Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto – suota, lintuja ja pohjoismaiden suurimpiin kuuluva lintutorni

Kyllä, nyt se kevät tuntuu todelta. Ilmassa tuoksuu märkä ja sulava maa. Siihen sekoittuu häivähdys savua palavasta nuotiosta. Aurinko lämmittää mukavasti, muuttolinnut ovat palaamassa Pohjolaan. Puurijärvi on niille tärkeä pesimis- ja levähdyspaikka.

Puurijärvi-Isosuo - Joutsen saapui Puurijärvelle

Puurijärvi-Isosuo – joutsen saapui Puurijärvelle

Päämme yli saapuu jatkuvasti joutsenia pareittain etelästä liittyäkseen muiden seuraan. Lintujen iloiset huudot ja äänet ovat toisinaan korvia huumaavia. Myös yleensä kovin rauhalliset lintubongarit vaikuttavat juuri nyt olevan kuin lauma sokerihumalassa kikattavia pikkutyttöjä. Torneissa olevien lintubongarien ilo ja riemu tartuu retkeilijään, siltä ei pysty välttymään.

Puurijärvi-Isosuo - Isosuo ja kirjoittaja

Puurijärvi-Isosuo – Isosuo ja kirjoittaja

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on, kuten muutkin kansallispuistot, hyvin poikkeuksellinen ja tärkeä helmi Suomen luonnossa. Asutusta alueella on ollut jo 1500-1200 ennen ajanlaskun alkua, ja kyläyhteisöt puiston ympärillä ovat syntyneet jo 1200-luvulla.

Alue on vanhaa rehevää merenpohjaa joka on alkanut soistua maanpinnan noustessa. Vanha kansa uskoi, että meri kuivui. Kansallispuiston keskellä oleva matala Puurijärvi oli jo vaarassa rehevöityä umpeen, mutta kunnostus- ja padotustyöt ovat auttaneet pitämään veden järvessä.

Puurijärvi-Isosuo - Linnut Puurijärvellä

Puurijärvi-Isosuo – Linnut Puurijärvellä

Vaikka Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on melko pieni, sen rehevät kosteikot ja suoalueet puiston ympärillä tekevät paikasta eurooppalaisittainkin tärkeän lintukohteen. Retkeilijälle tämä on parhaimmillaan päiväkohteena, ja linnuista kiinnostuneille tämä tarjoaa paljon nähtävää. Telttailu- ja nuotioalueita löytyy yksi. Lintutorneja sekä luontolavoja pienen kansallispuiston alueella on yhteensä viisi. Näistä suurin on pohjoismaiden suurimpiin kuuluva Kärjenkallion lintutorni.

Puurijärvi-Isosuo - Kärjenkallion lintutorni

Puurijärvi-Isosuo – Kärjenkallion lintutorni
Kirjoittaja tornin portaiden alkupäässä.

Kärjenkallion lintutorni on pienen rehevöityneen järven rannalla rakennelmana suorastaan kolossaalinen. Torni on 18-19 metriä korkea, ja suurin sallittu nuppiluku kerralla tornissa on 50 henkeä. Tämä bussilastillisen retkeilijöitä vetävä torni saa kauan kadoksissa olleen pojan viikarin heräämään retkeilijän pään sisällä. Hymy nousee korviin, ja ylös on päästävä nopeasti. Näkymät ovat upeat. Koko järvi kaikkine lintuineen näkyy vaivatta pienilläkin kiikareilla. Kirjoittaja ei lintubongarina ole mitenkään ansioitunut, paremminkin päinvastoin, mutta tästä huolimatta käy pian selväksi, että lajikirjo järvellä on varsin laaja. Kevään ensimmäiset kurjet havaittiin myös tällä reissulla tornissa.

Kärjenkallion pysäköintipaikalta lähtee noin 400 metriä pitkä esteetön reitti Kärjenkallion lintulavalle. Reitti on hyvin hoidettu ja varsin helppokulkuinen vaikka pyörätuolilla tai lastenrattailla. Lintulavan näkymät ovat varsin komeat, eikä havaintojen tekeminen tai luonnosta nauttiminen ole kiinni korkeaan torniin kiipeämisestä.

Kärjenkallion esteetön lintulava

Kärjenkallion esteetön lintulava

Samalta paikalta löytyvät myös kattavat opastaulut, joissa esitellään Puurijärven eläinlajien kirjoa. Muut retkeilijöiden riemuksi pystytetyt tornit löytyvät Isosuolta, Mutilahdelta, sekä Ahvenukselta.

Puurijärvi-Isosuo - Ahvenuksen lintutorni

Puurijärvi-Isosuo – Ahvenuksen lintutorni

Mutilahden pysäköintialueen vierestä alkaa Isosuon kahden kilometrin pituinen luontopolku. Polun pitkospuut ovat hyvässä kunnossa, vaikka ympäristö on niille ankara. Polun varrella on useita pieniä kuvitettuja tauluja, jotka kertovat suon elämästä.

Puurijärvi-Isosuo - Isosuon luontopolku

Puurijärvi-Isosuo – Isosuon luontopolku

Luontopolulla retkeilijä kohtaa pienen haarapolun, joka johtaa Isosuon turvesuulille. Turvesuulin sisälle on kerätty tietoa suon historiasta ja geologiata kertovia opastauluja. Yksi tauluista kuvailee, kuinka märkää turvetta on nostettu suosta kuivumaan eläinten kuivikkeeksi. Hikikarpalot nousevat retkeilijän otsalle pelkästään ajattelemalla työn raskautta.

Puurijärvi-Isosuo - Isosuon turvesuuli

Puurijärvi-Isosuo – Isosuon turvesuuli

Luontopolku jatkuu Isosuon lintutornille, josta avautuvat hienot maisemat laajalle suoalueelle. Maisema on karu ja alkukantainen. Se suorastaan pysäyttää retkeilijän. Juuri tälläisistä näkymistä kirjoittaja erityisesti pitää.

Puurijärvi-Isosuo - Isosuo

Puurijärvi-Isosuo – Isosuo

Lintutorni on erinomainen paikka pitää taukoa, juoda termarikahvit ja mussuttaa evässämpylöitä. Pitkospuut jatkuvat tornilta yhtä helppokulkuisina ja maisemarikkaina palaten luontopolun alkupisteeseen.

Puurijärvi-Isosuo - Isosuon lintutorni

Puurijärvi-Isosuo – Isosuon lintutorni

Mutilahdelta, Puurijärven eteläpäästä, löytyy myös yksi jykevä lintutorni. Lintutornilta johtaa tylsähkö soratie parin kilometrin päässä olevalle Ala-Kauvatsanjoen telttailu- ja tulentekopaikalle.

Puurijärvi-Isosuo - Ala-kauvatsanjoen telttailu- ja tulentekopaikka

Puurijärvi-Isosuo – Ala-kauvatsanjoen telttailu- ja tulentekopaikka

Telttailualue on siisti ja asiallinen. Nuotiorinki on hieman primitiivinen, mutta toimiva kuitenkin. Halkoja löytyy melkoinen läjä tien toisella puolella olevasta liiteristä, ja puucee on myös moitteeton. Alkukesällä myös nuotiopaikan vieressä oleva laituri lasketaan veteen, joten retkeilijällä on mahdollisuus myös aamu- tai iltauinnille. Virtaavassa joessa veden lämpötila tuskin nousee korkealle, mutta vaikutus on varmasti virkistävä.

Tämä kansallispuisto on parhaimmillaan päiväretkikohteena, mutta mikäli joku haluaa päästä kuvaamaan suomaisemia tai lintuja erikoisiin aikoihin, on yöpyminen parempi vaihtoehto kuin väsyneenä ajaminen.

Moottoripyörällä liikkuvien retkeilijöiden kannattaa tsekata lähistöllä sijaitseva kauvatsalainen huoltoasema, joka paikkana on vähintäänkin persoonallinen. Viininystäviä hemmotellaan Karhiniementien varressa sijaitsevalla marja- ja viinitilalla. Karhiniemestä löytyy lisäksi jo Retkipaikka-sivustolla esitelty Huittisten Ripovuori.

Lisätietoa kansallispuistosta Metsähallituksen viralliselta sivulta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6801628  E 261889

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.