Harjuhotelli Kuva: Ulla Keituri

Ainutlaatuinen yö metsähotellissa, keskellä Jyväskylää

Missä nukkuu läjä retkeilijöitä, kun aamuvarhain on oltava keskellä kaupunkia messuosastoja rakentamassa? No ulkona tietenkin!

Noin 30 tämän palvelun kirjoittajaa, kuvaajaa ja taustavaikuttajaa kokoontui Retkelle-messujen aattona Jyväskylän Harjulle nauttimaan ainutlaatuisesta illasta ja yöstä.

Ulkoilmahotelli - Jyväskylä Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Vieraat saapuvat Jyväskylän Harjun metsähotelliin. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Mistä idea hulppeaan VIP-hotelliin?

– Ulkoilmahotelli on saanut inspiraatiota Suomen Ladun Nuku yö ulkona -tapahtumista: mukavaa yhdessäoloa, ei vaikeita vaellusmatkoja vaan helppo saavutettavuus, kertoo metsähotellinjohtaja, retkeilytuotannon monitoiminainen Anne Sulander ja lisää: Vaikka me kaikki olemmekin kokeneita ulkona nukkujia, ei meistä kenelläkään ole kokemusta näin urbaanista ympäristöstä. Halusin tarjota kaikille jotain hauskaa ja ikimuistoista!

Metsähotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Reippaimmat saapuivat paikalle pyöräillen. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Hotellin käytävillä sankkaa ihailua


”Fanitan sun blogia ihan kympillä.” ”Sun videot on upeita!” ”Tykkään tekstistäsi todella paljon!” Kun fani tapaa idolinsa on asetelma tuttu, mutta horisontti hieman vinossa. Harjun ulkoilmahotelliin kokoontui kymmeniä kirjoittajia ja kuvaajia, bloggaajia, tubettajia, tuottajia eri puolilta Suomea: Sodankylästä, Helsingistä, Turusta ja Lappeenrannasta.

Suurin osa hotellin vieraista tapasi toisensa ensimmäistä kertaa, vaikka virtuaalisesti olimmekin häärineet saman sorvin äärellä jopa vuosia. Harjun hotellissa fanitus oli molemmin puolista. Tubettaja tapaa bloggarin ja toisin päin. Molemmat kertovat silmät säihkyen ihailevansa toista.

Ulkoilmahotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

AMOK-puumajoite aktiivisten retkeilijöiden testissä Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Sammalsielun matkassa metsään


Tuntuu hyvältä olla täällä, kaltaisteni joukossa. Näistä moni on nukkunut enemmän ulkona kuin minä, kaipaa vielä kammottavammin metsän halaukseen, hinkuu hillasuolle. En olekaan ihan outo.

Osma Naukkarinen, Sammalsielu lämmittelee kodassa rumpuaan. Hän kutsuu meidät kalevalaiseen meditaatioon. Iloisesta päivästä huolimatta roikkuvat niskassani viikon murheet, taskussa vastaamattomat viestit. Taivunko sammalshamaanin lumoon vai karkaanko kaljalle?

Osma tarinoi niitä näitä, ei vaadi, ei tuputa. Rummuttaa ja rupattelee. Lopulta kehottaa sulkemaan silmät ja matkaamaan omaan, tärkeään metsäpaikkaan.

Sammalsielu laulaa ja johdattaa meitä matkalle mieliimme. Ajattelen metsäpaikkani eläimiä. Hirviä, peuroja, mäyriä, rapuja, hiiriä, myyriä, muurahaisia, toukkia ja kaikkia lintuja. Kuinka paljon niitä näkisinkään, jos kaikki muu muuttuisi näkymättömäksi! On hienoa, että tuo valtava massa eläimiä antaa minun vierailla metsässä – istua, nukkua, kuvata, suunnistaa, hyppiä ja hiljentyä. Olen kutsumatta ja kengät jalassa heidän olohuoneessaan.

Rummutus hidastuu ja palaan eläinmassamietteistäni takaisin harjun kupeen kotaan.

Ulkoilmahotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Harjulle nousi monenlaista majoitetta: telttoja, riippumattoja ja tentsileitä. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Voiko kuka tahansa perustaa oman ulkoilmahotellin?


– Kuka vaan voi avata oman yhden yön ulkoilmahotellin kaupunkiympäristöön, mutta ennen avajaisia täytyy selvittää tarkasti luvat kuntoon. Harjun hotelli rakennettiin kaupungin yleiselle puistoalueelle, jolla ei tavallisesti saa telttailla edes yksityishenkilönä. Jyväskylä on vilkas tapahtumakaupunki, joten tarvittavat tiedot ja yhteyshenkilöt löytyivät helposti kaupungin sivuilta. Kaupungin toimijoilta sain hyvät ohjeet maankäyttöluvan hakemiseen. Lisäksi omissa opinnoissa eräopaskoulussa olen oppinut, mitkä luvat milloinkin ovat tarpeen. Kysymällä selviää kaikki, Sulander opastaa.

– Erityisen tärkeää on kunnioittaa luontoa tapahtuma-alueella: yhtään roskaa ei jätetä, vessa-asiat mietitään etukäteen (tällä kerralla bajamaja oli paras ratkaisu), tentsilet ja riippumatot kiinnitetään puihin nk. puunhalaajien varmistaessa, etteivät puut kärsi, kota kannetaan paikalleen jalkaisin.

– Kaupunkiympäristö tuo vielä yhden, metsästä poikkeavan tarpeen. Hotellivieraiden tulee kokea olevansa turvassa unen aikana, vaikka ympäristö onkin urbaani. Siksi palkkasimme paikalle oman vartijan, paljastaa Anne.

Ulkoilmahotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Tentsile Finlandin puumajoitteissa pääsi moni kokemaan ensimmäisen tentsileyönsä. Kuva: Ulla Keituri

Maukkaat, urbaanit unet


Harjun hotellissa retkeltä tutut elementit toteutuivat: Raikas ilma takaa erityisen maukkaat unet, saa herätä suoraan luontoon, työntää jalat makuupussista pehmeään maahan. Mutta on myös heti perillä, jos aikomuksena on kaupunkilomailla – tai kuten meillä – yhdistää työ ja vapaa-aika messutapahtumaa järjestäen ja ulkoilun ilosanomaa kertoen.

Jyväskylän Harjun Mäki-Matin puoleisessa rinteessä, puuportaiden juurella käväisi mittari juuri ja juuri pakkasen puolella. Aurinkoinen ilta kääntyi sateiseksi aamuyöksi. Pisarat pesivät telttojen kylkiä. Mutta millaista oli nukkua puussa, tentsilessä?

– Tentsilessä nukkuminen on kuin vesisängyssä nukkuisi, sitä kannattaa itse kokeilla! Tosi mukava kokemus, kuin riippumatto, mutta tentsile ei halaa yhtä tiukasti, kertoo ensimmäistä kertaa tentsileä kokeillut Anne Sulander.

Ulkoilmahotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Melkein kaikki hotellin asukkaat yhdessä. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Mitäpä olisi hotelliyö ilman aamiaista? Hotellin kuhinan keskuksena toimi Varjolan tilan paikalle tuoma kota. Gradian opiskelijat kääntelivät lettuja ja keittivät nokipannukahveja vieraiden karistellessa unihiekkaa silmistään hotellin käytäville.

Ulkoilmahotelli Jyväskylän Harjulla Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Anne ja Antti – kaksi suurta A:ta tämänkin tapahtuman takana. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Mistä löytyy oma ulkoilmahotelli?


Anne paljastaa seuraavan suuren projektinsa sisältävän myös pestin hotellin johtajana:
– Tällaista hotellia suunnittelen myös Isojärven kansallispuiston Culture goes WILD -tapahtumaan, tämä juttu järjestetään Suomen luonnon päivänä 25.8. ja siellä on luvassa musiikkia, teatteria ja sirkusta!
– Suomen Ladulla on oma tapahtumansa Nuku yö ulkona. Silloin järjestetään metsähotelli jonnekin päin Etelä-Suomea.

Harjuhotelli Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Hotelli, jonka käytävillä tarinat eivät lopu kesken. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com

Metsästä messuille


Jyväskylän Paviljongin vessassa on ruuhkaa, kun hotellin vieraat kampaavat havuja hiuksistaan ja vaihtavat ulkoilmatakit messupaitoihin. Eivätpä tiedä messuvieraat, että ständeillä hymyjen takuuna on yö ulkoilmassa.

Vai olisiko korvan takaa sittenkin leijaillut kaino savun aromi myös messukansan neniin?

Harjuhotelli Kuva: Ulla Keituri

Harju hiljenee, yö peittelee ulkoilmahotellin nukkujat. Kuva: Ulla Keituri

Katso ja lue myös:
Jalkaisin-blogin Upe Nykäsen videotaltiointi hotellilta
Retkelle-messuilla aloittelijat ja konkarit kohtaavat

Harjuhotelli Kuva: Ulla Keituri

Hyvää yötä! Kuva: Ulla Keituri

Yhteistyössä mukana:
Tapahtuman toteuttajat, ruokailu: Gradia Jämsä / Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto-opiskelijat
Kota: Varjolan Tila, Laukaa
Ohjelma: Sammalsielu
Majoitteet: Tentsile Finland
Tapahtuman mahdollistivat: Visit Laukaa, Visit Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.