Tourujoen pitkospuita, Jyväskylä

Tourujoen luontopolulla Jyväskylässä

Tourujoen luontopolku on yksi Jyväskylän kymmenestä luontopolusta. Polun erikoisuus on se, että se sijaitsee aivan Jyväskylän ydinkeskustan tuntumassa eli katujakin pitkin alle kilometrin päässä kaupungin kävelykadun ”keskipisteestä” eli Kompassista pohjoiseen, Tourulan kaupunginosassa. Touru-alkuisia luontopolkuja on kaupungin alueella toinenkin: Touruvuori luontopolkuineen sijaitsee Palokassa noin 6 km kaupungin keskustasta pohjoiseen.

Saavuimme Taulumäeltä jalkaisin entisen tehdasalueen kulmille, missä huokasimme ensin syvään rakennustyömaan kohdalla – käsin ladotun kiviaidan edestä oli kaadettu vanhoja tammia kerrostalojen tieltä – mutta jatkoimme Kankaankatua oikealle Vanhan hautausmaan suuntaan ja vastaan tuli hetimiten Tourujoen luontopolun viitta. Ei talvikunnossapitoa, mutta sehän ei kesällä haittaa! Kartta oli äskettäin uusittu ja töhrimätön, joten lyhyen luontopolun reitti näkyi siitä selkeästi. Olen käynyt polulla eri vuodenaikoina, mutta alkukesästä se vetää minua kaikkein eniten puoleensa.
Tourujoen luontopolun jyrkät rappuset,JyväskyläLaskeuduimme jyrkkiä puurappusia alas luontopolulle, Tourujoen upeasti viheriöivään laaksoon. Tämä reitti ei siis ole huonojalkaisille, jotka eivät kulje mielellään esimerkiksi portaikoissa. Portaiden viereisessä rinteessä viihtyy runsaslukuisena korte. Alhaalla odottivat kostean pätkän yli ohjaavat pitkospuut, sitten lehtolaaksossa tuli vastaan leppoisasti virtaava Tourujoki.

Pari kilometriä pitkä, Palokkajärven ja Jyväsjärven yhdistävä joki on tällä hetkellä padottu, mutta Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi keväällä 2015, että joki tullaan jossain vaiheessa palauttamaan vapaana virtaavaksi uomaksi ja siinä tällä hetkellä oleva vesivoimala puretaan. Luontopolun ympäristö tulee siis muuttumaan tulevina vuosina.

Tourujoki toukokuussaJoen toisella puolella jatkaa muodonmuutostaan Jyväskylän Kangas – vähitellen tullaan näkemään, miten vastarannan entinen paperitehtaan alue muuntuu asuinpaikkojen ja työpaikkojen keskittymäksi, mitä tapahtuu välissä virtaavalle Tourujoelle patoineen ja tälle luontopolun luonnonsuojelualueelle. Mielenkiintoista luonnon ja kaupunkikeskustan rinnakkaiseloa, joten täällä kannattaa käydä katsomassa, miltä alue näyttää juuri nyt.

Luontopolulla on kohtuullisin välein alueen luonnosta kertovia opastetauluja, joissa kerrotaan alueen muutoksista ja kasvistosta. Lehtomaisemaa halkovalla Tourujoella voi talvisin nähdä vaikka koskikaran. Nyt voi pysähtyä tarkastelemaan vaikka suloisia saniaisia.
Tourujoen luontopolun lumoaInfotaulut jakavat tietoa, mutta tällä kertaa olimme hakemassa kevään / alkukesän tunnelmaa. Ja sitä totisesti saimme. Seisahduin puiden juurelle ja jäin katsomaan valloittavaa vihreyttä, jota sanat eivät voi kuvailla. Siinä oli jotain maagista. Jyväskylän maagisen realismin taituri, kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen osaisi ehkä asettaa sanansa tästä taitavammin ja kertoa, mitä tarinoita laaksoon vielä kätkeytyy. Minä vain lumouduin. Satumetsän tunnelmasta.

Tourujoen luontopolkua ympäröi läheisiin kaupunkipuistoihin verrattuna ryteikköinen maasto, mutta juuri siinä on sen viehätys – ei ylisiistiä, parturoitua kaupunkiluontoa. Polku on kostealla kelillä paikoin sen verran märkä, että kengät voivat kuraantua. Vaikka polulla on mittaa vain noin 700 metriä, siellä vierähtää yllättävän kauan aikaa, kun unohtuu polun mutkiin katsomaan ympärilleen ja kenties astahtaa syrjään itse polku-uralta. Ehkä saniaisten kohdalla, kenties miettimään millainen tönö on ollut raunioiden paikalla, tai pohtimaan nousisiko Tourujoesta millaista kalaa. Tai että olisiko pitänyt ottaa kasvikirja mukaan, että voisi tunnistaa näkemäänsä.
Tourujoen luontopolun puusiltaPuusillalta saattoi katsella Tourujoen mutkittelevan uoman harharetkiä. Olisi jännittävää, jos Kankaan alueelle tulisi vielä kunnolla melottava uoma. Nyt joki voimalapadon alapuolella on luonnontilassa, aina virtaan kaatuneine puineen ja siellä meloskellaan vain harvakseltaan.

Toukokuisen illan kävelyretkellä taustaäänenä ei vallinnut kaupungin liikenne, vaan ihastuttava linnunlaulu – kuin olisimme astelleet jossain eksoottisessa puistossa eikä missään laaksossa kaupungin hautausmaan alapuolella. Mietin, miten huikea konsertti Tourujoen rantamilla mahtaakaan kaikua varhain aamulla, kun aurinko nousee…
Tourujoen ketunleipäpolku, JyväskyläJoihinkin puihin on kaiverrettu veitsellä nimikirjaimia lemmenvalojen osoituksena kuin ennen vanhaan. Jalkojemme juuressa kukkivat valkoisenaan ketunleivät, sinisenä metsäorvokit, silmien korkeudella valkokukkainen tuomi levitti pisteliästä tuoksuaan.

Eroosio on syövyttänyt Tourujoen laakson rinteitä rajustikin ja muutama vuosi sitten hautausmaalta alas viettävä rinne kärsi sen verran, että osa polusta romahti. Luontopolku oli tuolloin suljettuna, mutta korjausten jälkeen väylä on ollut jälleen turvallinen kulkea.

Tourujoen tonttuSaavuimme joen varressa sijaitsevan maisemalavan kautta polun viralliseen lähtöpaikkaan. Joku oli sijoittanut savitontun vartioimaan polkua. Toivottavasti tämä polun suojelija pysyy paikallaan!
Jyväskylän ”keskeisimmälle” luontopolulle löytää helposti esimerkiksi laskeutumalla Kinakujan sillalta alas Tourujoen varteen ja seuraamalla jokea ylävirtaan. Hetken kuluttua vastaan tulee luontopolun opaste oikealle, ennen kuin kävelytie nousee Vanhalle hautausmaalle. Polun loppupäästä opastetaulu löytyy hautausmaan laitaa seuraavalta Kankaankadulta, jolta rappuset laskeutuvat alas Tourujoen viehkoon ja villiin laaksoon.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N  6902527  E 435112

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.