FINLAND 4K – näin upea timelapse-video syntyi

Muutama päivä sitten 18-vuotias kajaanilainen Riku Karjalainen julkaisi netissä uusimman timelapse-videonsa. Finland-niminen video nostettiin Vimeossa etusivulle ja sai välittömästi laajaa huomiota internetissä.

Neljäminuuttinen video syntyi kuukausien työllä. Karjalainen on aiemminkin julkaissut timelapse-videoita muun muassa Kainuusta. Finland-projektin aikana hän täytti 18 vuotta, ja oma ajokortti toi toivottua vapautta ja itsenäisyyttä kuvausreissujen tekemiseen.

– Suomen laajuinen video on ollut kauan haaveenani. Kuvauksissa meni kolme kuukautta ja editointiin sekä muihin valmisteluihin yksi, Karjalainen kertoo.

Ensimmäisen kuvausreissun Karjalainen teki heinäkuussa Kolilla. Mukana videolla on myös Paavolan tammi Lohjalta.

– Halusin videoon kestosuosikkikohteiden lisäksi uniikkeja kohteita. Niitä löysin Retkipaikasta. Halusin videollani viestiä ihmisille Suomen luonnon helmistä, Karjalainen sanoo.

– Odotukseni joka kohteesta olivat korkealla, mutta koskaan en joutunut pettymään.

Kuvaukset alkoivat Kolilla.

Kuvaukset alkoivat Kolilla. Kuva: Minna Karjalainen

Rinkalle kertyy painoa, kun mukana on kaksi kameraa, linssejä, motorisoitu kiskoslideri ja siihen kiinnitettävä motorisoitu robottipää, virtalähteitä, akkuja ja muuta videokuvauksessa tarvittavaa tavaraa.

– Ruuasta ja muusta saa yleensä sitten jo karsia, Karjalainen naurahtaa.

Projektin alussa kamerana oli Canon 600D, mutta ajan siitä jättäessä Karjalainen hankki Canon 700D:n. Pääkamerana kuvauksissa toimi Sony A7S.

Kahta kameraa käyttämällä Karjalainen halusi saada videoon lisää yksityiskohtaisuutta ja erilaisia kulmia.

rikukarjalainen2

Kuva: Riku Karjalainen

Viimeisen retken kohde oli syyskuinen Jurmo, jossa hän halusi kuvata eritoten upeaa tähtitaivasmateriaalia. Jurmo oli etelän pääkohde.

– Aluksi kiersin koko saaren ja etsin sopivia kuvauspaikkoja. Yöllä palasin kuvaamaan. Sommittelin kameran parhaaseen mahdolliseen asentoon ja säädin asetukset. Laitoin erillisen aikalaukaisimen ottamaan kuvia 25–30 sekunnin intervallilla. Videossa on 24 kuvaa sekunnissa.

Timelapse-kuvauksessa pitää osata myös ennakoida esimerkiksi sitä, kuinka maisema muuttuu vaikkapa kuun tai auringon liikkuessa parin, kolmen tunnin kuvauksen aikana.

– Motorisoidun laitteiston kanssa aikaa menee noin tunti enemmän. Silloin pitää asettaa kuvauksen alku- ja loppupiste ja säätää liikkeen nopeus, Karjalainen kertoo.

Editointi on intensiivistä puuhaa ja Karjalaisen mukaan hän suorastaan eristäytyi yhteiskunnasta editissä istuessaan. Kun kaikki oli valmista, esitettiin video tuttavaporukalle paikallisessa elokuvateatterissa ennen netissä julkaisemista.

rikukarjalainen3

Kuva: Riku Karjalainen

Palataanpa vielä alkuun. Kuinka innostus timelapse-kuvaukseen sai alkunsa?

– Valokuvauksesta innostuin ilmailuharrastukseni kautta, joka on toinen intohimoni. Serkkuni kanssa katsoimme Amerikassa tehtyjä upeita, ammattimaisia timelapse-videoita. Hommasimme aikalaukaisimen kokeillaksemme sitä, mutta aika pian pitikin sitten ostaa jo molemmille omat.

Lukion viimeistä vuotta käyvä Karjalainen kertoo oppineensa kuvausta netistä sekä itse tekemällä. Koska kyse on harrastuksesta, ei hän halua sen olevan liian totista ja orjallista sääntöjen noudattamista.

Kevään ylioppilaskirjoitukset ja sen jälkeen armeija pitävät Karjalaisen tulevana vuonna täystyöllistettynä. Hän haaveilee urasta ilmailun parissa, mutta myös timelapse-videoilla ansaitseminen kiinnostaisi.

– Se vaatisi paljon laajentamista nykyisestä, mutta eihän se mahdottomuus ole.

Karjalaisen kotisivuille pääset tästä linkistä.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.