Testissä vankka virtapankki, Brunton Revolt

Virtapankki on kuin vara-akku, joilla pieniä sähkölaitteita saadaan ladattua matkalla tai reissussa, ilman verkkovirtaa. Idea on näppärä ja laitteiden käyttö yleensä helppoa. Kehitys menee vauhdilla eteenpäin ja eilisen virtapankit tuntuvat tänään onnettoman pieniltä.

Saimme maahantuojalta testiin kaksi uutta Brunton Revolt -lisävirtalähdettä. Toisen Revoltin kapasiteetti on 4000 ja toisen 9000 milliampeerituntia. Ne ovat kulmikkaita rasioita, joissa on kuminen kuori.

brunton-1394

Paketin kannessa ja tuotteen pohjassa olevan Vibram-tekstin tuntevat ainakin laadukkaitten ulkoilu- ja vaelluskenkien käyttäjät, sillä italialaistehdas valmistaa pääasiassa kengänpohjia. Samaa materiaalia on nyt myös Bruntonissa.

Revolt-virtapankkien ulkopinnassa on paksu kuminen eriste. Se suojaa rasiaa, mutta estää varavirtalähdettä liukumasta. Maastossa ei ole tasaisen pöydän kaltaisia alustoja, vaan laturi on milloin missäkin. Käytössä kumikuori osoittautui pieneksi, mutta erittäin tarpeelliseksi yksityiskohdaksi.

Kumisuojus on kulmistaan paksu, joten laitteen putoamisesta selvisin säikähdyksellä. Muutenkin Revolt on uskottavan näköinen ja näppärän tuntuinen laite. Sen päällä on painonappi ja viisi keltaista lamppua. Yhdellä sivulla on tiivistetty kansi, jonka alta paljastuu USB- ja micro-USB -liitäntä.

brunton-1714

Suojaus erottaa Revoltin useista kilpailijoistaan, sillä se ei ole ainoastaan iskuja vastaan, vaan virtapankki on sen ansiosta myös hyvin sääsuojattu. Nytkin testaaminen kosteana päivänä oli turvallista ja kätevää, kun liittimet olivat kannen alla suojassa.

Lataus on yksinkertaista ja helppoa

Revoltien mukana tulee kolmihaarainen johto, jonka USB-päästä lähtevien 20 senttimetrin mittaisten kaapelien päässä on Micro-USB ja iPhonen vanha sekä uusi liitin.

Myyntipakkauksessaan virtapankissa on jo virtaa, eli heti kaupasta lähdettäessä sillä voi täysin jo ladata. Lisää virtaa akkuun saadaan kytkemällä se USB:n kautta tietokoneeseen, auton tupakansytyttimeen tai verkkovirtaan muuntajan avulla.

brunton-1396

Painamalla varavirtalaitteen päällä olevaa kytkintä, näyttävät valot sen hetkisen varauksen. Yhden valon palaessa on akku lähes tyhjä, mutta viiden valon palaessa on virtaa pankki pullollaan. Ladattaessa samat lamput näyttävät latauksen tilan vilkkuvin valoin.

Kytkin molemmat testissä olevat virtapankit, toisen älypuhelimeen ja toisen tablettitietokoneeseen. Pelkkä laitteiden yhdistäminen aloitti latauksen. Revoltin päällä olevat pienet lamput vilkkuivat yksitellen, näyttäen latauksen edistymistä.

Lataus tuntui kohtuullisen nopealta ja pienempikin Brunton Revolt jaksoi puskea virtaa tablettitietokoneeseen. Kokeilin ladata myös akkukäyttöistä otsalamppua ja rannetietokonetta. Onnistui moitteettomasti.

brunton-1720

Älä lataile turhaan, vaan pidä virtaa pankissasi

Miten virtapankissa riittää voimaa kaikenlaiseen latailuun, riippuu sen kapasiteetista ja ladattavan laitteen akun koosta. Jos älypuhelimen akku on kooltaan 2000 milliampeerituntia, lataa sen pienemmällä Revoltilla parisen kertaa ja isommalla lähes viisi.

Isolla akulla varustettua tablettia ei pienellä Revoltilla saada täyteen, mutta riittävästi kuitenkin sen saamiseksi käyttökuntoon. Otsalamput ja muut pienemmät laitteet voi ladata täyteen jo useammankin kerran.

Olen käyttänyt erilaisia virtapankkeja paljon. Yleensä ne unohtuvat normaalissa elämässä kotiin, vaikka juuri arkikäytössä niistä on eniten hyötyä. Runsaassa käytössä älypuhelimen akku hiipuu jo iltapäivällä. Kun ollaan liikkeellä, eikä verkkovirtaa ole saatavilla, voi puhelimen kytkeä taskussa tai laukussa kulkevaan virtapankkiin.

Puhelimen voi yhtä hyvin laittaa lataukseen lounaspöydässä tai neuvottelussa. Helppoa ja kätevää, ilman pistorasian etsimistä ja johtojen vetämistä.

brunton-1391

Retkillä ja vaelluksilla virtapankille on aina sijansa. Revoltin voi laittaa huoletta repun taskuun, eikä tarvitse pelätä sen rikkoutumista, niin hyvä sen kumikuori on. Kun pienempi Revolt painaa vain 168 grammaa ja isompikin ainoastaan 353 grammaa, ei repun paino hyötyyn nähden lisäänny nimeksikään.

Yleisin harha virtapankeissa on se täyteen lataaminen. Eihän puhelinta kotonakaan aina ehdi ladata täyteen, miksi se sitten pitäisi saada täyteen reissussakaan. Kun ei pankkitiliäkään tyhjennetä kerralla, ei virtapankkiakaan kannata käyttää tyhjäksi kerralla.

Retkillä on järkevämpää ladata puhelinta sen verran, että se pysyy päällä ja saa facebookin päivitettyä. Silloin jää kapasiteettia otsalampun lataamiseen, kun ilta pimenee.

brunton-1692

Kun oma sijainti maastossa on epävarma ja GPS:n näyttö pimenee akun loputtua, on lohdullista kun virtapankkitilillä on käyttövaraa.

Hinta: 4000 mAh -> 50,00 euroa ja 9000 mAh ->100,00 euroa

Lisätiedot: www.brunton.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

5 replies
  1. Mikko Hällfors
    Mikko Hällfors says:

    Olisi ollut oikeasti mielenkiintoista kuulla todellinen akun kapasiteetti. 4000mhA ja 9000mhA kapasiteetit ovat teoreettisia. Todennäköisesti tuolla isommallakaan varavirtalähteellä ei lataile esimerkin kännykkää edes neljää kertaa täyteen. Nyt sisällön arvo jäi maksetun mainoksen tasolle.

    Vastaa
  2. Tuoppi
    Tuoppi says:

    Jännä ettei edes retkikäyttöön suunnitelluissa virtapankeissa ole suunniteltu johtojen säilytystä. On käynyt niin monta kertaa tilanne että mukana on esim. tupakansytytinlaturi, mutta johto on vääränlainen tai on unohtunut kokonaan kotiin. Näissä retkilaitteissa voisi olla sisäänrakennettuna yleisimmät liittimet lyhyiden johtojen päässä, jotta ne olisivat mukana AINA kun virtapankkikin.

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Hitsi kun muistaisin, missä tuollainen ratkaisu on tullut vastaan. En vaan nyt saa päähäni millään. Virtapankki tosin ei ollut kyseessä, mutta muistan miettineeni silloin ratkaisun kätevyyttä.

      Vastaa
  3. Joppe Ranta
    Joppe Ranta says:

    Tuo lataamiskertojen määrä on niin riippuvainen monestakin asiasta, lämpötilasta, kännykän akun koosta, akun todellisesta varaustilasta, ynnä muusta. On mahdotonta antaa vastausta tai lukumäärää, joka olisi pitävä kaikille käyttäjille. Lähinnä kannattaa miettiä suuruusluokkaa, kun virtapankkia on hankkimassa. Sokeasti ei kannata pakkauksen tietoja uskoa.
    Ja kuten kirjoitin, täyteen lataamista kannattaa aina vähän harkita.

    Kyllä, johdot on ikävän irrallaan. Onneksi johdoissa on vähän mittaa, jotta niillä ylettyy, eikä tarvitse ladattavaa laittaa virtapankin päälle. On olemassa, Bruntonillakin, useita virtapankkeja, joissa johdot on kiinni tyylikkäästi rasiassa tai niille on muuten järkevä paikka.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.