Suomen luolat

Retkipaikan kaikki luolakohteet löydät tästä.

Luolat ovat sikäli keskeinen osa Retkipaikan retkikohteita, ja joka päivä moni löytää tänne tiensä niihin liittyvillä hauilla, että on paikallaan sanoa muutama sana aiheesta yleisemmin. Onko Suomessa luolia? Kyllä, maassamme todellakin on luonnon muodostamia luolia. Ei mitään kilometrien mittaisia komplekseja, mutta sellaisia, että kyllä niitä luoliksi kelpaa kutsua.

Luolat ovat merkittäviä ja mielenkiintoisia pienkohteita. Niitä löytyy kaikkialta Suomessa ja ne tarjoavat monipuolisia haasteita ja elämyksiä erilaisille retkeilijöille lapsille sopivista kohteista todella vaikeasti saavutettaviin.

hulubergsgrottan (6)

Suomessa luola määritellään sellaiseksi kallio- tai maaperän onkaloksi, johon mahtuu 2-3 aikuista ihmistä. Luolaksi voidaan myös määritellä suuria kalliolippoja, joiden alle mahtuu sadetta pitämään kymmenkunta aikuista. Pienemmätkin onkalot voidaan laskea luoliksi, jos niillä on erityistä geologista tai historiallista arvoa. (Wikipedia)

Luolat ovat salaperäisiä ja piilossa. Valtaosaan niistä liittyy jokin tarina. Niissä on piilotetultu vainolaisilta väkeä ja vaurauksia, paettu lain kouraa. Osa on pyhiä paikkoja aikojen takaa, joissa tietäjät ja noidat ovat tehneet työtään. Ja kerrotaanpa, että osassa asunut itse pirukin.

hogbergett 2520001 (6)

Vain pieni osa luolistamme tiedetään yleisesti. Valtaosa tunnetaan vain paikallisesti, kaikkia ei niinkään. Kirjallisuuteen ja erinäisiin verkkolähteisiin pohjautuen on Retkipaikan toimitus on omissa tutkimuksissaan paikallistanut tähän mennessä yli 400 luolaa tai mahdollista sellaista. Näistä valtaosaa emme ole vielä ehtineet tutkimaan paikanpäälle. Mikäli seikkailut kiinnostavat, niin joukkoomme ovat erittäin tervetulleita kirjoitus- ja kuvaustaitoiset seikkalijat. Sivun oikeasta reunasta löytyy sähköposti, jolla voi ilmoittautua.

Kaikkein paras tietämys Suomalaista luolista on GTK:n palveluksessa työskentelevällä Aimo Kejosella, jota voidaan oikeutetusti kutsua suomalaisen luolatutkimuksen grand old maniksi. Hän on ryhmineen dokumentoinut Suomesta jo yli 1200 luolaa. Arvio luolien kokonaismäärästä on jossain 2000 kieppeillä.

Viime vuosina kiinnostus luolaharrastusta kohtaan on kasvanut ja vuonna 2010 perustettiin Suomen luolaseura.

luolanmäenluola (10)

Luolat voidaan jakaa syntytapansa mukaan kideonkaloihin, maanjäristyksen muodostamiin rakoluoliin, kalkkikiveen syöpyneisiin karstiluoliin, tafonehin, rapautumisluoliin, lohkareluoliin, sekä erinäisiin jäätikön muodostamiin luoliin.

Pisin Suomen luolista löytyy käsivarren alueelta Toskaljärveltä. Luolalla on mittaa reilusti yli 100 metriä, mutta siinä kulkeva puro tekee sen tutkimisesta mahdotonta. Näin olleen pisimpien luolien tittelin vievätkin lohkare ja rakoiluluolat sekä näiden yhdistelmät.

Mittasuhteet ovat upeat.

Mittasuhteet ovat upeat.

Suurin kuljettavissa oleva karstiluola on nimeltään Torholan luola. Se löytyy Lohjanjärven pohjoisosista Karkalin niemestä. Luola 32 metriä pitkä luola on enimmillään 9 metriä korkea. Lisäksi läheltä ylempää rinteestä löytyy toinen, pienempi luola.

Muita merkittävimpiä luolia maassamme ovat esimerkiksi Kolin Pirunkirkko, Korkea-Mauran jääluola Inarijärvellä Luolavuoren luola Turussa ja Susiluola Kristiinankaupungissa. Mikäli kerralla haluaa nähdä paljon, niin siihen hyvät mahdollisuudet tarjoava luolaryhmä löytyy Rantasalmelta Porosalmen alueelta.

Retkipaikan kaikki luolakohteet löydät tästä. Eikä ylitsepääsemättömän kauaa enää mene siihenkään, kun lanseeraamme tietämämme luolat ja sadoittain muita mielenkiintoisia pienkohteita retkeilijöiden riemuksi esittelevän karttapalvelun. Sitä odotellessa, jos haluat tietoosi tukimista odottavia luolia läheltä sinua, niin ota yhteyttä sähköpostitse. Meillä on tutkimista odottavia kohteita melkein puolentuhatta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.