Lehmijärven lohkare, Lohja

Pitkään oli mieltäni vaivannut kartalla näkynyt vihreä rauhoituksesta kertova teksti Lehmijärven kylästä löytyvän lohkaresymbolin vieressä. Koska paikalle ei ollut edes mikään kohtuuton matka, piti asiasta lähteä ottamaan selvää eräänä loppusyksyisenä päivänä. Mitäpä ei ihminen tekisi uteliaisuuttaan.

Niinpä löysin itseni taas kerran kurvailemassa hiekkateillä, jotka muuttuivat pieniemmiksi ja pienemmiksi risteys toisensa jälkeen. Erityisen jännittävä oli navigaattorin ehdottama oikotie, joka yllättäen oli kokonaisuudessaan ajokelpoinen. Yllätävä oli myöskin löydös hieman ennen kohteelle saapumista. Erään talon pihalla seistä töllötti helikopteri.

Kohta kopterin jälkeen oli aika pysäköidä auto. Kapeista teistä huolimatta onnistuin löytämään luiskantapaisen, jolle pirssin sai peruuteltua pois muiden tieltä. Siitä kelpasi jatkaa jalkaisin karttaan merkittyä polkua pitkin. Kävelyä oli reilut sata metriä. Mikäs sitä oli astella metsän reunaa pitkin.

lehmijärven lohkare (2)

Kohtapa edessäni oli itse etsinnän kohde: Lehmijärven lohkare. Melkoinen kivi se olikin. Mittaa sillä oli viidestä kymmeneen metriä per sivu ja korkeuttakin neljä-viisi. Kaiken hyvän lisäksi sen ali kulkee ryömittävissä oleva tunneli.

lehmijärven lohkare (4)

Jos tuo tunneli olisi yhtään suurempi, saattaisi sitä hyvinkin kutsua luolaksi. Ainakin lapsille siitä on riemua ja toki aikuinenkin pystyy siitä läpi ryömimään. Näin kerrotaan tehdynkin.

Aloitteen kiven rauhoittamisesta teki Lehmijärven kansakoulun opettaja Pekka Palkisto joskus 1960-luvun puolivälin paikkeilla. Samaan aikaan linjattiin Helsingin ja Turun välistä moottoritietä, joten rauhoitus palveli varmasti myös tätä puolta. Maanomistaja Jaakko Sihvonen tarttui ehdotukseen ja näin lohkare, joka itse asiassa sijaitsee 20 metriä Vaanilan kylän puolella, sai kartalle rauhoituksesta kertovan merkin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6687390 E 341261