Muumien kanssa Selkämeren kansallispuistossa: Sälttöö, Merikarvia

Makoisat unet voi nukkua myös puissa roikkuen, kun majoitteena on siihen tarkoitettu Tentsile-teltta. Saimme perheen kanssa mahdollisuuden testata Tentsilea, joka siis kiinnitetään kolmen vahvan puun väliin kuormaliinoilla.

Kukaan meistä ei ollut moisessa majoitteessa ennen nukkunut. Hieman epäilin etukäteen, miten lapset ”puissa nukkumiseen” sopeutuisivat, ja mahtaisiko uni illalla tulla. Retkikohteeksi valikoitui Selkämeren kansallispuiston ainoa mantereen puolella sijaitseva tulipaikka Merikarvian Sälttöössä.

Parkkipaikalta löytyy opastustaulu Selkämeren kansallispuistosta.

Parkkipaikalta löytyy opastustaulu Selkämeren kansallispuistosta.

Meren läheisyydessä olevalle tulipaikalle ja laavulle on helppo löytää hyvien opasteiden johdosta, ja parkkipaikaltakin on kävelymatkaa vain noin 400 metriä. Olimme varautuneet viileisiin ja tuulisiin syyskeleihin kahdella rinkalla ja useammalla nyssykällä, jotka olivat täynnä lämmintä vaatetta aina talvihaalareista alkaen.

Kun retkipaikka on lähellä parkkipaikkaa, tulee monesti pakattua vähän enemmän vaatetta ja painavampia ruokatarvikkeita. Onneksi polku oli helppokulkuista ja lapsetkin pystyivät jo auttamaan hieman tavaroiden kantamisessa.

Nautimme retkestä täydellisessä syyskelissä.

Nautimme retkestä täydellisessä syyskelissä.

Vaikka aamu oli ollut pilvinen, niin laavulle päästyämme pilvet väistyivät taivaalta ja pääsimme nauttimaan meren tuoksusta aurinkoisessa syyskelissä. Kello alkoi olla jo sen verran, että teimme heti tulet ja aloimme valmistaa ruokaa.

Olimme hankkineet uuden pannun, jolla ruokaa pystyisi kätevästi paistamaan nuotiolla, eikä aina tarvitsisi turvautua vain makkaran syömiseen. Sekin kyllä maistuu välillä, mutta tänä vuonna retkipäiviä on kertynyt jo niin paljon, että kaipaan vaihtelua retkiruokaan. Valmistimme pannulla palvikinkku-juurespaistosta, joka tosin ei ollut aivan tyttöjen makuun. Niinpä lapset ravitsivat itsensä paistamalla tikun päässä nakkeja, eikä heillä kyllästymisestä näyttänyt olevan tietoakaan.

salttoo-9

Iltapäivä kului mukavasti tutustuen merenrannalta näkyviin maisemiin, ja tytöt rakentelivat useampiakin majoja lähiympäristöön. Olin parisen viikkoa sitten itse käynyt Suomen Ladun Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssin, ja nappasimmekin kotoa mukaan muutaman muumipehmolelun. Huomasin lasten viihtyvän huomattavasti paremmin ja keksivän erilaista tekemistä, kun he saivat esitellä muumeille merta ja rantojen kivikoita. Muumipappahan on vanha merenkävijä ja Nuuskamuikkunen kokenut vaeltaja, joka nukkuu aina yönsä vihreässä teltassaan.

salttoo-28

Illaksi olimme suunnitelleet vielä täytettyjen patonkien tekemistä ja lettujen paistoa. Tätä ennen oli kuitenkin kasattava teltta ja löydettävä sopivat puut kiinnityksiä varten. Myöhemmin kyllä kuulin, että teltan olisi voinut laittaa maahankin, jos sopivia puita ei olisi ollut lähettyvillä. Aivan laavun läheisyydessä oli kuitenkin loistava tila teltalle, ja pystytys sujuikin yllättävän helposti.

salttoo-12

Teltta kiristetään liinojen avulla kolmen puun väliin.

Teltan katto nouseen pystyyn, kun kaksi kaarta asetetaan paikoilleen.

Teltan katto nouseen pystyyn, kun kaksi kaarta asetetaan paikoilleen. Telttaan pääsee kätevästi kipuamaan keskellä olevasta aukosta.

Tytöt olivat innoissaan ja makoilivat teltassa katsellen kohti yläpuolella huojuvia puita ja niiden syksyistä väriloistoa. Lämpimämmällä kelillä teltassa olisi voinut nukkua ilman sadesuojaakin ja nauttia näköaloista. Yöksi kuitenkin oli luvassa lähes pakkasasteita, joten kiinnitimme myös sadesuojan, joka pitäisi lämmön hieman paremmin teltassa. Maasta tuleva kylmyys ja kosteus eivät pääse tällaisessa teltassa viilentämään nukkujaa, koska teltta roikkuu ilmassa eikä ole kosketuksissa maahan.

Telttaelämää parhaimmillaan!

Telttaelämää parhaimmillaan!

Iltapalojen jälkeen vaihdoimme lämpimät kerrastot ja fleece-haalarit tytöille yöksi, pipot päähän ja ohuet sormikkaat käteen. Emme tainneet päästä iltasadussa vielä loppuun, kun nuorempi tuhisi jo makuupussissaan ja raitis syysilma oli tainnut viedä voimat vanhemmastakin tytöstä.

Itse heräilin yöllä muutamaan kertaan, mutta muu porukka tuntui vetävän sikeitä ihan aamuun asti. Tätä majoitusta pitää kyllä ehdottomasti testata toistekin, sen verran mielenkiintoinen kapistus.

Ilta laskeutuu Selkämerelle.

Ilta laskeutuu Selkämerelle.

Mielestäni retkellä yksi tärkeimmistä asioista on hyvät eväät, ja siksi aamu lähti tälläkin kertaa liikkeelle kanamunilla ja pekonilla. Ritilällä lämmitimme leipiä ja kaasukeittimellä kiehui kaakaovesi.

Majojen rakentelu jatkui lapsilla aina siihen asti että saimme teltan purettua, rinkat pakattua ja paikat siistiin kuntoon seuraavia retkeilijöitä varten. Vanhempi tytär löysi vielä geokätkönkin laavun läheisyydestä ja tuumasi, että tänne on tultava pian uudestaan, koska hieno majakin oli juuri saatu valmiiksi.

Salttöön laavulta löytyy myös puuvaja ja puucee.

Sälttöön laavun pihapiirissä on myös puuvaja ja puucee.

Sälttöön laavu on loistava päiväretkikohde perheille, koska se on keskellä luontoa ja sinne pääsee parkkipaikalta myös lastenvaunuilla. Sen verran jäi vielä lapsille telttailuintoa, että lasten huoneeseen laitettiin kotona teltta pystyyn ja siellä he ovat nyt viikon verran nukkuneet.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6861713, E 208938.

Lisätietoa Tentsilestä voit lukea Retkipaikan tuotetestistä.

Voit vuokrata Tentsile Stingray -majoitteen käyttöösi, klikkaa tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.