Lumi- ja jäämuodostelmia Perämeren rannikolla

Meri on jäässä ja jään päällä on lunta. Ei kuulosta kovin jännittävältä – vähän niinkuin yrittäisi hehkuttaa valkoisen biljardipallon ulkoista kiinnostavuutta. Mutta sopivissa olosuhteissa on toisin. Helmikuun lopulla 2013 vallinneet sääolosuhteet – suojasää, hetkellinen voimakas vesisade ja sitä seurannut kova tuuli – tuottivat kuitenkin kiehtovia muodostelmia, joita olin tilaisuudessa ihailla ja kuvata. Nämä havainnot tein Oulun pohjoispuolella, Virpiniemessä, mutta sopivissa olosuhteissa samanlaisia – ja hienompiakin – muodostelmia voi havaita missä vain.

Suojasään aikaan jäälle suksilla tehty latu on muuttunut negatiiviksi: suksien tiivistämä lumi on jäänyt kohokuvioksi, kun tuuli on puhaltanut tiivistymättömän lumen ympäriltä pois.

Hiljattain vallinneen etelätuulen jäälle nostama vesi on sekin luonut omat muodostelmansa, jotka tuuli on siivonnut hauskan näköisiksi.

Kirkas, mutta helmikuussa vielä melko matalalta paistava aurinko loi mahtavat kontrastit, jotka korostivat lumen pinnanmuotoja.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 65.13314358 E 25.22635611

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.