Suomussalmen Kalmosärkän muinainen kalmisto

Heinäkuu on mennyt reissatessa ja retkuillessa Suomenniemi lähes päästä päähän – Helsingistä Inariin. Kuvahaaviin on tarttunut tuhansia kuvia kalliomaalauksista tuntureihin. En oikein tiedä mistä aloittaisi. Jospa mennään aluksi takaperin.

Eilen laskeuduttiin pohjoisesta kohti Savoa ja pysähyttiin Juntusrannassa. Juntusjärven rannat ja saaret ovat tunnettuja kivikautisia asuinpaikkoja. Kävimme kurkkaamassa hurjia tarinoita synnyttäneen Kalmosärkän.

Kalmosärkkä on yksi Kainuun merkittävimmistä muinaisjäännöksistä. Se on toista kilometriä pitkä saarimainen hiekkaharjuniemi. Niemeen on kaivettu ihmisen toimesta kuoppia tuhansien vuosien ajan. Vanhimmat ovat kivikautisia asuinpainanteita, lappalaiset ovat kaivaneet pyyntikuoppia, suomalaiset käyttäneet väliaikaisina hautoina ja viimemmäksi niemeen on kaivettu talvisoan aikana suomalaisia ja venäläisiä poteroita. Tarinoitten mukkaan särkällä riittää väkevyyttä ja voimaa vaikka kymmenen noian tarpeeksi. Lisäksi särkällä kummittelee ja tapahtuu yliluonnollisia asioita.

kalmosarkka

Tyrkkäsimme kanootin vesille venesatamasta ja heti selän toisella puolen vastassa oli Kalmosärkän pohjoisniemi.

kalmosarkka8

Meloskelimme rantaa pitkin eteläpäähän.

kalmosarkka4

Kahlasimme hiekkarannalla. Järven pintaa oli nostettu muutama vuosikymmen sitten. Kohonnut vedenpinta oli alkanut syömään särkän rantoja ja eroosiota on estetty tukemalla rantoja kivillä vuonna 1989. Toimenpide on sitä hidastanut, muttei kuitenkaan pysäyttänyt. Kuljeskelimme särkällä ja tutkimme porojen jälkiä ja sateen huuhtomia.

kalmosarkka2

Erään tumman kiven käännettyäni yttätyksekseni se olikin saviruukun palanen.

kalmosarkka9

Ruukun palanen oli noin 5 x 5 senttimetrin kokoinen ja pintaan oli tehty kammalla kuviointia. Taitaapi olla kivikautisen saviruukun pala.

kalmosarkka3

Löytöpaikka oli männyn juurakossa. Ilmeisesti sade oli huuhtonut sen esiin humuksen seasta.

kalmosarkka7

Kuvassa menevät löytöpaikan koordinaatit talteen ja museovirastolle ilmoitettavaksi.

kalmosarkka6

Porojen jälistä ja särkän reunoilta löytyi myös kvartsi-iskoksia. Kivikauden ihmiset valmistivat työkalunsa kovasta kvartsista taitavasti hakkaamalla kvartsin palasta teräväreunaisia nuolenkärkiä, veitsiä, kaapimia ynnä muita tarvekaluja.

Särkän pohjoispäästä löysimme rantavedestä myös kiväärinhylsyn. Ilmeisesti sodan aikainen.

kalmosarkka5

Reissun päätteeksi tiristelimme särkän pohjoiskäressä makkarat. Liekkö särkän henget olleet vähän tyytymättömiä antimiimme, kun koko tiristelyn ajan tuuli kovasti pohjosesta ja sinappituubi tipahteli kokoajan hiekalle. Mutta kun uhrasimme tilkkasen olutta ja makkaraa niin tuuli tyyntyi.

Kalmosärkkä kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7234314 E 614558

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.