Räsävaara Kuva: Jussi Judin

10 retkikohdetta Kolin lähellä, joista et ole ehkä vielä kuullut

Yhteistyössä VisitKarelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa

Kolin kansallismaisema mystisine huippuineen on vetänyt matkaajia puoleensa kauan – ei vain vuosisadasta toiseen, vaan jopa vuosituhannesta toiseen. Moni retkeilijä poikkeaa ihailemaan kolme komeinta: Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin, reippaimmat vaeltavat Herajärven kierroksen, mutta kuinka moni on antautunut todella alueen retkipeikon vietäväksi, kolunnut syvimmät luolat ja kiivennyt korkeimpiin näkötorneihin? Alla kymmenen retkivinkkiä hänelle, joka haluaa tutustua seudun syvempään serviisiin ja laajempaan lajitelmaan.

1. Räsävaaran näkötorni – kiipeä puiden yläpuolelle

Räsävaara, Koli

”Plakaatti kertoo erään suomalaisen suuren mestarin aikoinaan maalanneen tällä paikalla. Kun katseen saa irti kyltistä, niin ymmärrys seuraa katsetta. Olisin minäkin maalannut, jos olisin ollut hän.”

Yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavasta Räsävaaran tornista voi ihailla maisemia kaikkiin ilmansuuntiin. Kaakosta kurkistelee Ukko-Kolin laki ja luoteessa Suomen sisävesien korkein saari, Paalasmaa.
Lue lisää

2. Kolin Pirun kirkko – uskallatko kysyä, onko itsellään pirulla asiaa?

Pirunkirkko - Pohjois-Karjalan retkeilyhelmet Kuva: Terhi Ilosaari

Mikä yhdistää Ukko-Kinolaista, Eero Järnefeltiä ja tarinoiden pientä pirua? Heistä jokainen on omalla tavallaan osa Kolin Pirun kirkon tarinoita. Luolaan pääsy vaatii kapeahkoon kallionkoloon sukeltamista, mutta rohkeus palkitaan. Paikka on niin tunnelmaltaan kuin tarinoiltaankin mukavan maaginen.
Lue lisää

3. Kolvananuuro – jääkauden rajut terveiset rotkolaakson muodossa

Vaikeakulkuinen, kivikkoinen, suuria korkeuseroja – näitä kaikkia ominaisuuksia saa maistella Kolvananuuron rotkolaakson viiden kilometrin rengasreitillä retkeillessään. Murroslaaksossa kulkemisen vaativuus unohtunee jylhiä rinteitä ja ainutlaatuista kasvillisuutta ihastellessa.
Lue lisää

4. Kolinuuro – uskomaton oppitunti maamme geologista historiaa

3,5 kilometrin mittaisella rengasreitillä voi törmätä geologisiin ihmeisiin, joiden osien ikähaarukka kattaa yli puolet maapallon tähänastisesta kehityshistoriasta.
Lue lisää

5. Purnunlouhi – Pohjois-Karjalan salainen mahtiluolakko

Muutaman kymmenen kilometrin päässä Kolista on leuat loksauttava lohkareikko, jonka tutkimiseen voi hukata päivän jos toisenkin. Lukemattomia sivuhaaroja, rintamamiestalon kokoisia lohkareita ja maamme suurimpia kammioita – täydellinen kohde todella seikkailunnälkäisille.
Lue lisää

6. Porttilouhi – rotko, joka vie toiseen maailmaan

Porttilouhi

”Paikka oli mykistävä. Alhaalla oli piilossa paratiisimainen rahkasammalten vaaleanvihreä, hehkuva hohde ja kostea ilma. Joka kerta kun luuli nähneensä kaiken, tuli vastaan jotain uutta.”

Porttilouheen pääsee innokas patikoija vaeltaen UKK-reittiä pitkin. Lähelle pääsee kuitenkin myös neljällä pyörällä metsäautotietä pitkin.
Lue lisää

7. Pielisen Hiekkasaaret – vaikuttava näkökulma Kolin kansallispuistoon

Pielisen Hiekkasaaret, Koli, Pohjois-Karjala

Sille, joka jalkansa noille saarille laskee, avautuu todella hieno seikkailu ja aivan uusi näkökulma Koliin.”

22 kilometrin mittainen, lukuisina saarina Pielisen pintaa rikkova juopa on oiva kohde hänelle, joka haluaa kokea Kolin kansallispuiston meloen ja saarten hiljaisuudesta nauttien.
Lue lisää

8. Suppuravaara – avaria maisemia 223 metrin korkeudella merenpinnasta

Suppuravaaralle kapuava pääsee ihailemaan avaria vaaramaisemia päiväpatikkamatkalaiselle sopivan etäisyyden turvin, mutta tarjolla on myös Kaltimonjärven ympäri kiertävä 25 kilometrin mittainen rengasreitti, joka kiipeää peräti seitsemän vaaran päälle. Jos seitsemän vaaraakaan ei saa vaellustossun menonälkää hiljenemään, voi matkaa jatkaa yhdysreittiä Kolvananuurolle.
Lue lisää

9. Juuan Pirunkirkko

Pirunkirkko on sisustettu metsänystävän makuun: on paksuja sammalmattoja, naavakoristeita ja tukevia kallioseiniä. Kirkon reunamilla voi jutella kuulumisia kuusten latvojen kanssa.
Lue lisää

10. Muurahaisenpolku, Juuka

Majavapatoja, muurahaispesiä ja suon tuoksua, mutta myös historian havinoita ja tarinoita siitä, että polun varressa olisivat puhisseet 1950-luvulla maan vilkkaimmat viinankeittopannut.
Lue lisää

Kaipaatko lisää ideoita?

Tarkistathan ennen Kolin-retkille lähtöäsi Metsähallituksen terveiset Luontoon.fi-sivuston Koli-osion Ajankohtaiset-sivulta sekä Kolin kansallispuiston Facebook-sivulta.

Tiesitkö, että Pohjois-Karjala on myös mainiota seutua retkeillä ratsain – olitpa aloittelija tai et? Koe Pohjois-Karjala satulasta käsin.

Entä jos aikaa olisi vain 48 tuntia ja haluaisit kokea alueen parhaat palat? Etsi ideoita jutusta, joka esittelee 10 kunniamaininnan saanutta retkiunelmaa!

Voit etsiä inspiraatiota retkillesi myös seuraavista lähteistä: 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on karelialogot-1030x116.jpg
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.