Lehmijärven lohkare, Lohja

Pitkään oli mieltäni vaivannut kartalla näkynyt vihreä rauhoituksesta kertova teksti Lehmijärven kylästä löytyvän lohkaresymbolin vieressä. Koska paikalle ei ollut edes mikään kohtuuton matka, piti asiasta lähteä ottamaan selvää eräänä loppusyksyisenä päivänä. Mitäpä ei ihminen tekisi uteliaisuuttaan.

Niinpä löysin itseni taas kerran kurvailemassa hiekkateillä, jotka muuttuivat pieniemmiksi ja pienemmiksi risteys toisensa jälkeen. Erityisen jännittävä oli navigaattorin ehdottama oikotie, joka yllättäen oli kokonaisuudessaan ajokelpoinen. Yllätävä oli myöskin löydös hieman ennen kohteelle saapumista. Erään talon pihalla seistä töllötti helikopteri.

Kohta kopterin jälkeen oli aika pysäköidä auto. Kapeista teistä huolimatta onnistuin löytämään luiskantapaisen, jolle pirssin sai peruuteltua pois muiden tieltä. Siitä kelpasi jatkaa jalkaisin karttaan merkittyä polkua pitkin. Kävelyä oli reilut sata metriä. Mikäs sitä oli astella metsän reunaa pitkin.

lehmijärven lohkare (2)

Kohtapa edessäni oli itse etsinnän kohde: Lehmijärven lohkare. Melkoinen kivi se olikin. Mittaa sillä oli viidestä kymmeneen metriä per sivu ja korkeuttakin neljä-viisi. Kaiken hyvän lisäksi sen ali kulkee ryömittävissä oleva tunneli.

lehmijärven lohkare (4)

Jos tuo tunneli olisi yhtään suurempi, saattaisi sitä hyvinkin kutsua luolaksi. Ainakin lapsille siitä on riemua ja toki aikuinenkin pystyy siitä läpi ryömimään. Näin kerrotaan tehdynkin.

Aloitteen kiven rauhoittamisesta teki Lehmijärven kansakoulun opettaja Pekka Palkisto joskus 1960-luvun puolivälin paikkeilla. Samaan aikaan linjattiin Helsingin ja Turun välistä moottoritietä, joten rauhoitus palveli varmasti myös tätä puolta. Maanomistaja Jaakko Sihvonen tarttui ehdotukseen ja näin lohkare, joka itse asiassa sijaitsee 20 metriä Vaanilan kylän puolella, sai kartalle rauhoituksesta kertovan merkin.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6687390 E 341261

3 replies
 1. Pirjo Dahlbom
  Pirjo Dahlbom says:

  Tiedän toisen lohkareen mökkimme lähellä ei kovin kaukana tuosta paikasta, mutta mikä mahtaa olla kriteerinä rauhoitukselle noin yleensä? Onko koko vai joku muu geologiaan liittyvä?

  Vastaa
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Suojelukohde saattaa olla paikallisesti tai laajemmin merkittävä, sillä saattaa olla historiallista arvo tai maanomistaja on hakenut sitä suojeltavaksi. Veikkaisin että tässä lohkareen poikkeuksellisen suuri koko on ollut tekijä ja luultavasti paikkaan jotain historiallisia tarinoitakin liittyy. Onko tuo mökkinne lähellä oleva lohkare rauhoitettu?

   Vastaa
 2. Pirjo Dahlbom
  Pirjo Dahlbom says:

  En ole ainakaan huomannut. Kun sinne taas päästään niin teen havaintoja. Meidän tontillamme on lisäksi pari kolme hauskasti nököttävää lohkaretta, ovat kierineet jään muassa sitten Lohjanharjulta alaspäin. Tuo suurin on just naapurin rajalla.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.