Helsingin Kruunuvuoren hylätyt huvilat talviasussaan

Sunnuntaista on kehkeytynyt suosikkipäiväni. Silloin voi joko lorvia kotona hyvä kirjan ja kahvin parissa tai lähteä ystävän kanssa suomiretkelle Itä-Helsingin Laajasalon saarelle Kruunuvuoreen. Oppaanani ja kaakaonkaatajanani toimi ystäväni Laura, Retkipaikan tuorein bloggaaja, yksi mukavimmista suomiretkisiskoistani.

Tämä ote Kruunuvuori: Unohdettujen huviloiden tarina -teoksesta kertoo
hieman paikan historiasta:

”Kruunuvuoren alue kuului alun perin Uppbyn kartanoon, jonka maita vuokrattiin 1880-luvulta alkaen Helsingin säätyläisille huvilapalstoiksi. Kesänvietto huvilalla oli tuolloin tulossa muotiin ja alueelle rakennettiin useita huviloita. Vuonna 1912 tila myytiin saksalaissyntyiselle kauppaneuvokselle ja Saksan konsulille, Albert Goldbäck-Löwelle, joka nimesi sen Kissingeksi.

Toinen maailmansota kuitenkin mullisti leppoisan kesänvieton. Saksan hävittyä sodan Suomessa asuneiden saksalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle, myös Kissinge. Vuonna 1955 Neuvostoliitto myi Kruunuvuoren huvila-alueen vuorineuvos Aarne Aarniolle, joka kaavaili sinne kerrostaloja. Kun kaupunki ei myöntänytkään rakennuslupaa, huvilat jätettiin oman onnensa nojaan Aarnion Palkki Oy:n työntekijöiden kesäasunnoiksi.”

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-4

Kruunuvuoren-huvilat-8

Kruunuvuoren-huvilat-14

Kruunuvuoren-huvilat-13

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-45

Kruunuvuoren-huvilat-49

Kruunuvuoren-huvilat-42

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-39

Suurin osa huviloista on peräisin 1800-luvulta. Harmillista ja jopa surullista, että näin mielettömällä paikalla sijaitseva kyläyhteistö on päässyt rapistumaan lähes maan tasalle. Kuuleman mukaan paikkaa uhkaa purkutuomio jo tänä kesänä, joten hylätyillä huviloilla kannattaa käydä nyt, kun rakennukset ovat vielä, no, ainakin osittain pystyssä.

Sitä voi vain kuvitella, minkälainen eliitti täällä on asustellut, ja minkälaisia tarinoita nuo upeat mansardikattoiset huvilat ovat nähneet ja kuulleet.

Ja jos sulkee hetkeksi silmänsä, voi palata ajassa takaisin niihin samoihin hetkiin ja tunnelmiin. Voi kuulla naisten helisevän naurun, lasten riemun, puun hakkuun kun rantasaunaa lämmitettiin ja molskahduksen, kun joku pulahti meriveden hiomalta rantakallioilta alas kesäpäivää viilentävään veteen.

Kruunuvuoren-huvilat-15

Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kruunuvuoren-huvilat-23

Kruunuvuoren-huvilat-24

Kruunuvuoren-huvilat-38

Kruunuvuoren-huvilat-36

Kruunuvuoren-huvilat-37

Kruunuvuoren-huvilat-35

Kruunuvuoren-huvilat-29

Kruunuvuoren-huvilat-32

Kruunuvuoren-huvilat-59

Kruunuvuoren-huvilat-62

Kruunuvuoren-huvilat-53

Kruunuvuoren-huvilat-51

Kruunuvuoren-huvilat-56

Kuinka päästä paikan päälle? Ota julkinen Herttoniemeen ja 88 luvulla varustettu bussi Kaitalahteen. Sieltä kävelet tietä pitkin kohti luontopolkua, joka vie sinut hylätyille huviloille.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6672350 E 389930

Juttu on julkaistu aiemmin Kaukokaipuu matkablogissa.

8 replies
 1. Susanna
  Susanna says:

  Kävin ihastelemassa huviloita muutama vuosi sitten. Varmasti paljon on tapahtunut tässä välissä… Mieletön paikka, mutta surulliseen kuntoon ovat kauniit rakennukset päässeet.

  Vastaa
 2. Riitta Tuunanen
  Riitta Tuunanen says:

  Hienoja kuvia- taiteellisia otoksia, mutta eikö akennusten säilymiselle voi enää tehdä mitään? Kaavatilanne?

  Vastaa
 3. Eero Haapanen
  Eero Haapanen says:

  Näköjään noita on hajonnut ja hajotettu lisää 4 v takaiseen tilanteeseen verrattuna, jolloin olin siellä retkellä viimeksi. Myös about kunnossa olleet on nyt kummitustaloina. Ymmärtääkseni ne pari ok kuntoista oli tarkoitus säilyttää kaavassa (se huvila, jossa vanerilevyä ikkunoissa).

  Vastaa
 4. Jenna
  Jenna says:

  Tuonne jos matkaa niin kannattaa käydä myös matkan varrella sijaitsevalla Tullisaaren puistoalueella, jossa sijaitsee Aino Ackten huvila. Todella kauniita maisemia varsinkin kesäaikaan 🙂

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.