Bomarsundin linnoitus oli Ahvenanmaan suurin rakennus

Bomarsundin linnoitus rakennettiin 1832–1854 Ahvenanmaalle Sundin kuntaan. Venäjän keisarikunta tarkoitti sen Ahvenanmaalle sijoitettavien joukkojen tukikohdaksi.

bomarsund (18)

Päälinnake oli pieni kaupunki kirkkoineen, virastoineen, leipomoineen, vankiloineen, kaivoineen ja käymälöineen. Linnake oli Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus, jossa oli 246 huonetta 18 000 neliömetriä. Siihen mahtui 2500 sotilasta ja 115 tykkiä.

bomarsund (3)

Päälinnaketta rakennettiin vuosina 1832–1843. Mahtavuudellaan se symbolisoi Venäjän Tsaarin valtaa Itämerenalueella. Englantilais-Ranskalaiset joukot hyökkäsivät Bomarsundiin elokuussa 1854. Venäläiset voitettiin muutamassa päivässä ja syyskuun 2. päivänä päälinnake räjäytettiin.

Vuoden 1854 hyökkäyksen aikana päälinaketta pommitettiin sekä kuivalta maalta että mereltä käsin. Puolustajat tekivät parhaansa vaikka ymmärsivät, että päälinnakkeen tuhoutuminen oli ajan kysymys. Kenraalimajuri Bodisco antautui 16.8, jonka jälkeen linnoituksen miehistö kuljetettiin vankeuteen Ranskaan ja Englantiin.

bomarsund (7)

Notvikin torni tykkeineen puolusti Bomarsundin pohjoista sisääntuloväylää koska Venäläiset luulivat, etteivät suuret sotalaivat päässet Bomarsundiin muuta kautta. Venäläiset olivat kuitenkin kehityksessä jäljessä. Vuonna 1854 sotalaivat toimivat höyryllä ja ne pääsivät vaivatta kapeaa Ängösundin väylää pitkin. Notvikin tornin tykit eivät voineet estää kaakosta käsin tulevaa vihollista.

Notvikin tornin rakentaminen kesti viisi vuotta ja tornissa oli 20 tykkiä. Englantilaisten kolmen tykin hiekkasäkkipatteri koottiin 48 tunnissa. Siitä huolimatta massiivisten tornien valloitus kesti vain kymmenen tuntia.

Kahdestatoista puolustustustornista saatiin vain 3 valmiiksi ennen hyökkäystä. Näiden rauniot on yhä olemassa. Niiden halkaisija on 42 metriä ja korkeus 14 metriä.

bomarsund (4)

Prästön torni se rakennettiin puolustamaan linnoitusta pohjoisesta tulevaa vihollisen laivastoa vastaan.
Nykyään raunioiden ryöstäminen on kiellettyä. Tietyssä mielessä paikka elää vieläkin, sillä tiiliä on käytetty monissa rakennuksissa. Esimerkiksi Uspenskin Katedraalin seinässä On Prästön tornin tiiliä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6694238 E 125728

Kuvat: Harri Leino ja Virpi Bee.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.