Pielpajärven erämaakirkko, Inari

Yksi Pohjois-Lapin vanhimmista rakennuksista löytyy Inarin kunnasta ja se on Pielpajärven erämaakirkko. Pielpajärvi on pari kilometriä Inarin nykyisestä kylästä koilliseen, mutta vielä 1700- ja 1800-luvulla se oli inarilaisten keskupaikka, jonne kokoonnuttiin markkinoille, mutta samalla kuulemaan kiertäviä saarnaajia sekä hoitamaan kirkollisia toimituksia.

pielpan kirkko (1)

Nykyinen punertava puukirkko on jo toinen, joka seisoo samalla paikalla. Vuonna 1646 rakennettu kirkko on hävinnyt täydellisesti, samoin kuin ennen paikalla ollut talvikylä. Kirkon edustalla olevalla kentällä on kumminkin näkyvissä vanhojen rakennuksien perustukset, ja paikanpäältä löytyvistä tauluista saa paljon tietoa alueen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä.

Kirkko on lailla rauhoitettu muinaisjäännös, joka on jäänyt pois aktiivisesta käytöstä vuonna 1888 kun uusi kirkko valmistui kylälle. Uudelleen käyttöön se otettiin sotien jälkeen, kun kylällä olleet rakennukset tuhoutuivat Lapin sodassa. Pielpajärven kirkko säilyi tuholta sen ollessa syrjässä asutuskeskuksesta.

Lisää tietoa Pielpajärven kirkosta ja alueen historiasta löytyy Inarin seurakunnan sivuilta.

Kesäreitti Pielpajärven kirkolle lähtee parkkipaikalta, jonne löytyy opasteet Inarin kylältä. Tie Sarviniementien parkkipaikalle lähtee saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan takaa, ja sinne on matkaa noin kolme kilometriä. Polku on helppokulkuista ja hyvin merkitty punaisilla puutolpilla. Viiden kilometrin mittaisella polulla maasto vaihtelee kosteikoista kivikkoon ja hankalimpia paikkoja on helpotettu pitkospuilla.

pielpan kirkko (3)

Kirkko ja sitä ympäröivä niitty avautuvat huoltokämpän jälkeen kulkijalle yllättäen. Tuumasipa kerran yksi matkaseuralainen huoltokämpän nähdessään, että kovin on pieni se kirkko.

Pidemmälle kun kävelee, niin kohteesta ei voi erehtyä. Kirkko on avoinna ympäri vuoden. Arvokkaan ja historiallisesti tärkeään rakennukseen on kumminkin pyydetty harkitsemaan vierailuja erityisesti talvisin, kun jalkineiden mukana kantautuu lunta sisälle rakennukseen. Ristin muotoisessa kirkossa järjestetään edelleen, tosin harvakseltaan, tilaisuuksia. Kesäisin Pielpajärvi on suosittu hääpaikka, jonne häävieraat tuodaan suuren maailma tyyliin joko veneellä tai lentokoneella. Inarin seurakunta järjestää perinteisesti pari kertaa vuodessa, yleensä pääsiäisenä ja juhannuksena, jumalanpalveluksen kirkossa.

Vaihtoehtoisia kulkutapoja Pielpajärvelle on kesäaikaan muutama. Kävely onnistuu mennessä ja tullessa samaa reittiä, mutta matkan voi taittaa myös katamaraanilla, joka risteilee Inarilla. Laiva pysähtyy pyydettäessä Pielpavuonossa, josta kirkolle on parin kilometrin kävelymatka. Veneaikataulut löytyvät täältä.

Talvisin reitti on helpompi tehdä rengasreittinä, sillä latu kulkee Inarinjärveä pitkin.

Kesäaikaan kirkon kentän runsas lajikirjo näkyy värien loistona. Se niitetään kesäisin talkoovoimin, mutta alkukesästä kullerot, niittyleinikit ja kurjenpolvet luovat kirkon ympäristöstä tunnelmallisen. Kirkon rannassa on päivätupa sekä nuotiopaikka. Kämpän vieraskirjaan ei kerry yhtä tiuhaan merkintöjä kuin kirkontornissa sijaitsevaan kirkon vieraskirjaan. Monet tuntuvatkin vain käväisevän kirkolla, harvempi pysähtyy pitemmäksi aikaa syömään eväitä ja tulistelemaan rantaan.

Pielpajärven erämaakirkko on sopiva päiväkohde monenlaiselle kulkijalle, ja varmasti vierailemisen arvoinen. Helppokulkuisen maaston ansiosta erityisempiä varusteita retkelle ei tarvitse, matka taittuu helposti vaikka tennareissa.

Istuessa kirkon penkissä voi kuvitella, kuinka talvisena pakkaspäivänä papin saarnaa kuunnellessa on kirkkoväestä huokuva lämpö alkanut uuvuttaa pirteimmänkin seurakuntalaisen. Väki on selvästi ollut parisataa vuotta sitten lyhyempää ja suoraselkäisempää, sillä penkeissä istuessa polvet ottavat kiinni seuraavaan riviin ja penkissä ei istuta miten sattuu. Kirkolla käy helposti vaikka iltareissun ihastelemassa, viiden kilometrin matka on todellakin vaivan arvoinen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7648850 E 504642

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.