Kalliota silmänkantamattomiin – tällainen on Ekniemen luontopolku Kemiönsaarella

Ekniemen luontopolun löydät Kemiönsaaren pohjoisreunalta. Polku nousee upealle kallioalueelle ja kiertelee siellä useamman kilometrin matkan. Reitin kohokohta on hieno näkötorni, josta avautuvat melkoiset kalliomaisemat kaikkiin ilmansuuntiin!

Ekniemen luontopolku Kemiönsaarella
Päivämäärä: 1.5.2024
Luontopolkumiehen reittinumero: 465
Reitin pituus: 5,5 km (pidempi reitti)
Kohokohdat: Laaja kallioalue, hyvät rakenteet, hieno näkötorni maisemineen
Parkkipaikka: Noin kymmenen auton parkkipaikka osoitteessa Ekniementie 29. Paikka kartalla.
Julkiset liikenneyhteydet: Turku-Kemiö -reitin linja-autolla pääsee noin puolentoista kilometrin päähän.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Hyväpohjaiset kengät kallioilla plussaa
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Vappupäivä ja upea sää. Oli tietysti suunnattava luontoon ja poluille. Kun olen kävellyt melko paljon pääkaupunkiseudun lähistöllä, päätin ajella vähän kauemmaksi – ja niinpä lähdimme retkikaverin kanssa Kemiönsaarelle asti. Ekniemen luontopolku vaikutti mainiolta aurinkoisen kevätpäivän kohteelta. En hingu toukokuun alussa lehtomaisemiin, jotka eivät vielä ole parhaimmillaan – Ekniemessä oli odotettavissa kalliomaisemaa, josta saisin luultavasti ihan mukavia kuvia näin toukokuun alussakin. Samalla saisi varmasti nauttia kevätauringosta eikä kävellä varjoisassa metsän siimeksessä.

Parkkipaikka löytyi helposti Ekniementieltä. Paikalla ei ollut vappuaamuna kymmenen maissa vielä muita autoja. Parkkipaikan laidassa on erinomainen opastetaulu, joka opastaa kohti laavua, luontopolkua ja näkötornia.

Ekniemen luontopoluista voisi puhua myös monikossa, sillä täällä on mahdollista kiertää myös lyhyempi reitti, kolmisen kilometriä. Tämä Huipunkierto on merkitty keltaisella värillä. Ekniemenkierron väri on valkoinen, niin kartalla kuin luonnossakin. Molemmat ympyräosuudet on merkitty kierrettäväksi myötäpäivään.

Alkumatka kuljetaan sympaattisessa maalaismaisemassa. Opasteita tässä parinsadan metrin tieosuudella en havainnut, mutta suunta on kuitenkin selvä.

Seuraavat opasteet ovat peltoaukean päässä vasemmalla.

Noin puolen kilometrin kohdalla siirrytään peltojen laidoilta nousuosuudelle.

Nousu on jyrkähkö. Aiemmin täällä on noustu köyden avulla, mutta pari vuotta sitten Degerdalin kyläyhdistys on rakentanut nousua helpottavat portaat. Kipuamista riittää, kalliotasanne on noin 45 metriä ympäröivää peltomaisemaa korkeammalla.

Muutama porras vielä jäljellä. Tässä portaiden mutkassa on myös paikka, johon ympyräreitti myöhemmin päättyy.

Kallioiden päällä polku erottuu hyvin, sillä sen kohdalla ei ole jäkälää tai sammalta. Myös keltaisia ja valkoisia maalimerkkejä on näkyvissä koko ajan.

Reitin varrella on lähes jokaiseen hiemankin hankalaan paikkaan saatu jotain kulkua helpottavia rakenteita – esim. portaita.

Muutama luontopolkutyyppinen taulukin matkan varrella on. Niiden aiheita olivat mm. jääkausi, suo ja mänty. Olisin kaivannut niihin enemmän paikallisväriä.

Reittimerkinnät oli usein maalattu kiviin, joita oli tiheässä polun varrella. Alkumatkalla kivet olivat luonnollisesti valkoisia ja keltaisia – tai valkokeltaisia.

Puolentoista kilometrin kohdalla torni näkyy jo melko harvassa olevien puiden lomasta. Muutama sata metriä myöhemmin saavutaan kallion korkeimmalle kohdalle (veikkaisin sen olevan kiviröykkiön kohdalla) ja sen takana muutaman askeleen päässä on näkötorni taukopaikkoineen.

Tarjolla on laavu, tulipaikka ja pari piknikpöytää. Tänne on tulossa myös uusi puusee ja puuvarasto (jotka ovat kuvaajan selän takana). Puitakin olisi ollut tarjolla. Pidimme kahvitauon ja nousimme sen jälkeen näkötorniin.

Blogin pääkuvassa maisemaa on kuvattu luoteeseen. Siellä häämöttää merimaisema, Rungonsalmi Kemiönsaaren ja Sauvon välissä. Tornin kylttien perusteella osasin kiikaroida maisemasta myös Paraisten kalkkikivilouhosten korkeat rakennukset, Pääskyvuoren linkkitornin ja Kaarinan vesitornin. Koillisessa siintää muutama tuulivoimala – ne ovat Salon Märynummella, jonne olimme muuten suuntaamassa tämän kävelyn jälkeen! Alla oleva kuva on kuitenkin otettu etelää kohti. Kallioalueen laajuus näkyy hyvin kuvassa. Luontopolun pidempi osuus lähtee nyt kiertelemään näitä kallioita.

Kahden ja puolen kilometrin ”perälenkillä” opasteet ovat valkoisia. Suurelta osin ne ovat kalliolla lojuvia valkoisia kivenmurikoita. Yhden kerran astelin muutaman metrin harhaan, muuten kivet olivat erinomaisesti näkyvissä.

Maisema polun eteläisimmällä reunalla muistutti mielestäni paljonkin muutamaa muuta samoilla suunnalla kävelemääni reittiä (esim. Marttilan korven eräreitistö tai Västerbyn Peikkometsä Raaseporissa). Matalat, melko tasaiset kalliot ja pienet rämepainanteet vuorottelevat. Täällä on mukava kävellä. Taisin sanoa retkikaverille, että tämän luulisin olevan kulorastaan maisemaa – ja niin olikin, hetken kuluttua kuului tuttua rätinää. Vuoden ensimmäinen kulorastasbongaus tuli näillä tienoilla.

Kilometri tässä vaihtelevassa maisemassa, sitten noustaan loivasti taas kalliotasanteelle ja lähestytään näkötornia.

Nyt ohitimme näkötornin ja palasimme taas keltavalkoiselle reitille. Yksi tämän luontopolun viidestä tai kuudesta luontotaulusta kertoi rakennuskivistä. Ja taas, ehkäpä täällä olisi voitu kertoa juuri tämän seudun rakennuskivistä – mihin juuri näitä kiviä on käytetty.

Ympyräosuus päättyi portaiden yläpäähän. Laskeuduimme takaisin peltojen reunaan ja kävelime kohti parkkipaikkaa. Lisää mukavia lintubongauksia, sääksi (eli kalasääski) laskeutui sähköpylvään päähän ja saimme katsella sitä jonkin aikaa.

Palasimme parkkipaikalle. Sinne oli saapunut lisää autoja – ja olimme toki tavanneetkin ainakin kolme eri porukkaa loppumatkan aikana. Paikalla taisi olla kuusi tai seitsemän autoa, ehkä paikalle olisi mahtunut vielä pari lisää. Matkamittaus kertoi reitin pituudeksi 5,5 km (kuten olin lukenut). Aikaa käytimme noin kaksi tuntia.

Pidin Ekniemen reittiä kivana ja mielenkiintoisena. Maisemat ovat kerrassaan erinomaiset ja rakenteet huippukunnossa. Kyläyhdistys tekee hyvää työtä – ja lisää taitaa olla tulossa, kun uutta puuseetä ja puuvarastoa juuri rakennetaan. Käymisen arvoinen kohde!

Sijainti:  N=6683572.133, E=256392.417 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60,216087, GEO:lon=24.415672

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Maalun Pirunpellonpolku
Söderlångvikin luontopolut
Senatsbergetin hyvinvointipolku

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.