelliiton Kukkonen.

Koirametsiä löytyy tällä hetkellä (kesällä 2022) Suomesta jo toistakymmentä ja lisää vaikuttaisi olevan suunnitteilla.

Koirametsän voi siis varata käyttöönsä sovituksi ajaksi sovitulla hinnalla, ja aluetta voi silloin käyttää kyseisen koirametsän sääntöjen mukainen määrä ihmisiä ja koiria yksityisesti.

Koirametsien rentous tulee yhdeltä kantilta siitä, että eväspaikalla saa olla ihan rauhassa oman seurueen ja koirien kanssa, eikä tarvitse murehtia kohtaamisista muiden kaksi- tai nelijalkaisten kanssa. Kuva Haukkumaasta.

– Etenkin isompien taajamien välittömässä läheisyydessä palveluja tarjoavat koirametsät mahdollistavat koiran ulkoiluttamisen vapaana ja suhteellisen turvallisissa olosuhteissa, kuitenkin mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä. Koirametsät mahdollistavatkin monenlaisen harjoitus- ja viriketoiminnan erityisesti taajamissa asuville koirille, Kukkonen pohtii.

Miten koirametsä toimii?

Koirametsien toimintatavat ja säännöt vaihtelevat hiukan koirametsittäin, joten tarkistathan aina koirametsäkohtaiset säännöt kyseisen koirametsän osalta.

Koirametsään voi tulla rentoutumaan, leikkimään tai treenaamaan.

Koirametsään varataan yksityinen retkeilyvuoro netistä ajanvarauspalvelun kautta. Vuorojen pituus on lyhimillään 30 minuuttia, ja pidempiä aikoja voikin varata sitten omien aikataulujen ja maksuhalujen mukaan. Joissakin koirametsissä voi yöpyä, ja toisiin voi varata vaikka tunnin retkeilyvuoroja öisinkin! Yöpymismahdollisuus on näppärä tapa vaikkapa kokeilla ensimmäistä retkeily-yötä koiran kanssa. Yksityiseen käyttöön varatulla metsäalueella voi huoletta keskittyä vain omaan mukavuuteen ja koiran olon tarkkailuun, kun ei tarvitse kantaa murhetta muista vieraista yöpyjistä samalla paikalla.

Koirakallion koirametsässä on riippumatot valmiina!

Tunnin koirametsävuoro maksaa n. 25 euroa ja yli kolmen tunnin vuoro reilut 70 euroa. Hinnoitteluun voi vaikuttaa koirien tai retkeilevien ihmisten lukumäärä. Joissakin koirametsissä käytössä on suoraviivainen tilavuokra, jossa yhdellä könttähinnalla maa-alueen saa yksityiskäyttöönsä ja mukaan voi ottaa vaikka koko suvun ja koko suvun koirat. Joissain metsissä hinnoittelu vaihtelee koiramäärien mukaan. Joitakin metsiä voi varata myös esimerkiksi koirayhdistysten käyttöön, jolloin samassa metsikössä on yhtäaikaa temmeltänyt kymmeniä koiria.

Jokaisen koirametsän maasto on erityyppistä ja vaihtelevaa. Metsistä löytyy puustoa, polkuja, koloja ja kantoja, jotka kaikki ovat virikkeitä koirille ja lapsille, miksei myös aikuisille!

Koirametsien palvelurakenne vaihtelee. Jotkin ovat puhtaasti mahdollisimman vähän rakennettua, luonnontilaista retkeilymetsää ja erilaista aktivointimaastoa, toisissa on vapaasti käytössä tai lisäpalveluna tarjolla laavuja, nuotiopaikkoja tai kotarakennuksia. Joistain metsistä löytyy riippumattoja, ja osaan voi tilata eväätkin valmiiksi! Koirametsien luonteet ja ominaispiirteet vaihtelevat, aivan kuten kahviloissakin on erilainen tunnelma.

Koirametsien palvelut ovat rakentuneet ja yhä jatkavat kehittymistään sekä koiran, että niiden omistajien toiveiden ja tarpeiden mukaan. On paikkoja, joihin on toivottu ja saatu valaistusta koirametsän puolesta, ja joissain paikoissa on tahdottu taasen tarjota valoton ja pimeä metsä. Toiset metsät keskittyvät olemaan mahdollisimman luonnontilaisia vain hyvin kevyillä rakenteilla, ja toisissa paikoissa käyttöön tarjotaan monipuoliset ja laadukkaat taukorakenteet sekä lainavälineet vaikka lettujen paistamiseen!

Porteilla on usein ohjeita koirametsän käyttöön, sekä mahdollisesti varattu-kyltti, joka indikoi seuraavalle saapujalle, että metsä on vielä edellisen seurueen käytössä. Kuva Haukkumaasta.

Metsien käyttöön liittyy ohjeita, joita noudattamalla koirat, ihmiset, rakenteet ja luonto säilyvät hyvässä kunnossa. Koirametsän ohjeidenmukainen käyttö on aina varaajan vastuulla, ja varaaja vastaa myös omasta ja koiransa toiminnasta. Koirametsien aitakorkeus vaihtelee, ja onkin aina ihmisten vastuulla huolehtia, ettei oma koiraystävä lähde seikkailemaan aidan yli tai ali.

Koirametsiä käyttävät sekä metsien lähiasukkaat että kauempaa tulevat kokeilijat ja elämysretkeilijät. Käynti koirametsässä voi olla joko koiran hyvinvointiin keskittyvää harrastus- tai aktivointitoimintaa, tai se voi olla ihmiskaverusten kesken vietetty rentouttava iltapäivä, jolloin saa nauttia elämänsä parhaiden ihmisten ja koirien seurasta luonnon keskellä, ilman häiriötä muusta maailmasta. Koirametsässä voi viettää yhdistystilaisuuksia tai virkistyspäiviä ja sinne voi lähteä opettelemaan retkeilytaitoja oman koiransa kanssa.

Rapatessa roiskuu! Metsässä meno on aina metsäisää, ja jos kohdalle osuu kiva lätäkkö, niin tietysti siihen hypätään! Joissain koirametsissä on vettä juoma- ja pesukäyttöön. Kuvan lepohetki Seesteisestä.

Monelle koiralle vierailu koirametsässä voi olla ensimmäinen kerta, kun eläin saa liikkua kytkemättömänä luontoympäristössä. Koiranomistajalle voi olla vaikuttava ja avartava kokemus havainnoida, miten oma lemmikki suhtautuu ja käyttäytyy metsäympäristössä. Kunnon aitojen ansiosta ei ole vaaraa, että koira lähtisi omille teilleen, vaikka ilmassa leijuisi kuinka hyviä pupuntuoksuja. Koirametsät ovat yleensä noin muutaman hehtaarin kokoisia eri muotoisia metsäalueita, joilta löytyy monipuolista ja vaihtelevaa maastoa ja siten luontaisia virikkeitä koirille. Ihmisten on hyvä muistaa, että koirametsistä ei kannata kerätä marjoja tai muita jokamiehenoikeuksin noukittavia luonnontuotteita, sillä näiden metsien sisällä on enemmän kuin todennäköistä, että joku on käynyt merkkaamassa reviiriään ihan joka ikisessä pusikossa.

Entä saako koirametsään mennä ilman koiraa?

Saa. Vaikka koirametsät palveluineen on suunniteltu ensisijaisesti koirien kanssa temmeltäville, on näitä yksityismaita vuokrattu jo useampaan kertaan esimerkiksi syntymäpäivien viettoon, yhdistysten toimintaan tai omiin retkeilykokeiluihin. Voi tuntua turvallisemmalta esimerkiksi nukkua ensimmäinen retkiyönsä tällaisella suljetulla alueella, jonne ei sattumalta tupsahda muita.

Koirille vapaana luonnossa kirmaaminen voi olla aika villiinnyttävä ja erikoinen kokemus, jos siihen ei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta. Metsässä juoksentelu on myös hyvä tapa purkaa energioita. Kuvan laukka Koirakallion metsästä.

Koirametsiä Suomessa

Retkipaikka on vieraillut useissa koirametsissä, jotka muidenkin luontokohteiden tapaan ovat kaikki omaleimaisia ja erityyppisiä.

Haukkumaa

haukkumaa.fi
Valkeakoski, Pirkanmaa

Kota (grillikota)
Evästelykatos/pergola
Käymälä
Vesipiste
Valaistus

Haukkumaassa on jotakin narniamaista. Kauniin syvän metsän suojassa pääsee kulkemaan sammaloituneiden kivien välissä ja leikkimään peikkoa, tai sitten voi valita kulkevansa leveää, ja hyvin ylläpidettyä puistomaista sorapolkua, jota voisi olla helppo kulkea myös vaikkapa rattaiden kanssa. Alueella on muutamia muitakin pieniä sorapolkuja, joilla metsässä kulkua on helpotettu.

Ihmisiä varten suunniteltu taukopaikka on alueen perällä, kaukana pysäköintialueelta. Kodassa tai katoksessa voi viettää eväshetkeä, eikä vessareissua varten tarvitse lähteä kauas, sillä huussikin on muiden rakenteiden vieressä. Kodalle voi varata käyttöönsä noki- tai lettupannuja ja sieltä löytyy myös muuta tarpeellista välineistöä.

Haukkumaassa voisi hyvin tulla kokeilemaan myös yöpymistä, sillä metsä tuntuu metsältä eikä lähistöllä ole häiriötekijöitä.


Vuoreksen koirametsä

vuoreksenkoirametsa.fi
Lempäälä, Pirkanmaa

Kotalaavu

Vuoreksen koirametsän ehdoton etu on sen läheisyys urbaaniin ympäristöön. Koirametsään on helppo saapua vaikka julkisilla, ja lähistöllä olevasta korttelikaupasta voi hakea viime hetken eväät. Palvelut ovat lähellä, mutta itse koirametsän puolella saakin sitten nauttia ihan ”luonnollisesta metsäilystä” kuin kansallispuistoissa konsanaan, sillä palvelurakenteet kilpistyvät yhteen kotalaavuun ja muutamiin tarpeellisiin pitkospuihin. Metsän toteutuksesta on haluttu tehdä yksinkertainen, luonnonmukainen ja suoraviivainen, mikä palveleekin hyvin esimerkiksi niitä koiran kanssa retkeilijöitä, jotka tahtovat muutoinkin joko harjoitella sitä, mitä pitää muistaa ottaa retkelle mukaan, tai niitä, jotka haluavat vain nauttia luonnonrauhasta ilman ”mökkeilyä”.

Vuoreksen koirametsää voi alueena vuokrata omatoimiseen retkeilykäyttöön muutoinkin kuin koiran kanssa, tai sitten koiran lisäksi voi ottaa mukaan vaikka maastopyörän kokeiluajoja varten. Vuoreksen koirametsän maasto on rinteistä ja epätasaista ja se voi tottumattomasta metsänkulkijasta vaikuttaa osittain haastavalta. Koirat nauttivat varmasti! Polkuja menee ristiin rastiin kuusikosta heinikon kautta pitkospuutiheikköön. Kotalaavu on mäen päällä aukealla paikalla.


Elometsä

elometsa.fi
Lempäälä, Pirkanmaa

Kotalaavu
Evästelykatos
Käymälä
Vesipiste
Valaistus

Elometsässä meneminen on helppoa ja tunnelma turvallinen. Aitauksen ovella olevasta kyltistä on kätevää varmistaa, että metsä varmasti on vapaa silloin, kun sinne on suuntaamassa oman joukkonsa kanssa. Portilla oleva kello on myös hyvä lisä! Huussi löytyy parkkipaikan päädystä, aitauksen ulkopuolelta. Käytävämäinen osio aitauksen sisällä portin jälkeen helpottaa tarvittaessa koiran kiinniottamista vuoron loppuessa.

Elometsässä näkee, kuinka tarpeeseen koirametsät ovat syntyneet. Ojanpohjan pehmeämpi maa-aines on sadoilla kuopilla pienten ja isompien tassuttelijoiden jäljillä ja avoimeksi temmelletyssä maastossa oma koira on helppo bongata pidemmänkin matkan päästä. Evästelyalueella kotalaavu ja katos ovat lähekkäin. Aitauksen reunamilta löytyy hieman enemmän aluskasvillisuutta, mutta käytetymmissä osissa ei tarvitse pelätä eksyvänsä heinikkoon. Koirien iloksi alueelle oli tuotu hiekkakasa, jota on varmasti ollut mukava kuopsuttaa!

Elometsä sopii erityisesti ensikertalaisille, joita syvään metsään meneminen jännittäisi. Vieressä kulkevan junaradan läsnäolo pitää yhteyden yllä sivistykseen. Olo on hieman koirapuistomainen, paitsi että täällä saa olla ihan itsekseen, temmeltää, tutkia, nuuhkutella ja kaivaa, ja ihmiset saavat tulistella!


Koirametsä Seesteinen

seesteinen.com
Nousiainen, Varsinais-Suomi

Laavu
Avotulipaikka
Vesipiste
Käymälä

Seesteisen koirametsäfilosofia kuuluu jo nimestä – seesteisyys. Koirametsä sijaitsee omassa rauhassaan etäällä maaseudulla, joten sinne kannattaa lähteä pidemmäksi aikaa päiväretkeilemään. Samalla voi nautiskella maaseutumatkailusta! Hetkessä elämisestä ja yksinkertaisesta metsäilystä on helppo nauttia, kun palvelutkin on suunniteltu koirien ja ihmisten perustoiveiden ympärille.

Metsän kävijäämäärät pidetään kohtuullisina, jotta alueen huokuma rauha säilyisi. Seesteisessä kannustetaan koiran ja ihmisen yhteiseen tekemiseen ja olemiseen, sillä molempien lajien tiedetään nauttivan toistensa kanssa puuhastelusta. Mäntypuuvaltaisella metsäalueella on hyvä tutustua esimerkiksi muurahaispesiin, ihmetellä kauniita yksityiskohtia kuten vanamoita ja metsälenkkeilyn jälkeen kerääntyä laavulle pitämään taukoa.

Seesteisen laavu on käytännössä metsäalueen keskellä, joten se toimii jo sellaisenaan hyvänä tukikohtana. Loivasti viettävä rinnemaasto on helppokulkuista metsää, jossa on yksi vähän leveämpi raitti ja risteileviä polkuja. Suurin osa maastonpohjasta on luonnontilaista. Koirat ovat riemuissaan yhdestä kosteanmutaisasta ojanpohjasta, josta ihmiset pääsevät pikku siltaa pitkin yli. Portin vieressä on vesipiste, jossa metsäonnellisen koiran tassut ja turkin voi huuhtoa ennen lähtöä.


Koirakallion metsä

koirakallionmetsa.fi
Jokioinen, Kanta-Häme

Kota (grillikota)
Laavu ja avotulipaikka
Käymälä
Vettä (kanistereissa)
Valaistus
Riippumattoja

Koirakallion metsä sijaitsee omassa rauhassaan kaukana teistä ja hälinöistä. Retkeilytunnelmasta saa jo ennakkomaistiaisia, kun kulkee metsälle vievää omaa polkua, jossa on pieni pätkä pitkospuita. Koirametsän portin sisäpuolella on vielä erillinen aitaus, joka helpottaa koiran kiinniottamista, kun on aika lähteä pois metsästä.

Koirakalliossa voi lähteä portilta oikealle kohti mukavan avointa havupuiden varjostamaa kangasmetsää tai kääntyä vasemmalle alas lehtomaisempaan nuoreen koivikkoon. Metsätyyppien välillä nousee jyrkähkösti kallio, jonka päälle on rakennettu hienoja retkeilymukavuuksia; upea laavu kaikkine tykötarpeineen, avotulipaikka, rippuumattojen lekottelualue sekä grillikota, jossa voi tulistella vähän kurjemmallakin säällä. Kaikkea on ajateltu retkeileviä ihmisiä ja koiria varten. Taukopaikalle pääsee kävelemään suoraan portilta nousemalla portaat ylös mäen laelle. Seuralaiseni huomauttaa tämän olevan varsin kätevää, jos mukana on vaikka pieniä lapsia, jotka eivät jaksa kävellä kuin vain sen lyhyen taaperruksen taukopaikalle. Koirathan usein jaksavat vetää rallia useammankin kierroksen alueen ympäri.

Koirakallion metsässä voi myös yöpyä, ja vaihtoehtoja onkin riippumatoista siihen upeaan laavuun. Omankin majoitteen voi toki aina ottaa mukaan. Mäen päällä oleva metsä on rentouttavan avoimehkoa ja tuntuu ”tutulta” mäntyvaltaiselta mustikkapohjalta. Polkuja tähän metsään ei ole erikseen tehty, mutta ne tuntuvat muodostuneen mm. aluetta kiertävän aidan läheisyyteen. Koirakallion tunnelma on leppoisa, palvelut ovat hyvät, eikä tarvitse pelätä eksyvänsä sankan metsän uumeniin. Huussi on heti aitauksen ulkopuolella.

Muita koirametsiä

Huomioithan, että lista koirametsistä on koottu heinäkuussa 2022 ja sitä ylläpidetään vain satunnaisesti. Listaus ei ole täydellinen. Koirametsien perustamisia on jutuntekohetkellä käynnissä useampia.

Eläinkuusikko
www.elainkuusikko.fi
Mäntsälä, Uusimaa

Touhu & Temmellys
touhu-temmellys.fi
Kellokoski (Tuusula), Uusimaa

Paimion koirametsä
www.koirametsa.fi
Paimio, Varsinais-Suomi

Temmel Tanner
www.temmeltanner.com
Laitila, Varsinais-Suomi

Rengon Rekkumesta
rekkumesta.fi
Renko (Hämeenlinna), Kanta-Häme

Taikakallio
www.taikakallio.fi
Sastamala, Pirkanmaa

Koirametsä Rallatus
rallatus.fi
Leppälahti, Keski-Suomi

Oulun koirametsä
www.oulunkoirametsä.fi
Oulu, Pohjois-Pohjanmaa

Koiranpuro
www.koiranpuro.fi
Louhioja, Eno, Joensuu, Pohjois-Karjala

Ihmiset ja koirat odottavat innolla seuraavia koirametsäretkiä!

Kuvat: Jemina Kallio, Karoliina Säkö

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.