Etätyöretkeilyä saaristossa – lammasterapiaa, inspiraatiota ja luonnon upeita näytelmiä Vänön saarella

Keskellä korona-aikaa oli päästävä hetkeksi kotoa pois, sillä aivot olivat täysin tukossa. Lähdimme pitämään etätyöviikkoa puolisoni kanssa Vänön saarelle. Etätyöviikosta tulikin paljon enemmän kuin pelkästään työntäyteistä puurtamista!

Tuuli piiskasi ikkunaan vesirantuja, kun auto keikkui aalloilla yhteysaluksen kyydissä. Koko viikoksi oli luvattu epävakaista ja tuulista säätä. Eli juuri sellaista loppusyksyn tai alkutalven keliä, mitä saaristossa voi odottaakin. Tarkoitus oli pitää etätyöviikko Vänön saarella, sillä kaipasimme vaihtelua kotona työskentelyyn. Retkeily olisi tällä kertaa sivuosassa. Siksi säälläkään ei ollut väliä, vaikka ovathan myrskyt saaristossa varsin moniaistillisia ja kokemisen arvoisia.

Vänö Saaristomerellä on yksi niistä harvoista saarista koko Suomen rannikolla, johon pääsee maksuttomalla yhteysaluksella (aikataulut: lautta.net Hiittisten reittialue, M/S Stella) ympäri vuoden, ja josta vieläpä löytyy tähän aikaan vuodesta sisämajoitusta. Olimme varanneet saarelta mökin, joka sijaitsi aivan meren äärellä rantasaunan ja ulkohuussin vieressä. Kaiken ruuan olimme tuoneet mukanamme, sillä palvelut saarella rajoittuivat tähän aikaan vuodesta lähinnä siihen, mitä luonto keksii tarjota: hiljaisuutta, elämyksiä ja yllätyksiä, joita emme osanneet vielä kuvitellakaan saarelle saavuttuamme. Eli mitä parhain paikka keskittyä työntekoon, kun virikkeitä ei olisi liiaksi ja saarikin oli niin pieni, että sen retkeilisi muutamissa tunneissa päästä päähän!

Yhteysalus

Majoitumme mökkiimme ja lähdimme heti tekemään pientä ulkoilua saaren kärryteillä. Saarella laidunsi lammaskatraita. Lampaiden tuoksu, innokas määintä ja sormien upottaminen niiden pehmeään, lämpimään villaan veivät nopeasti ajatukset pois työasioista. Lampaiden rapsutus onkin mitä parhainta stressiterapiaa työn puurtajille, ja siitä tulisi ehdottomasti jokapäiväinen tapa täällä ollessa!

Vänön hellyyttävät lampaat

Aamuisin etätöiden teko alkoi kello 7.00, eikä siihen tarvittu edes herätyskelloa, vaikka pimeys vallitsikin herätessä maisemaa. Pimeys saarella onkin todellista, sillä katulamppuja tai muuta valosaasteen lähdettä ei juuri ole. Parhaimmillaan pimeys oli niinä muutamina kirkkaina tai puolikirkkaina öinä, kun vessareissulla jäi lumoutuneena tuijottamaan taivaankantta ja sen tuhansien tähtien loistetta. Linnunrata kaartui selvänä meren ylle ja katse sai levätä äärettömyydessä.

Mökki tähtitaivaan alla.

Työpäivistä muotoutui erilainen kuin kotona, sillä pienillä tauoilla tuli käytyä ulkona; milloin puhumassa työpuhelun, käymässä huussissa tai jopa meressä uimassa virkistämässä ajatuksia. Osa etäpalavereistakin oli hoidettava ulkona, sillä pienessä tuvassa yhtä aikaa puhuessa oli liikaa hälyä. Se oli kuitenkin pukeutumiskysymys. Mikäs siinä, samalla luontoa ihmetellessä! Luontotauoilla oli selvästi vaikutusta tehokkuuteen ja luovuuteen. Ikään kuin saariston tuulet olisivat puhaltaneet energiaa työskentelyyn!

Etäpalaverissa kuistilla.

Iltapäivällä käytettiin pari tuntia valoisaa aikaa tehden retkiä saaren jokaisen kolkkaan. Saarella kulkee kaksi luontopolkua. Toinen polku kiemurtelee saaren poikki sen pohjoisrannalle. Polun varren nähtävyyksiin kuuluuvat mm. viikinkimaja, pohjoisrannan komea kallioranta ja saaren viehättävät ryhmyrunkoiset lehtimetsät. Matkan varrelle sattuu myös erikoinen nähtävyys, sillä yhdessä koivussa polun varrella kasvaa Suomessa harvinainen misteli. Se erottuu vihreänä pallona nyt, kun lehdet ovat jo puusta pudonneet.

Vänön luontopolun misteli.

Toinen, helpompi reitti vie pienelle kappelille, jonne pääsee myös kurkistamaan sisään. Kappelilta polku jatkuu vielä katajien keskellä saaren hiekkarannalle. Vaikka lämpöasteita meressä ja ilmassa ei ollut edes kymmentä, ei uimatuokioita voinut vastustaa. Hiekkarannalta oli helppo jatkaa hetken aikaa omia polkuja rantaa pitkin saaren itärannan kallioille. 

Kappeli

Muuten saaren keskiosissa polkujen ulkopuolella oli paikoin hankala kulkea, sillä katajikot olivat läpipääsemättömiä. Saimme kuitenkin vinkin käydä saaren länsipäässä, jonne pääsi suhteellisen helposti, vaikka polkuja ei sinne kulkenutkaan. Sieltä avautuikin upeat näköalat auringonlaskun aikaan!

Auringonlaskun värikylläisyyttä.

Luonto tarjosi yllätyksiä jokaisena päivänä. Laskin saarelta käyntiaikaan loka–marraskuun vaihteessa vielä 26 erilaista kukkivaa luonnonkukkaa. Meri pitää ilman pitkään lämpimänä. Lintupuolella ilahduttivat harvinaisemmat muuttomatkoillaan saarella viivähtäneet hiiripöllö ja mustaleppälintu. Keväällä saarella oli vieraillut harjalintukin, mutta sitä ei sentään tällä kertaa näkynyt. Vaikka syksy oli jo pitkällä, saarella lymyili edelleen myös punarintoja, peukaloisia ja lehtokurppia. Upeita luonnonnäytelmiä tarjosivat merellä pauhaavat aallot ja tuulessa tanssivat rantalepät. Yhtenä iltana saimme kokea myös yllättävän ukkoskuuron ja pimeydessä välähtelivät salamat. Toisaalta aamut ja illat hehkuivat upean värikylläisinä muuten jo syksyn harmaamassa maisemassa.

Aamu-uinnille auringonnousun hempeissä väreissä.

Lähtöpäivänä meillä oli vapaapäivä. Koska sää suosi, päätimme tehdä jotain poikkeuksellista ja kokeilla frisbeegolfin peluuta, olihan saarelle rakennettu neljän korin ympärille kahdeksanväyläinen rata. Haastetta toivat ratoja ympäröivät tiheät katajapuskat, joihin ei todellakaan halunnut frisbeen lentävän. Saarelta olisi löytynyt myös muuta tekemistä. Kulttuuritalolta löytyy maksuttomia pelejä ja lukemista, mikäli sää olisi ollut erityisen kurja. Ja mikä parasta: tähän aikaan vuodesta ei juuri muita käyttäjiä ole!

Frisbeegolfia metsäradalla.

Etätyöviikosta oli yllättäen tullut retkeilyntäyteinen, sillä oli varsin helppoa yhdistää työnteko ja ulkoilu. Vaikka töitä tehtiin lopulta joka päivä reippaasti yli kahdeksan tuntia päivässä, saarella ulkoilu teki päivistä virkeitä ja tehokkaita. Lammasterapiaa, virkistäviä pulahduksia mereen, inspiraatiota työhön ja luonnonihmeiden ihailua. Sitä kaikkea voi etätyöretkeily tarjota!

Lue Retkipaikan juttu Vänön kauniilla saarella on kaksi luontopolkua – vieraile saarella ilmaiseksi yhteysaluksella.

Paikka kartalla.

Sijainti N=6646514.418, E=231155.546 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.