Testissä Primus Winter Gas -talvikaasu

Primus toi tälle talvelle uuden nestekaasusäiliön, jolle se lupaa alimmaksi käyttölämpötilaksi jopa -22º Celsiusta. Ruskeaan säiliöön pakattu Primus Winter Gas on tervetullut uutuus, sillä kaasukeittimien käyttäjät tietävät pakkaskelillä tehojen heikkenevän, ja jo ennen säiliön loppumista keittimen hyytymistä täysin. Pyysimme tämän uutuuden testiin.

WinterGas4wintergaskayttoon

Perinteinen 4-vuodenajan purkki toimii vielä toiselle kymmenelle miinusasteelle, mutta sitten herkempi propaani vähenee ja kaasuuntuminen lakkaa. Päälaelleen käännettynä purkista vielä tulee kaasu nesteenä, mutta teho keittimessä on heikkoa.

WinterGas2vanhapowergas

Uudessa Winter Gas -purkissa on Vapormesh, erittäin imukykyinen paperinen sukka, joka lisää haihdutuspintaa ja helpottaa nesteen kaasuuntumista. Se auttaa pitämään myös propaanin ja isobutaanin seoksessa yhdessä, jolloin ne myös kuluvat tasaisemmin keskenään.

Winter Gas pitää näin ollen purkissa myös paineen tasaisempana loppuun saakka, jolloin vajaallakin säiliöllä keittelee tehokkaasti ja purkki tulee käytettyä loppuun asti.

Pakkasta riitti testiin

Tämä talvi ei lumilla ja pakkasilla meitä juuri ilahduttanut, mutta kaasutesteihin kelejä sentään riitti. Halusin vertailla vanhaa neljän vuodenajan kaasua uuteen talvikaasuun, jolloin niiden keskinäinen ero antaisi osviittaa Winter Gasin toimivuudesta.

WinterGas5esilammityskierukka

Testikeli oli kevyen tuulinen ja pakkasta noin -12 astetta Celsiusta. Keittimenä käytin Primuksen Express Spideria, joka on letkullinen ja matala malli. Kattila oli alumiininen ja varustettuna pohjan lämmönjakajilla, eli rivotus lisää pinta-alaa ja siirtää lämmön tehokkaammin kattilan sisään.

WinterGas7kattilanritilajakaalampoa

4-season kaasulla puoli litraa viileää vettä kiehui 3:ssa minuutissa ja 20:ssä sekunnissa. Kaasuliekki paloi silminnähden ihan kiitettävästi ja normaalilla sinisellä liekillä.

WinterGas3kiehuu

Keittimen jäähdyttyä ruskea Winter Gas -säiliö ruuvattiin venttiilin päähän ja kattilaan vaihdettiin uusi vesi. Kello laitettiin käyntiin ja alkoi odotus.

Keitin toimi kuten toisellakin säiliöllä, eikä varsinaista korvinkuultavaa tai muuten havaittavaa eroa tehossa ollut. Kello sen sijaan näytti todellisuuden. Puolen litran kiehuessa pysähtyi ajanotto 2,42 minuuttiin.

WinterGas8aikaon

Yllättävän selkeä ero ja varmistusmittauksilla tulokset olivat samansuuntaisia. Itse asiassa ero vähän kasvoi, kun purkit tyhjenivät, joten on hyvin uskottavaa valmistajan väittämä, että viimeisillä pisaroilla keittimien tehojen ero on jo hyvinkin suuri.

Koska jokainen keittohetki on yksilöllinen ja kiehumisajat sekä polttoaineiden kapasiteetit ovat niin tilanteista, keleistä ja keittimistä kiinni, ei tämänkään testin tuloksia kannata kivitauluun hakata.

WinterGas6sininenliekki

Kun tulokset kuitenkin kertovat kiistatta uuden talvikaasun tehokkaammaksi, vanhaan 4-season kaasuun verrattuna, voi ruskeata purkkia suositella talviretkeilijöille.

En kirjoittanut, että suosittelen ”varauksetta” tai ”huoletta”, sillä Primuksen lupaama -22º Celsiusta voi olla käytössä häilyvä käsitys. Esimerkiksi elohopean näyttäessä ulkolämpötilan asteiksi sen miinus 22, voi pienikin tuuli viilentää purkin huomattavasti kylmemmäksi. Käyttäjän on ymmärrettävä tämän vaikutus käytännössä, eikä luottaa sokeasti ilmoitettuun arvoon.

Ilmanpaine muuttaa myös kaasun käyttäytymistä ja nesteen kaasuuntumista, joten pelkkä lämpötila ei aina kerro totuutta. Hyvääkin kaasupurkkia on varauduttava lämmittämään ja pitämään vaikka takin alla, kun toimitaan viileissä keleissä.

WinterGas9kiehuu

Ei kuitenkaan ympärivuotiseen käyttöön

Uusi Winter Gas on vain osa Primuksen kaasu-uudistusta. Tälle vuodelle on lanseerattu myös punaisessa purkissa oleva Power Gas ja vihreän säiliön Summer Gas, mutta tarkempi tutustuminen osoittaa, ettei kyseessä ole pelkkä markkinointikikka.

Vain talvikaasussa on paperinen sukka ja kaasuseoksetkin vaihtelevat suuresti. Eri kaasuilla on haettu paremmin vuodenajoille sopivia ominaisuuksia. Talvikaasua ei esimerkiksi suositella kovin lämpimille keleille.

WinterGas10kolmekaasua

Sen huomaa ihan konkreettisestikin, kun huoneenlämpöiseen Winter Gas -purkkiin kierretään säiliön päällä seisova keitinmalli. Kaasu tulee paineella ja röpöttää, palaen epätasaisesti.

Power Gas on tarkoitettu nollan molemmille puolille ja se onkin hyvä yleiskaasu. Kesäkaasu taas käyttäytyy nätisti, mutta palaa pakkasella heikosti ja loppupurkki tuskin lainkaan.

Toki eri kaasuilla on myös hinnoissa selkeät erot, joten kesäretkeilijä pääsee keittelemään huomattavasti edullisemmin. Hintaa 230 gramman purkkille jää 10 euroa.

Lisätiedot: www.primus.eu

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

2 replies
  1. Juha
    Juha says:

    Muuten hyvä raportti, mutta pakkanen ei siitä -22 asteesta nouse yhtään vaikka kuinka tuulisi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.