Itähelsinkiläistä merenrantamaisemaa ja luontoelämyksiä – Uutelan luontopolulla

Uutela on yksi Helsingin parhaista ulkoilupuistoista. Meri ympäröi sitä kolmelta suunnalta ja sen luontoon kuuluukin esimerkiksi merenrantaniittyjä ja laguunilahtia. Uutelan luontopolkuun tutustuessa saa monenlaisia elämyksiä, yhtäällä tuntee olevansa Suomi-filmin maisemissa – toisaalla voi kulkea lähes luonnontilaisessa metsässä tai bongata rantakalliolta valtavia rahtilaivoja tai kauniita merilintuja.

Uutelan luontopolku Helsingissä
Päivämäärä: 26.6.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 161
Reitin pituus: 4 km
Kohokohdat: Rantamaisemat ja mielenkiintoinen luonto
Parkkipaikka: Urheilukalastajankuja. Suosittu paikka on usein täynnä, joten lähikaduilla lisää tilaa. Tänne voi kävellä myös Vuosaaren metroasemalta (reilu kilometri) tai bussipysäkiltä Solvikinkadulta. Paikka kartalla
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia.
Helppo reitti

Kesäkuisena perjantai-iltana saimme ystävän kanssa idean kävellä Uutelan luontopolku ympäri. Oli hellepäivä ja melkoisen lämmintä, joten Vuosaaren rannat olivat tosi suosittuja ja rannan tienoilla vilisi ihmisiä.

Ihmisvilinästä huolimatta auton sai melko lähelle parkkiin. Kävelimme Kahvila Kampelan (jota voi ilman muuta suositella tämän reitin yhteyteen taukopaikaksi) ohi Uutelaan ja etsimme reitin lähtöpaikan. Uutelantien laitaa käveltiin noin 500 metriä, kunnes luontopolun kyltti oli näkyvissä. Luontopolku-viitassa oli myös valkovihreä nauhatunnus, joka on luontopolun opasteena.

Lähtöpaikalla on infotaulu, jossa on myös reittikartta rastipisteineen. Reitti on kahdeksikon muotoinen ja lähtee opastaululta kohti lounasta.

Kahdeksikon ensimmäinen ympyrä on nimeltään ”Metsä- ja laidunmaisemia”. Alkumatka kuljetaan tiaismetsässä, kuten tätä kuusimetsää täällä kutsuttiin. 

Heti muutaman sadan metrin jälkeen oltiin polulla merenrannan lähellä. Vihreä tolppa kertoi meidän olevan kakkosrastilla, jonka nimi on ”Kivi vastaan jää, kumpi voittaa?”. Lisätietoa rasteista kannattaa lukea Helsingin nettisivuilta

Kävin nappaamassa kuvan merenrantakalliolla. Lähistöllä oli grillipaikka ja saimme nenäämme houkuttelevaa grilliruoan tuoksua. Meillä ei tällä kertaa ollut mukana muuta kuin vesipullot ja pari energiapatukkaa. Harmitti.

Pysyimme melko hyvin reitillä seuraamalla valkovihreitä nauhoja. Tässäkin risteyksessä merkintä näkyi vähän matkan päässä puhelintolpassa.

Pian ylitettiin viljelypalstaalue ja lähestyttiin jo Skatan tilaa Uutelan niemen keskellä. Hieman ennen ensimmäisen kierroksen loppua kuljetaan hiekkatiellä maalaismaisemassa, jossa on vanhan Suomi-filmin tuntua.  

Saavuttiin Särkkäniemen kierroksen alkuun. Täällä on Särkkäniemelle erillinen opastaulu. Kierroksen nimi on ”Kluuvijärviä ja rantaniittyjä”.

Särkkäniemessä tulee tutuksi fladat ja kluuvit eli matalat merenlahdet ja lammikot. Niemen eri laidoilla oli meneillään monenlaista actioniä: niemenkärjessä kuvattiin tv-ohjelmaa (ehkä) ja saimme myös seurata koskelolapsien uimaharjoituksia. Pidimme myös juomatauon rantakivellä. Hieno paikka.  

Kasvejakin ihmeteltiin. Rantatädyke tuli tutuksi.

Rantareittiä käveltiin jonkin aikaa. Rasti 13 on nimeltään ”Kuhinaa pinnan alla”. Tässä voi katsella, kun hauki väijyy pikkukaloja. Hmmm, siihen täytyy kyllä olla tosi tarkkasilmäinen!

Vielä on tarjolla korpimaisemaa ja jopa lyhyt pätkä pitkospuita. 

Sen jälkeen toinen kierros on lopussa ja edessä oli lyhyt siirtymä ensimmäisen kierroksen lähtöpisteeseen. Matkaa noin neljä kilometriä ja aikaa meni tunti ja vartti. Uutelassa näimme melkoisen määrän muitakin ulkoilijoita, luontopolulla olimme todennäköisesti ainoat kävelijät. 

Uutelan luontopolku sopii tosi hienosti kesäisen päivän kohteeksi, vieressä kun on useampikin mukava rantakahvila, grillauspaikka ja hieno hiekkaranta. Tai vaikkapa eväät mukaan ja menoksi – kallioilla riittää taukopaikkoja myös tämän reitin varrella!

Sijainti:  N=6675335.225, E=398295.133 (ETRS-TM35FIN)

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Helsingissä:
Longinojan luontopolku
Haltiavuoren luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *