Löytyykö metsästä syötävää? Villiyrtteihin tutustumista Nuuksion pohjoisella portilla

Täytynee heti alkuun myöntää, että meikä on yleensä se ihminen, joka retkelle lähtiessä pakkaa rinkkaan sen kummempia pohtimatta niitä aina samanmakuisia ”lisää vain vesi” -pussiruokia ja selviytyy kunnialla niillä viikon. Kotonakin ruuanlaittotaidoissa on petrattavaa, ja luonnonyrttien kerääminen on käynyt mielessä lähinnä kuvitellessa selviytymistaistelua erämaassa totaalisen eksymisen seurauksena.

Siitä huolimatta pieni kiinnostus oppia lisää Suomen luonnonantimista ja päästä hyödyntämään ihan jo kodin takana olevan metsän antimia on itänyt jossain syvällä sydämessä jo tovin, ja näillä eväillä suuntasin nyt vihdoin toukokuun alkupuolella perehtymään asiaan Nuuksion Pohjoiselle Portille, jossa Retkipaikankin kirjoittajana, mutta ennen kaikkea ihan huikean inspiroivana retkeilijänä ja eräoppaana tunnettu Minna Jakosuo piti kurssia villiyrttien käytöstä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Aloitimme päivän käymällä läpi perusasioita villiyrttien käytöön liittyen, ja jo tässä vaiheessa meikä oli ihan pyörällä päästään. Vaikka jokamiehenoikeudet ja metsässä liikkuminen ovat monilta osin tuttuja asioita, tarjosi päivä runsaasti uutta oppia ja antoi hyvän pohjan sille, mikä on ok ja mikä ei.

Erityisesti mieleen pääasioina jäi se, että luonnonvaraisia, rauhoittamattomia villiyrttejä saa metsästä kohtuudella kerätä omaan käyttöön, mutta puuvartisten kasvien nyhtäminen (eli esimerkiksi kuusenkerkkien ja katajan vuosikasvujen kerääminen) ei jokamiehenoikeuksiin kuulu, eli siihen vaaditaan aina metsänomistajan lupa. Lisäksi kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla kaikki kasvit on syytä jättää kasvamaan omaan rauhaansa, vaikka marjastaminen ja sienestäminen olisikin kyseisessä paikassa sallittua. Mekin seikkailimme nyt Nuuksion rajojen ulkopuolella, sillä Nuuksion Pohjoiselta Portilta on itse puistoon vielä hieman kävelymatkaa.

Terve järki on syytä pitää mukana reissussa ja poimia kasvit niin, että ympäristölle ei aiheudu haittaa ja maastoon ei jää poimimisesta isompia jälkiä. Jos meinaa tehdä villiyrteillä bisnestä, lupa-asiat kannattaa myös selvitellä tarkemmin, koska villiyrttejä ei saa kaupitella ihan miten haluaa.

Kun realiteetit sen suhteen, miten ja mistä villiyrttejä saa poimia, oli käyty yhdessä läpi, oli aika perehtyä kasvien tunnistamiseen. Minna esitteli useammankin hyvän kirjan, joiden avulla pääsee alkuun kasvien tunnistamisessa, ja muistutteli siitä, että kuten sienimetsälläkin, myös villiyrttejä kerätessä on syytä poimia vain ja ainoastaan kasveja, jotka varmuudella tunnistaa. Sillä jopa suomalaisesta metsästä löytyy kasveja, joilla varmuudella saa pään sekaisin ja maksan ja munuaiset poksumaan tai vähintäänkin kunnon vatsakivut aikaan.

Kovasti pohdittiin myös sitä, onko fiksua yrittää opetella heti kaikkia maailman yrttejä, vai olisiko kenties fiksumpaa opetella ensin yksi tai muutama kasvi kunnolla ja treenata useampi erilainen resepti ja käyttötapa sille kasville, ja siirtyä sitten seuraavan kasvin ja sen erilaisten käyttötarkoituksien opetteluun.

Seuraavaksi suunnattiinkin sitten metsään katsomaan, mistä kasveja löytyy käytännössä. Kiertelyn lomassa pohdiskeltiin muun muassa yrttien lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, ja Minna muistutteli siitä, että jos on perussairauksia tai lääkityksiä, on syytä tsekkailla lääkärin kanssa, mitä yrttejä ja millaisia määriä on ok syödä. Joillain yrteillä ja lääkeaineilla on meinaan yllättäviäkin yhteisvaikutuksia, ja osa yrteistä saattaa esimerkiksi vähentää tai vahvistaa lääkkeiden tehoa.

Opimme myös paljon siitä, millaisissa paikoissa mikäkin kasvi yleensä viihtyy ja toisaalta siitä, milloin minkäkin kasvin paras sesonki on. Toki vuodet eivät ole veljiä keskenään, joten paras keino selvittää, onko voikukka nupullaan tai nokkonen sopivan nuori on, lähteä itse metsään tai vaikka omalle takapihalle tutkimaan asiaa!

Kun yrtit saatiin kerättyä, oli aika siirtyä kurssin parhaaseen osioon, eli tottakai ruuanlaittoon ja maisteluun! Aloitimme ruokailun ja nautiskelun Minnan jo kotona leipomalla, vuohenputkella höystetyllä leivällä sekä vuohenputkilevitteellä. Tässä onkin loistovinkki aloittelijoille, jotka eivät kaipaa alkuun turhan monimutkaisia reseptejä: moni villiyrtti, kuten vaikkapa tuo vuohenputki tai esimerkiksi nokkonen, sopii loistavasti leipätaikinaa maustamaan!

Leivän kyljessä hörpittiin pari kuppia teetä itsepoimituista yrteistä. Pääruuaksi maustettiin pastakastike nokkosella ja vuohenputkilla, joita tässä yhteydessä käytettiin ryöpättynä samaan tapaan kuin itse ainakin kotona käytän pinaattia. Lisäksi paistettiin päälle runsaassa voissa vähän voikukan nuppuja, ja jälkkäriksi meille tarjoiltiin leipäjuustoa kera Minnan jo aiemmin tekemän voikukkahillon ja kuusenkerkkäsiirapin. Loppuun vielä pakurikahvit (vinkki numero tuhat: pakurien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli jos niitä haluaa kerätä, on taas syytä kysyä maanomistajan lupa!) ja takana oli melkolailla täydellinen päivä!

Kurssi antoi kyllä kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti loistavat eväät villiyrttien maailmaan, ja meikäkin uskaltautuu nyt ainakin nokkosia, voikukan nuppuja ja vuohenputkia keräämään! Ja hei, jos villiyrttiasiat kiinnostavat suakin, Minnan yrityksen kotisivut löytyvät täältä ja kurssimahdollisuuksia täältä. Toki paljon tietoa aiheesta löytyy myös internetistä esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta, ja esimerkiksi Retkipaikan retkiruokasivuilta löytyy vaikka mitä herkkuvinkkejä! Ja vannon, että jos minäkin opin tunnistamaan jo vaikka kuinka monta kasvia, pystyy kuka tahansa muukin siihen, joten eikun rohkeasti metsään ja kokeilemaan uusia makuja!

1 reply
  1. perussienestäjä
    perussienestäjä says:

    Esimerkiksi e-pilleritkin on lääkkeitä, joiden teho voi heiketä erilaisten rohtojen takia. Kannattaa olla varovainen niiden kasvien kanssa. Mäkikuisma oli ainakin huono ja valkosipulistakin (!) varoiteltiin yhdellä nettisivulla

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.