Rospuutto on parasta retkiaikaa! Nyt koet nämä 5 etelän suosikkikohdetta omassa rauhassa

Tihkusade, kurainen polku, märkä penkki. Joku voisi ajatella, että rospuuttoaikaan ei ole kiva retkeillä – mutta se joku olisi väärässä! Musta talvi on nimittäin mitä parhainta retkiaikaa. Suosituissakaan kohteissa ei ole ryysistä, ja ilma on täynnä happea. Talvi tuo tunnelmaa kaikissa olomuodoissaan: kun vaatetus ja kengät ovat kunnossa, tuntuvat niin vesipisarat kuin lumihiutaleetkin kasvoilla aivan ihanalta.

Go Expo Winter -messut alkavat ensi perjantaina. Kokosimme messujen innostamille retkeilijöille nämä eteläisen Suomen lähikohteet, jotka haluamme sinun kokevan tänä talvena, tulipa talvesta sitten musta tai valkoinen!

Nauti meren puhurista Kopparnäsissä

Inkoossa Itämereen työntyvä Kopparnäs on merellinen ja tuulen tuivertama ulkoilualue, jossa puhuri on kurmottanut männyt käkkäräisiksi. Sileät rantakalliot, ikivihreät puut ja talvisen harmaat vaahtopäät ovat monen sielunmaisemaa – ehkä sinunkin? Valitsethan jalkaasi pitävät ja tukevat talvikengät ja reppuun hyvät eväät. Keittokatoksessa on mukava istuskella keskellä maisemaa ja tulistella. Jos vesi ei ole liian korkealla, nouse myös lintutorniin ihailemaan merta ja ruovikon talvista rauhaa. Kopparnäsiin on Helsingistä alle tunnin ajomatka.

Kopparnäsissä merituuli tuivertaa mielen tyhjäksi. Kuva: Heidi Köyste. Lue Heidin juttu talvisesta Kopparnäsistä täältä.

Sukella ruovikkoon ja laske jäämäkeä Viikissä

Sukella talvisen ruovikon rauhaan Viikissä ja suuntaa kohti Lammassaarta ja Kuusiluotoa. Kopistele tuulessa suhisevan kaislikon halki, mutkikkaita pitkospuita myöten ensin Lammassaareen. Maisemia kelpaa ihailla matkan varrella olevalta tähystyslavalta. Kohde on talvella parhaimmillaan pakkasten aikaan, sillä muutoin pitkokset voivat olla liian vetiset. Hyvä eväspaikka löytyy Kuusiluodon kallioilta. Onhan repussa istuinaluset jokaiselle, ja ehkä liukuritkin? Paikka on mainio lasten kanssa retkeilyyn, talven jäädyttämillä kallioilla voi laskea jäämäkeä väsyksiin asti.

Jäämäenlaskun riemua Kuusiluodolla. Kuva: Anna Toivonen. Lue Annan talvinen retkitarina täältä.

Teijo odottaa vain parin tunnin päässä

Teijon kansallispuiston luontoon voi jalkautua eri puolilta puistoa. Talvisella Teijolla voi kuunnella luonnon hiljaisuutta ja nauttia omasta rauhasta. Kopsuttele pitkoksia pitkin yli Punassuon, tulistele Kalasuntin maineikkaalla laavulla tai nouse metsien yläpuolelle vaikkapa Sahajärven korkeilla kallioilla. Jos lumi- ja jäätilanne sallivat, on Teijo mainio paikka myös hiihtämiseen ja lumikenkäilyyn. Tai ehkä kokeiletkin onneasi madepilkillä? Teijo-sivultamme huomaat, mitä kaikkea tästä pikku kansallispuistosta löytyy!

Teijo on mieletön talvikohde. Kuva: Caj Koskinen. Lue Cajn kertomus Teijolta täältä.

Oletko nähnyt Nuuksion toiset kasvot?

Ah, vanha kunnon Nuuksio! Monelle jo tuttuakin tutumpi kohde, mutta senkin voi kokea aivan uudella tavalla. Oletko koskaan ollut liikkeellä talvisateella, aamu-usvan aikaan tai tähtikirkkaana yönä? Kun vehreys ja sininen taivas ovat tiessään, on helppo huomata luonnosta uusia yksityiskohtia. Mörkömäiset juurakot, suloiset käävät, syvänvihreät sammalet ja ilmassa leijuva kostean, hapekkaan metsämaan tuoksu vievät ajatukset kauas arjesta. Tutustu Nuuksio-sivuumme ja lue, mitä kautta puistoon kannattaa saapua välttääksesi ruuhkat.

Liesjärvelle pääset myös bussilla

Liesjärven kansallispuisto Tammelassa ja Somerolla sijaitsee siitä mukavalla paikalla, että aivan puiston kylkeen kulkee useasti päivässä pikavuoro valtatie 2:lla. Kyynäräntien pysäkiltä on vain 1,5 kilometrin matka kansallispuiston pääkohteelle, kilometrin pitkälle Kyynäränharjulle. Metsien ja järvien valtakuntaa oleva Liesjärvi on talven rauhassa mieltä hiljentävä päiväretken tai vaikka viikonloppuretken kohde, ja lumitilanteen salliessa on puisto maastohiihtäjän taivas. Tutustu Liesjärven kansallispuistoon ja sen kohteisiin tarkemmin tästä.

Rospuuton rauhaa Liesjärvellä joulukuussa. Kuva: Caj Koskinen. Lue Cajn juttu ”Itsenäisyyspäivää viettämässä Liesjärvellä” tästä.

Lisää vinkkejä talviretkeilyyn löydät Go Expo Winter -messuilta, Tule uuteen aktiivisen talviharrastamisen tapahtumaan! Go Expo Winter Messukeskuksessa 3.–5.11. Osta liput tästä. Artikkeli on tehty yhteistyössä Messukeskuksen kanssa.

Jutun artikkelikuva Liesjärveltä: Caj Koskinen.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.