Tummamäen luontopolku Vehmaalla

Syyskuun alkupuolella huomasin Vakka-Suomen Sanomissa jutun Tummamäen luontopolusta. Syyskesällä Vehmaalle avattu reitti kulkee vanhan kiviteollisuusalueen lomassa.

Turun suunnalta Tummamäen löytää helposti. Kustavintietä ajetaan ensin Y-tien risteykseen saakka, josta käännytään kohti Vehmaan Vinkkilää. Pari kilometriä huristellaan Y-tietä pitkin ja pian tiukka oikea pikkutielle. Parkkipaikka löytyy hetken päästä.

IMG_1846
Lenkki kiertää läpi alueen, jossa on useita entisiä graniittilouhosmonttuja. Tummamäellä ei ole louhittu sitten vuoden 1973.

Historian hämäristä löytyy mielenkiintoinen tarina. Tummamäen graniittia piti sodan aikana viedä Saksaan Nürnbergin Zeppelin-kentän rakennustarpeisiin. Siellä kansallissosialistit pitivät miljoonan osallistujan puoluekokouksia Hitlerin johdolla. Tietääkseni kivilasteja ei koskaan sinne asti päätynyt, vaan tuota samaa Vehmaan graniittia löytyykin Moskovasta.

Noin 30 metriä syvät montut ovat ajan saatossa täyttyneet pohja- ja sadevedellä. Näin ruska-aikaan lammikot olivat todella upeita.

Polku on helppokulkuinen. Muutama liukkaantuntuinen kallionpätkä matkalla oli, mutta lenkin pystyy heittämään hieman heikkokuntoisempikin.

Jätekiviä kutsutaan Vehmaalla rääpekiviksi. Aikamoista taiteilua on vaatinut niiden pinoaminen polkujen ylle. Nykyään kivistä tehdään sepeliä, mutta ennen vanhaan siihen ei ollut välineitä.

Alueella on hyvät opasteet, kaksi tauko- ja grillauspaikkaa, vessa ja näköalalava. Näkymä jätekivivuoren päältä varsinaissuomalaiseen maalaismaisemaan on huikea, vaikka pari romuautoa läheisen maalaistalon saunan takana hiukan tunnelmaa pilaavat.

037

Luontopolku on arviolta 1,5-2 kilometriä pitkä. Moni saattaa yllättyä sen lyhyydestä, mutta toisaalta näin erikoisessa paikassa kulkeminen on moninkerroin antoisampaa ja mukavampaa kuin hankalamaastoisessa umpimetsässä.

Eipä voi muuta kuin suositella. Kerrassaan upea paikka.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6738467 E 213659

Julkaistu aiemmin Kimmo Jaramon Kaislatuuli-blogissa.

3 replies
  1. leena outinen
    leena outinen says:

    Onko tämä luontopolku syntynyt ajan saatossa vai onko louhostoimintaa harjoittanut taho myötävaikuttanut sen syntyyn? Vuodesta 1973 tähän päivään on jo kuitenkin melkein yhden sukupolven ikä.

    Vastaa
  2. roudribbers
    roudribbers says:

    Tuttava osasi kertoa, että poikasena louhoksilla sukeltaessa pohjaa ei tullut koskaan edes näkyviin, vaikka keuhkoissa ilmaa riitti syväänkin sukellukseen. Poikien virittelemä liaani on edelleen paikallaan eräässä kaivosrakenteessa. Grillipaikka on rakennettu ilmeisesti aivan viime aikoina.

    Vastaa
  3. Kierikaiska
    Kierikaiska says:

    Louhostoimitaa harjoittava ei ole varsinaisesti ajatellut luonopolkua vaan pääpekivet ovat ladottu, jotta niitä mahtuisi tilaan mahdollisimman paljon. Luonto on maisemoinut alueen, pensaita ja sittemmin puita on kasvanut kaikkiin mahdollidiin koloihin. Joka vuosi tulee kariketta (maatuvia lehtiä ym) lisää ja niin myös kasvuolosuhteet paranevat.
    Grillipaikka, laavu, näkyalalava, pitkospuut ym ovat rakennetut 2013 kesän aikana. Myös kasvustoa on raivattu polun kulkukelposuuden lisäämiseksi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.