Turkoosin lähteen taikaa Hollolassa

Huom! Kesällä 2018 Kiikunlähteelle on rakennettu näköalatasanne ja kaide luonnon elpymiseksi ja suojelemiseksi (Yle.fi). Kunnioitathan alueen luontoa: älä tallo turhaan, vaan pysyttäydy lähteen ihailemiseen osoitetulla näköalatasanteella, kaiteen takana. Muistathan myös retkeillä ehdottoman roskattomasti niin täällä, kuin muuallakin luonnossa. (Toimituksen lisäys 13.8.2018.)

Hollolan Uskilassa sijaitsee taianomainen Kiikunlähde. Se on suuri lähdeallas, joka ei jäädy edes talvella. Vesi on turkoosinväristä ja kirkasta. Lähteelle pääsee helposti kävellen Kiikuntien parkkipaikalta.

Lähteen rantaan pääsee vain tietyistä kohdista, sillä rannat ympärillä ovat yksityisomistuksessa. Paikan vaikuttavuutta se ei silti yhtään vähennä, vaan lähdettä tekee mieli jäädä paikoilleen ihailemaan. Lähteen pohjoispäässä on toinen paikka, jossa pääsee veden äärelle. Lähteessä uiminen ei ole suotavaa, sillä siitä lähtevät vesiputket lähitalouksiin.

Metsälammet ovat muutenkin kauniita, mutta tämä lähde on aivan erityisen kaunis, kun turkoosia vettä reunustaa suomalainen metsä. Meitä oli kaksi lappeenrantalaista ja yksi hollolalainen, joka hänkään ei ollut aiemmin käynyt Kiikunlähteellä. Paikkaa ei liiemmin ole mainostettu, varmaan osaksi rantojen yksityisomisteisuuden vuoksi.

Kiikunlähteen vesi pulppuaa pohjassa lähteen silmästä hiekan seasta ja virtaa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen. Lähteen luona olevasta opastaulusta selviää muun muassa, että Kiikunlähde on osa Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiallasta.

Vuoden 2014 keväällä Kiikunlähteellä kuvattiin materiaalia Järven tarina -elokuvaan.

Juttu julkaistu aiemmin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

Lähdettä ihailtaessa on ehdottomasti muistettava kunnioittaa alueen asukkaiden rauhaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6767242.472, E=414452.263

2 replies
 1. Pasi Sarilampi
  Pasi Sarilampi says:

  Tänään käytiin mestoilla, mutta yksityisalueiden takia paikan ihastelu jää niin pienelle alueelle, että kyllä harmittaa. Näkemisen arvoinen paikka kuitenkin. Lopputalvesta ongelmia aiheuttaa liukkaat rinteet.

  Vastaa
 2. Pasi Sarilampi
  Pasi Sarilampi says:

  Yksityisalueet tosiaan haittaavat paikan ihastelua. Lopputalvesta tuon ainoa yleisölle avoinna olevan alueen rinteet ovat liukkaat. Ihan hienoa paikka kuitenkin.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.