Paimion Nakolinnanmäki

Muutaman kilometrin päässä Paimion keskustasta sijaitsee aivan Yliskulmantien vieressä korkea kallionnyppylä, nimeltään Nakolinnanmäki. Laki ja sen lähiympäristö on karttaan merkitty rauhoitetuksi alueeksi. Useiden tämän seudun korkeiden mäkien päällä on vuosituhansia vanhoja uhri- ja hautapaikkoja merkkaavia kivikasoja mutta Nakolinnanmäellä sellaista en ole havainnut. Voi olla että sellainen on ajan saatossa luhistunut tai ihmisten toimesta levitetty.

Tämä on helpon tavoitettavuutensa vuoksi mukava paikka, jos haluaa hieman hikeä pintaan kiipeämisestä sekä sen päälle nähdä hyvät maisemat lähitienooseen. Auton saa mäkeä kiertävän pikkutien mutkaan.

Jonkun matkan päästä tuosta mutkasta nousee polku ylös, suurin piirtein kaakkoislaidalta. Itse haasteita etsivänä päätin kokeilla suorempaa, eli jyrkempää reittiä. Kun oli vielä lunta reippaasti, sai jalkineet siihen hyvät astinkuopat.

Taas kerran kameran kuvista ei jyrkkyys tule hyvin esiin, ehkä viitteitä antaa kun ajattelee, että puut ovat kuitenkin melko pystyssä.

Itälaidalla on mäen jylhä pystysuora kallioseinä, joka on varmaan parikymmentä metriä korkea. Yhteensä korkeuseroa tien ja huipun välillä on noin 45 metriä.

Rinne oli tosi jyrkkä. Noin puolivälissä alkoi lumessa näkyä sellaisia jälkiä, että siitä olivat jotkut hurjapäät laskeneet mäkeä alas. Toivottavasti ilman jäsenten katkomisia. Laki on lopulta melko laaja ja hyvät näkymät saa juuri itäiseltä sivulta. Kaukaisen metsän reunassa siintää Paimion hyppyrimäki. Mäen juurella kasvaneiden täyskokoisten kuusten latvoja ei näin korkealle näy. Huipulla on mukava hörpätä kahvit ja istuskella vähän aikaa vaikka kaatuneella puunrungolla.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6711773 E 261326

5 replies
 1. paikkakuntalainen
  paikkakuntalainen says:

  Nakolinna on muinaislinnavuori, jossa on loivemmalla länsireunalla näkyvissä edelleen kivivalli, jonka päällä on ollut muinoin hirsistä korotus rajaamassa turvapaikkaa. Itä-jyrkänteen päällä on poltettu merkkitulta vihollisen noustessa jokiuomaa tai muinaista merenlahtea ylöspäin, Näin on annettu merkki seuraavalle linnavuorelle.

  Vastaa
  • MikkoL
   MikkoL says:

   Kiitokset lisätiedoista, täytyypä◙nyt toiste lumien lähdettyä katsoa sitä kivivallia.

   Vastaa
   • Hannu
    Hannu says:

    Hyppyrimäen alla on iso kiviröykkiö, siis korkeimalla kohdalla tornin alla. Lienee hautapaikka. Hyppyrimäestä koiliseen, Vähäjoen toisella puolella kivikautista asutusta.

    Vastaa
 2. JB
  JB says:

  Linnavuorille ei ole myöskään tehty hautaröykkiöitä, siksi Nakolinnallakaan ei niitä ole.

  Vastaa
 3. asukas
  asukas says:

  Ylös menee lapsillekin sopivampi loivempi reitti tai itseasiassa kaksikin, toinen alkaa n. 50 metriä eteenpäin traktoritietä siitä, mistä jyrkkäpolku alkaa. Kaikista helpoin reitti kiertää linnavuoren Paimion keskustan puolelta ja tulee takakautta laelle. Linnavuorelta löytyy myös vanhan hyppyrimäen jäänteet.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *