Utsjoen kirkkotuvat

”Ylhäällä Taka-Lapissa, pienen Maddajäyrin korkealla rantakalliolla, kohoaa Utsjoen harmaa kivitemppeli, Suomen kaukaisin kirkko ja äärimmäisen tunturimaan Kaikkein Pyhin. Suurta Tenoa myören se hallitsee ja valvoo Lapin korkeaa ylämaata. Alhaalla jalkojen juurella palvoo sitä pieni kirkkotupien ryhmä, vanha turvemökki ja valkoinen pappila, Maddajäyrin matalana pestessä sen kallioisia jalkoja.”
(Paulaharju: Taka-Lappia s.243)

Teksti Samuli Paulaharjun kirjassa Taka-Lappia kertoo Utsjoen vanhasta kirkosta. Ei nykyisestä törmällä seisovasta komeasta kivikirkosta vaan Utsjoen ensimmäisestä, puisesta kirkosta, Pyhän Ulriikan kirkosta. Uusi  kirkko, samoin kuin vanhan kirkon ”raato” sijaitsee vähän ennen Utsjoen kylää, nelostien varressa. Komea kivinen kirkko on rakennettu korkon yläpuolella olevasta tunturista louhituista irtolohkareista.

Tiilet ovat peräisin Norjan puolelta, Sirmasta.

IMG_5602

Nelostien toisella puolella, Mantojärven törmällä, kivikirkkoa vastapäätä, on pienten puisten tupien ryhmä. Ne ovat Utsjoen kirkkotuvat, jotka ovat olleet paikallaan jo yli 300 vuotta.

”Viimein ruvettiin rakentamaan oikeaa kirkkoa Maddajäyrin rannalle, kolmatta neljännestä Utsjoen suusta ylöskäsin, vastapäätä Annivaaraa, vanhaa pyhää tunturia. Oli lähellä Utsjoen suussa toinen vielä pyhempi tunturi, Ailigas, sekä samoilla mailla pari vanhanlapin jumalaakin.”
(Paulaharju s. 245)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Todistettavasti tupia tiedetään törmällä olleen jo 1700-luvulla, sillä asiakirjojen mukaan käräjä. Ja voudintupa ovat olleet nykyisen pappilan lähistöllä jo 1725. Arkeologisten kaivausten löydöt viittaavat, että alueella olisi ollut toimintaa ainakin jo 1600-luvun lopulla.

Alunperin kirkkotuvat ovat olleet yksittäisten sukujen ja perheiden rakentamia ja omistamia, käräjä- ja voudintupaa lukuunottamatta. Kirkkotuville on tultu esimerkiksi markkinoiden, käräjien, kaupankäynnin ja kirkkopyhien vuoksi: perheet saapuivat kirkolle ja yöpyivät tuvissa tapahtumien ajan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Suurina kokouspyhinä kansa tuntureista ja Tenolta tuli kirkolle, mutta tavallisina pyhäpäivinä temppeli oli useinkin tyhjänä. Varsinkin kesäisin kirkko sai kuulla vain lyhyen rukoushetken, eikä aina sitäkään, kun rukous pidettiin pappilassa. Mutta Joulunaikana joutuivat Maddajäyrin kirkkosiljoille kaukaisetkin tunturien ja Lannanmaan miehet, sillä entispäivinä Lappi ja Lannanmaa vaihtoivat täälläkin tavaroitaan.”
(Paulaharju 247-248)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirkkotupia käytettiin myös muina aikoina välipysäkkeinä matkattaessa paikasta toiseen. Utsjoen kirkkotuvilla on myös pidetty leirimuotoisia rippikouluja ennen kuin muualla Suomessa sellaisista edes tiedettiin.

Edelleenkin osa tuvista on yksityisten henkilöiden tai sukujen omistuksessa, kirkkotuvat ovat olleetkin käytössä aina 1940-luvun puoleenväliin. Toisen maailman sodan jälkeen monet omistajista purkivat ja siirsivät rakennuksensa muualle. Parhaimmillaan Utsjoen kirkkotupa alueella on ollut kaksikymmentä tupaa. Nyt rakennuksia on yhteensä 13.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museovirasto on kunnostanut aluetta 1970- ja 80-luvulla, jolloin paikallaan olleet tuvat peruskorjattiin ja muutama poisviety tupa palautettiin. Alue on kesäisin museokäytössä, minkä lisäksi kahvituvassa Utsjoen seurakunta pitää lähetyskahvilaa ja käräjätuvassa utsjokilaisten käsityötaitajien yhdistys Šiella. Kesäaikaan paikalla on myös opas, jonka johdolla pääsee maksuttomille opastetuille kierroksille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirkkotupien ulkomuseoalueeseen pääsee tutustumaan ympärivuoden. Kirkkotuvilta pohjoiseen katsottuna maisemaa hallitsee pyhä tunturi, Ailigas. Kirkkotupien kohdalla pysähtyminen on todellakin vaivan arvoista, samalla saa oiottua autossa istumisesta jumiutuneita raajoja. Toisaalta kirkkotuvat tarjoaa mahdollisuuden myös toisenlaiseen hengähtämiseen: Utsjoen retkeilyreitin yksi osuus päättyy kirkkotuville. 25 kilometrin vaelluksen jälkeen seurakunnan kahvilassa vohveli maistui erityisen hyvältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7750610 E 500311

Lähteet: Utsjoen kirkkotuvat -esite. Utsjoen kirkkotupayhdistys.
Taka-Lappia, Samuli Paulaharju.

1 reply
  1. Tapio Piipponen
    Tapio Piipponen says:

    saako nkyään yöpyä,, Utsjoen kirkkotuvilla. Olisimme mielelämme niin tehneet. Olen 70- luvulla pitänyt Rippikoulua, siellä. Ja yöpynyt , tyttöjen , poikien kanssa. Rippikoulu leiriä pitänyt. Nuorin veljeni oli Kajaanistta , kävi Riparin Utsjoen Seurakunnan Kirkkotuvilla, Kirkossa oli ehtoolinen. Konfirmaatio, Pidin Utsjoen Kirkossa , myös aamu-hartauden rippikoululaisille.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.