Näe Molnvikenin lampi ja Knypälbackan kivikko: tällainen on Holmin vaellusreitti Luodossa

➡️ 8,5/12,5 km
? 3-4 tuntia
? 2 tulipaikkaa
? Sijainti kartalla
⚫⚫⚪ Keskivaikea reitti

Kokkolan ja Pietarsaaren välissä sijaitsevasta Larsmosta eli Luodon kunnasta löytyy kiinnostava ja monenlaisille retkeilijöille sopiva vaellusreitti, joka kannattaa saapua kulkemaan vaikka matkankin päästä. Tämä Holmin vaellusreittinä tunnettu kierros on reittivalinnoista riippuen 8,5 tai 12,5 kilometriä pitkä. Se on helposti saavutettavissa Kokkolan ja Pietarsaaren väliseltä Rantatieltä (749), kun jättää auton aivan tien vieressä sijaitsevan Larsmon koulun pihalle.

Reitti kannattaa kiertää vastapäivään, sillä heti tienylityksen jälkeen löytyy opastaulu, josta voi napata kännykkään valokuvan, mikäli viereisestä postilaatikosta ei löydy valmiiksi tulostettuja karttoja. Infotaulun jälkeen kuljetaan pieni pätkä kallioisessa maastossa, ja ylitetään kaunis niittyaukea. Melkein heti sukelletaan tiheään ja jännittävään kuusikkoon, josta matka jatkuu välillä korkealla kallioiden päällä tai metsäpoluilla kulkien.

Monipuoliselta reitiltä löytyy kalliota, tunnelmallisia metsäpätkiä, järvimaisemaa, hienoja kivikkoja ja aukeita paikkoja. Larsmon koulun ja Molnvikenin lammen välissä sijaitsee vaikuttava Knypälbackan kivikko, jossa riittää ihmeteltävää. Molnvikenin lammella voi pysähtyä syömään eväitä hyvällä tulipaikalla, josta löytyy kaikki tarpeellinen siistejä huussitiloja myöten.

Mikäli jalat alkavat painaa, voi hieman lammen jälkeen oikaista kohti Rantatietä ja kiertää lyhyemmän, 8,5 kilometriä pitkän reitin. Pidemmän matkan kulkijat jatkavat vielä pohjoiseen hienoille kallioalueille. Koko Holmin vaellusreitti on pituudeltaan 12,5 kilometriä.

Vaellusreitti ylittää Rantatien kahdessa kohdassa. Läntisellä puolella on metsätiepätkiä ja pururataa, kun itäinen puoli on enemmän luonnontilainen ja kulkee vaihtelevissa metsämaisemissa. Holmin vaellusreitti on pääosin erittäin helppokulkuista, ja kaikkiin ylityspaikkoihin on rakennettu tukevat siltarakenteet tai pitkokset. Märällä kelillä kallioilla voi kuitenkin olla liukasta.

Reitille kannattaa lähteä koko perheen voimin retkeilemään ja etsimään vaikkapa geokätköjä, joita löytyy reitin varrelta runsaasti. Alue sopii hyvin myös maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun. Reitin idänpuolinen osuus on kuljettavissa myös talvisin vaikkapa lumikengillä. Rantatien länsipuolella kulkee latuja.

Larsmo.fi – vaellusreiti, luontopolut ja pyöräilyreitit

Sijainti: N=7077156.490, E=290372.079(ETRS-TM35FIN)